Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene repromaterijala
  • 18.02.2022. 12:35
  • Brodsko-posavska, Sibinj

Igla u plastu sijena - tako veći ratari opisuju pomoć Ministarstva zbog cijena repromaterijala

Pozdravljam svaku pomoć, ali ako taj iznos podijelimo s hektarima u Hrvatskoj ispadne 8 kn/ha, komentirao je ratar Vinko Novak program za olakšanje tereta rastućih troškova nadolazeće sjetve.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 1.840
  • 365
  • 0

"Poskupjela su zaštitna sredstva i sjeme. Ti će troškovi s 4.000 porasti na preko 7.000 kn/ha", upozorio je za Slavonskobrodsku televiziju Vinko Novak, ratar iz Sibinja.

Kazao je da će teško pokriti troškove ako ne budu vrhunski prinosi koji pak ovise o gnojivu i agrotehnici. No, resorno ministarstvo je za to poljoprivrednicima osiguralo 80 milijuna kuna pomoći.

"To nikako nije dostatno. Pozdravljam svaku pomoć, sigurno i moji kolege poljoprivrednici tako razmišljaju, ali ako taj iznos podijelimo samo s hektarima u Hrvatskoj ispadne 8 kn/ha pomoći", komentirao je Novak program pomoći za olakšanje tereta rastućih troškova nadolazeće sjetve.

Kaže, ako netko tko radi preko 200 hektara dobije tri, četiri ili pet tisuća kuna pomoći to mu gotovo ništa i ne znači.

Igla u plastu sijena

Prema trenutnim informacijama pomoć će iznositi 300 do 350 kuna po hektaru, a veliki proizvođači kakav je i Vinko dobit će novac samo za sjetvu prvih 20 ha. On ratari na njih 300-tinjak i prema procjenama trebao bi dobiti 6.000 kuna. "To je sada ni tona uree koju bih razbacao na oko pet hektara", istaknuo je.

Iako, kaže, to će sigurno pomoći manjem djelu odnosno ljudima koji obrađuju manje površine. "Nama koji imamo nešto više to je samo igla u plastu sijena", naglasio je.

Ovom mjerom pomoći obuhvaćeno je oko 27.000 poljoprivrednika, a Novak smatra da takva odluka ipak nije nepoštena prema velikim proizvođačima već da je sve financijske prirode.

"Za ovu mjeru definitivno treba još novca. Bilo ga je i za druge stvari pa tako vjerujem da će se naći i za ovo", kazao je.

Pšenica 1,60 kn/kg

Iz Ministarstva poljoprivrede ističu da bi veći proizvođači trebali zadržati svoju rentabilnost te da im u tome pomažu visoke otkupne cijene žitarica. "Znamo da su one rekordne unatrag godinu, dvije. Da je to sigurna proizvodnja i da imaju osigurano tržište. Tako da će kompenzirati u tom dijelu određenog prihoda cijenu repromaterijala", poručio je Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu.

Međutim, Vinko ističe da se bez 1,60 kn za kilogram pšenice tu nema o čemu pričati. "Bez obzira na to koliko dušik kojeg moramo baciti koštao preostaje nam samo moliti Boga da prinosi budu što veći, kao i otkupna cijena", zaključio je ovaj ratar iz Sibinja.

Više pogledajte u emisiji Život i Zemlja Slavonskobrodske televizije:


Tagovi

Vinko Novak Program pomoći Cijene repromaterijala Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)