Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba kukuruza
  • 22.09.2022. 12:00

Isplati li se trošiti gorivo za berbu lošeg kukuruza?

Uvijek bude da se isplati, da se bude na nuli, makar ga istarupirali da bude lakše kod oranja. I barem pokrili gorivo za kombajn, kaže Mario Živković iz Selaca Đakovačkih

Foto: Maja Celing Celić
  • 2.661
  • 159
  • 0

Ova je godina iznimno loša za kukuruz, ne samo u našoj zemlji nego u gotovo cijeloj Europi. Na nekom je zbog toplinskog vala i suše izostalo oprašivanje, a ponegdje su zbog nedostatka oborina klipovi ostali nerazvijeni, a zrna mala, sitna. 

Berba silažnog je većinom završena, dok onaj za zrno čeka kombajne da uđu u polje. 

Stipešević: Što je tu je 

Postavlja se pitanje, isplati li se uopće paliti strojeve i trošiti gorivo kod tako lošeg uroda. Ili ga na jesen tek zaorati?

Kiša je došla prekasno

"Što je tu je, i to malo će se morati pobrati, pa makar je šteta i više od 50 posto", komentira prof. dr. sc. Bojan Stipešević s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek. Kaže da zaoravanje nije dobra opcija, jer onda nema nikakvog profita.

Kako smanjiti potrošnju dizela za rad traktora?

Smatra da treba pokušati pobrati sve u silažu, što je, primjerice, napravila jedna velika slavonska tvrtka te ovu biomasu iskoristila za bioplin. Ako je riječ o silaži za stoku, treba biti jako oprezan zbog mikotoksina u suvišku.  

Stipešević nema još informacija koliko je kukuruza podbacilo i gdje najviše, ali, otkriva, većina ratara se žali. "Ipak sve ovisi od hibrida, i kako je koji "uletio" u sušu, svilanje i metličanje te kasnije nalijevanje. Neoplođenost klipa i nije baš prevelika, kao primjerice 2013., kad je baš ono jako puno nedostajalo", podsjeća i dodaje da se može naći i super dobrih i super loših loših kukuruza. "No, po mojoj generalnoj procjeni, a slažu se i farmeri, prinos je na razini 50-60 posto od dobre "kukuruzne" godine."

Berbom pokriti gorivo za kombajn 

Ovo potvrđuje i ratar Mario Živković iz Selaca Đakovačkih, koji je prošle godine proglašen najuspješnijim proizvođačem kukuruzne silaže. 

"Uvijek bude da se isplati, da se bude na nuli, makar ga istarupirali da bude lakše kod oranja. I barem pokrili gorivo za kombajn", kaže nam Živković dodavši kako su štete zaista velike. 

"Kasnije silažne grupe su loše, grupa 400 je polovično rodila, 50 posto u odnosu na prosjek", otkriva i dodaje da su silažu napravili, ali po energiji nije ni blizu onoj nagrađenoj. 

I prošlogodišnji Živkovićev kukuruz je bio dobar 

"Kukuruz je izgledao robusno, ali nije bilo klipa. Silirali smo ga bez klipa. On je bez energije", kaže i zaključuje da će to teško nadomjestiti. "Morat ćemo davati više kukuruza u zrnu. Imam još nešto svoga od prošle godine, iako bi bilo isplativije da ga prodam", gorko se Mario nasmijao na kraju. 

U polje do ponedjeljka 

S obzirom na očekivano vrijeme, poljodjelski će se radovi na istoku i sjeverozapadu moći obavljati sve do ponedjeljka, kad će vlažnost tla biti umjerena, pa će poljoprivredna mehanizacija moći ulaziti na oranice. 

Uskoro će jesen i astronomski početi, a kakvo vrijeme donosi?

A onda pojavu kiše na sjeverozapadu očekujemo opet u ponedjeljak, a na istoku u utorak. Za kukuruz prekasno. 


Fotoprilog


Tagovi

Berba kukuruza Gorivo Trošak Isplativost Silažni kukuruz Podbačaj


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo