Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatski duhani
  • 07.12.2018. 15:00

Isplaćena najviša cijena za duhan ikada postignuta u Hrvatskoj!

Prosječna otkupna cijena za kilogram svijetle virdžinije ove sezone dosegnula je 13,36 kuna, što je 4 posto više nego prethodne godine, a ujedno je i najviša cijena za duhan ikada postignuta u Hrvatskoj.

Foto: Karolina Tušek
  • 959
  • 119
  • 0

Hrvatski duhani, domaća kompanija koja je najveći otkupljivač duhana u Hrvatskoj te posluje unutar multinacionalne kompanije British American Tobacco, završila je ovogodišnji otkup duhana tipa svijetla virdžinija koji je zbog više kvalitete duhana rezultirao rekordno visokom isplaćenom otkupnom cijenom.  

Prosječna otkupna cijena za kilogram svijetle virdžinije dosegnula je 13,36 kuna, što je 4 posto više u odnosu na prosječnu otkupnu cijenu prethodne godine, a ujedno i najviša cijena za ovaj tip duhana ikada postignuta u Hrvatskoj.

Cijena je zadnjih pet godina porasla više od 16 posto

"Ponosni smo na naše kooperante koji su se pridržavali agrotehničkih savjeta naših službi i na taj način povećali kvalitetu duhana. Zahvaljujući tome ovu sezonu, unatoč lošem vemenu prije samog branja koje je rezultiralo smanjenje prinosa, smatramo uspješnom", kazao je direktor BAT Hrvatskih duhana Mauricio Cantisani.

Hrvatski duhani su tako nastavili s trendom povećanja prosječne otkupne cijene za duhan koja je u posljednjih pet godina porasla više od 16 posto, a u posljednjih deset godina gotovo 35 posto

Ove sezone ukupna vrijednost otkupljenog duhana tipa svijetla virdžinija zajedno sa priznatom štetom od tuče premašila je 83,5 milijuna kuna. Dojam odlične sezone po pitanju kvalitete duhana poremetila je jedino tuča koja je napravila veliku štetu na usjevima taman prije početka branja, i koja je smanjila ukupan prinos duhana za oko 10 posto.

Pokrenut prvi program održive proizvodnje duhana

Hrvatski duhani više od 60 godina uspješno organiziraju proizvodnju u Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj županiji, a ove su godine pokrenuli i prvi program održive proizvodnje u poljoprivrednoj proizvodnji u Hrvatskoj. U sklopu programa održive proizvodnje proveli su analizu tla kooperanata te na temelju rezultata nabavili kalcizacijski materijal i sjeme za zelenu gnojidbu za povećanje kvalitete i pH tla. Kroz dvogodišnji program Hrvatski duhani će donirati ukupno 3,5 milijuna kuna vrijedan kalcizacijski materijal, sjeme za zelenu gnojidbu i sredstava za osobnu zaštitu u radu na polju i prilikom primjene pesticida.

Hrvatski duhani osiguravaju stabilno okruženje za proizvodnju i planiranje proizvodnje. Globalni sustav BAT-a omogućava otkup svog proizvedenog duhana. Uz to, BAT Hrvatski duhani provode različite programe financiranja svojih kooperanata. Kratkoročna financiranja proizvodnje po sezoni iznose otprilike 60 milijuna kuna, a izdani dugoročni krediti za nabavu opreme i razna ulaganja, samo su ove godine gotovo šest milijuna kuna.

Nedavno je održan i zajednički sastanak predstavnika proizvođača iz udruge Krupan list, Hrvatskih duhana, župana Virovitičko-podravske županije Igora Androvića i gradonačelnika Virovitice Ivice Kirina, na kojem se razgovaralo o problemima koji su se pojavili tijekom ove godine, posebno pri otkupu duhana. Zaključeno je kako će se kroz redovitu komunikaciju poboljšati koordinacija svih sudionika, uključujući i Ministarstvo poljoprivrede, kako bi se osiguralo pravovremeno i učinkovito rješavanje problema i sigurnija budućnost za sve sudionike u procesu proizvodnje duhana.


Povezana biljna vrsta

Duhan

Duhan

Sinonim: - | Engleski naziv: Tobacco | Latinski naziv: Nicotiana tabacum L.

Duhan se dobro prilagođava klimi i tlu, ali se prema uvjetima uzgoja mijenjaju njegova morfološka svojstva. Slabiji duhan sadrži manje od 1 % nikotina, srednje jak između 1 i 2 %,... Više [+]

Tagovi

Hrvatski duhani Otkup Cijena Virginija Duhan Mauricio Cantisani BAT


Partner

Hrvatski duhani d.d.

Osječka ulica 2, 33000 Virovitica, Hrvatska
tel: +385 (0)33 730844, e-mail: Hrvatski_Duhani@bat.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]