Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja žitarica
  • 22.08.2022. 07:30

IGC revidirao globalnu proizvodnju žitarica - pada potrošnja?

Globalna proizvodnja bi mogla biti 2 posto manja nego prethodne godine. Prvenstveno je manje kukuruza

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 459
  • 24
  • 0

Međunarodno vijeće za žitarice (IGC) revidiralo je globalnu ukupnu proizvodnju i potrošnju žitarica u marketinškoj godini 2022.-23.

U najnovijem su izvješću projicirali ukupnu proizvodnju žitarica, a ona je je za 4 milijuna tona niža nego prethodni mjesec, i sada iznosi 2,248 milijardi tona. Ako se ostvari, proizvodnja bi bila 2 posto manja nego prethodne godine. 

Kukuruz predvodi 

Navode da je do smanjenja došlo uglavnom zbog pada proizvodnje kukuruza od 41 milijun tona. Isti se trend predviđa i za pšenicu, za 3 milijuna tona u odnosu na ukupni iznos od 778 mil. t u razdoblju 2021.-22., ali je veći za 8 mil. t u odnosu na prethodni mjesec.

Zbog suše je podbacio (Foto: M.C. Celić)

Brojka ukupne svjetske potrošnje žitarica pala je za 3 milijuna tona u odnosu na prethodnu projekciju IGC-a u srpnju, i to na 2,274 mil. t, što je 1 posto niže u odnosu na prošlu godinu.

Djelomično povezano s većim potrebama za uvozom kukuruza u EU, globalna trgovina ovom robom procijenjena je na 409 mil. t, što je 3 mil. t više od projekcije prethodnog mjeseca, ali 15 mil. t manje nego u razdoblju 2021.-22.

Čeka nas najslabija berba kukuruza od 2007. godine?

Uključujući pad za kukuruz, pšenicu, ječam i sirak, predviđa se da će globalne zalihe pasti za 4 posto, na osmogodišnju najnižu razinu od 577 milijuna tona.

Raste potražnja za sojom

Svjetska proizvodnja soje bi se prema njima u razdoblju 2022.-23. mogla povećati za 11 posto na godišnjoj razini na rekordnih 389 milijuna tona, a što je povezano s očekivanjima oporavka proizvodnje u Južnoj Americi. 

"Izgledi za rast upotrebe sojinih proizvoda u sektoru stočne hrane i prehrambene industrije, trebali bi se odraziti na povećanje ukupne upotrebe, na rekordnih 379 milijuna tona. Očekuje se i solidna akumulacija zaliha", ističu u izvješću. 

Procjenjuje se da će globalna potražnja za uvozom ove ratarske kulture porasti za 8 posto na godišnjoj razini, pri čemu se očekuje da će izvoznici s južne hemisfere imati povećan udio u trgovini. 

Kod nas je i nju pogodila suša (Foto: M. Popić) 

Rekordna trgovina rižom 

Također se očekuje rekordna trgovina rižom u 2022., a što potkrjepljuju velikim isporukama na tržišta u Aziji i Africi. Ipak, globalna bi proizvodnja 2022.-23. mogla biti neznatno niža u odnosu na prošlu godinu te iznositi 514 milijuna tona. Potrošnja bi pak mogla doseći novi vrhunac, dok se za zalihe predviđa daljnji pad (3 mil. t na godišnjoj razini).

IGC-ov indeks žitarica i uljarica (GOI), koji mjeri njihove cijene, porastao je za 0,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, ali je veći za gotovo 9 posto na godišnjoj razini.


Tagovi

Proizvodnja žitarica Potrošnja žitarica Proizvodnja kukuruza IGC Prognoza


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.