Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pioneer Dani polja uljane repice
  • 11.06.2018. 16:30

I dalje rastu površine pod uljanom repicom, Pioneer ove godine nudi dva nova hibrida PT271 i PT264

Na pokusnim parcelama u Vrpolju u Brodsko-posavskoj županiji održan je Pioneerov Dan polja uljane repice, čijom prilikom je predstavljeno spajanje Dow-a i DuPoint-a u novu svjetsku korporaciju Corteva.

Foto: Pioneer
  • 1.136
  • 96
  • 0

Na pokusnim parcelama Ivice Čaklovića u Vrpolju, u Brodsko-posavskoj županiji, održan je Pioneer Dan polja uljane repice.

"Uljana repica interesantna je sigurno zbog stabilne cijene proteklih godina i zbog manjih ulaganja na nekim pogotovo i lošijim tlima. Zato i ima mjesto na ovim vašim površinama. A rekao bih, mi u kompaniji smo prvi krenuli s hibridima što je vrlo interesantno jer sorte su nekada bile sorte i na njih niste mogli puno utjecati, hibridi daju na neki način ono što vi želite", rekao je promotor Pioneera Predrag Ilić.

Uspješna suradnja duga 18 godina 

Pioneer s obitelji Čaklović surađuje već 18 godina. "Krenuli smo s kukuruzom, sad radimo s kukuruzom i repicom, što dovoljno govori koliko su kvalitetni ratari s kojima surađujemo. Već treću generaciju smo na njihovim njivama i prezentiramo proizvode", rekao je Ilić. Naime, vlasnik pokusne parcele Ivica Čaklović bavi se isključivo ratarstvom već preko 20 godina i to uzgojem uljane repice, pšenice, soje i kukuruza. 

Pioneer Dani polja uljane repice održani su na parcelama Ivice Čaklovića u Vrpolju

"Prije 6 godina počeo sam s uljanom repicom. Na mojoj njivi posijano je 9 hibrida, na nešto više od 100 hektara. Iza nas je uspješna suradnja s Pioneerom i vjerujemo da će se to i nastaviti", dodao je Čaklović.

Nova generacija hibrida na hrvatskom tržištu

U protekloj godini trend rasta površina pod uljanom repicom nastavio se i dosegnuo za sada rekordne površine, prema procjenama nešto više od 50.000 hektara. Uljana repica interesantna je zbog cijene i manjih ulaganja i na lošijim tlima. Dodatni razlozi za uljanu repicu očituju se kroz:

  • relativno stabilnu cijenu kroz zadnjih nekoliko godina
  • odličnu kulturu u plodoredu
  • s obzirom na klimatske prilike i sve veče probleme sa sušom odlična je kultura čak i na lošijim tlima
  • prijelaz sorata na hibridno sjeme i širi sortiment

Pioneer je prepoznao važnost ove kulture, krenuo s razvojem i proizvodnjom hibridnog sjemena uljane repice kako bi se maksimalno iskoristili potencijali rodnosti, prezimljavanja, tolerantnosti na bolesti, osipanje sjemena, polijeganje, itd. Korak dalje otišli su s pojavom prvih Clearfield hibrida koji su pružili dodatnu fleksibilnost, učinkovitost i efikasnost u zaštiti ove kulture od korova.

"U 2018. godini na hrvatskom tržištu ponudit ćemo dva nova hibrida. Radi se o konvencionalnim hibridima PT271 i PT264. Najveći pomaci kod ovih hibrida su osjetno povećanje prinosa, povećana tolerantnost na bolesti i bitno manje osipanje. Prošle godine predstavili smo jedan raniji hibrid PT234, dok od MAXIMUS hibrida u ponudi imamo PX111CL Clerfield hibrid i također novi PX113. U narednoj godini očekujemo još jedan novi hibrid s Clearfield tehnologijom PT279CL i na neki način i s time bi zaokružili sortiment sa jednom potpuno novom generacijom hibrida. 

Od novosti koje nam stižu u skorije vrijeme možemo spomenuti oblaganje sjemena čime bi se ujednačila masa zrna i smanjili problemi prilikom sjetve zbog različitih frakcija sjemena. Naime cilj nam je da svaka vreća ima približno istu masu kako nebi morali za svaki hibrid ili partiju posebno podešavati sijačice. Također možemo najaviti da u narednim godinama, najvjerojatnije 2019., ćemo u ponudi imati tretirano sjeme s novim insekticidom Lumiposa koji je registriran u EU. Na taj način riješit će se velik dio problema sa štetnicima koji je javljaju u usjevima uljane repice nakon sjetve", najavljuju iz Pioneera. 

Spajanje Dow-a i DuPoint-a

Dan polja bila je prilika i da se proizvođače informira o spajanju dviju američkih internacionalnih kompanija Dow-a i DuPointa-a, koja će zajedno sa Pionerom činiti novu svjetsku korporaciju Corteva.

I dalje rastu površine pod uljanom repicom

"I dalje ćemo vam nastaviti pružati podršku koju očekujete, isporučivati sjeme vrhunskih hibrida i sorti brenda Pioneer. Uz to ponudit ćemo vam još i paletu sredstava za zaštitu bilja Dow-a i DuPoint-a, koji će uz ostale proizvode Pioneer-a, Dow-a i DuPointa-a biti dostupni putem uobičajenih kanala prodaje. To neće značiti nikakve promjene za vas, osim onih da ćete sada dobivati još bolje i interesantnije informacije zajedno sa kolegama i kolegicama iz Dow-a koji će vam dati informaciju više o kemijskim proizvodima, a mi koji smo radili ovaj sjemenski program i udruženi tako zajedno sigurno ćemo biti interesantniji i ovim novim na neki način klimatskim promjenama", naglasili su iz Pioneera. 


Fotoprilog


Tagovi

Pioneer Dan polja uljane repice Mario Bačani Predrag Ilić Dow DuPoint


Autorica

Jasminka Martinovic

Više [+]

Magistrica ekonomije i inženjerka agroekonomike koja svoja praktična znanja stječe u Agroklubu. Dio je prodajnog tima Agrokluba. U slobodno vrijeme volontira i pohađa seminare iz područja poduzetništva.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]