Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • KWS
  • 21.05.2018. 09:00

Iskustva proizvođača s CONVISO®SMART sistemom

Nakon što su ove godine, prvi puta, hrvatski proizvođači imali priliku na svojim poljima zasijati novu tehnologiju u uzgoju šećerne repe, vrijeme je za podjelu prvih dojmova.

Foto: KWS
  • 811
  • 52
  • 0

Nakon što su ove godine, prvi puta, hrvatski proizvođači imali priliku na svojim poljima zasijati novu tehnologiju u uzgoju šećerne repe, vrijeme je za podjelu prvih dojmova.

SMART način uzgoja za SMART proizvođače

Tvrtka KWS već je prije predstavila novost u svojem asortimanu, CONVISO®SMART sistem u borbi protiv korova u šećernoj repi. Inovativna je to tehnologija u kojoj se uz manji broj tretiranja herbicidom CONVISO® ONE postiže efikasnija zaštita usjeva. Dvije su komponente ove tehnologije koje funkcioniraju "rame uz rame":

  • SMART KWS sjeme te
  • CONVISO® ONE herbicid

S ovom tehnologijom se uz najbolju zaštitu usjeva i iskorištavanje potpunog potencijala prinosa postiže učinkovita kontrola korova i to uz manji broj primjena herbicida. Herbicid se primjenjuje ovisno o fazi rasta korova te nema utjecaja na rast i razvoj šećerne repe. Prva sorta šećerne repe temeljena na ovoj tehnologiji je SMART BELAMIA KWS. Osim po potrebnom broju tretiranja herbicidom, SMART sjeme se od klasičnog, osim po pakiranju razlikuje i po svojoj boji. Naime, novo sjeme iznutra je ljubičasto, za razliku od klasičnog gdje je unutarnja boja siva, dok je kod obje vrste zajednička već prepoznatljiva vanjska KWS boja - narančasta.

Iskustva proizvođača nakon tretiranja SMART repe

KWS agroservis služba proizvođačima je dostupna tijekom cijele godine te stoje na raspolaganju za potrebne informacije i stručne savjete. Kako proizvođače prate u cjelokupnom procesu proizvodnje, tako je i u ovom slučaju, s proizvođačima koji su prvi zasijali CONVISO®SMART tehnologiju.

Nakon tretiranja usjeva šećerne repe protiv korova, prvi dojmovi proizvođača izrazito su pozitivni. Josip Bešlić iz Bokšić Luga, koji se uzgojem šećerne repe bavi već više od 30 godina kaže kako je ovo "revolucija u zaštiti repe protiv korova". Kod ove tehnologije preporučena je split primjena herbicida, ovisno o fazi rasta korova, preporučuje se korištenje 2 x 0,5l/ha. Tako su i svi proizvođači sa zasijanom SMART sortom šećerne repe usjeve tretirali samo 2 puta s CONVISO® ONE herbicidom. "Mogu reći da je u ovom trenutku CONVISO repa puno razvijenija, čak pred zatvaranje redova, što se tiče klasične šećerne repe radili smo klasičnu zaštitu i to do sada 5 tretmana", ističe Gordan Marek, iz Duboševice.

Svi su proizvođači zadovoljni trenutnim stanjem i razvojem repe, lakšim načinom rada zbog manjeg broja potrebnih tretiranja te se slažu u jednome "repa je odlična, nema travke". Matija Andrić iz Topolja zasijao je 11ha sorte SMART BELAMIA KWS i kao kaže "trenutno sam jako zadovoljan, sad čekamo samo prinose i digestiju."

ved
Nakon tretiranja usjeva šećerne repe protiv korova, prvi dojmovi proizvođača izrazito su pozitivni!

"Vizualno dobro izgleda, solidan je sklop i plan je i sljedeće godine nastaviti s ovom tehnologijom", govori nam gospodin Sabo iz Karanca.

Zbog ovog, kako kažu, komotnijeg načina uzgoja, svi proizvođači sljedećih godina planiraju povećati površine zasijane tehnologijom CONVISO SMART. Za sada nam samo slijedi čekati rezultate prinose, a do tada iskustva KWS proizvođača kao i ostale novosti vezane za CONVISO®SMART sistem, pratite i na web stranici tvrtke KWS.

Za više informacija o CONVISO®SMART sistemu, obratite se tvrtki KWS na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

SMART BELAMIA KWS Šećerna repa Kontrola korova KWS CONVISO®SMART Herbicid


Partner

KWS Sjeme d.o.o.

Vukovarska 31, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 628 628, e-mail: info@kws.hr web: http://www.kws.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]