Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ratarske prskalice
  • 20.01.2018. 10:30

Ispravna prskalica - manje zagađenje okoline

Neujednačena primena pesticida dovodi do većeg zagađenja i većih troškova. Zbog toga je veoma važno da prskalica bude ispravna.

Foto: Milesl / Pixabay
  • 448
  • 17
  • 0

Efikasna zaštita useva moguća je samo ako je osigurana ravnomerna raspodela radne tečnosti po tretiranoj površini, odnosno kvalitetna aplikacija pesticida. Tako mašine za zaštitu bilja moraju da obuhvate celu širinu ranog zahvata, a kapljice zaštitnog sredstva moraju da budu optimalnih dimenzija, kako bi bolje prionule na biljku.

Šta utiče na kvalitetno prskanje?

Na efekat koji će imati hemijski tretman utiču vremenska prognoza, vreme prskanja, stopa aplikacije akivne supstance, štetočine, zaraze. Neujednačena primena pesticida dovodi do većeg zagađenja i većih troškova. Zbog toga je veoma važno da prskalica bude ispravna.

Provera radne ispravnosti prskalice

Svaki poljoprivrednik bi trebalo da uradi proveru radne ispravnosti prskalice, rekao je na savetovanju "Dobar dan, domaćine" u Novom Sadu msc Vladimir Višacki sa Poljoprivrednog fakulteta.

To podrazumeva poveru:

  • da li su dizne (rasprskivači) pohabane ili zapušene;
  • da li prskalica curi na spojevima ili cevovodima;
  • da li pumpa ima odgovarajući protok;
  • da li merno-regulaciona jedinica funkcioniše;
  • da li su krila prskalice na odgovarajućoj visini or tretirane površine;
  • da li su komande i kontrole funkcije ispravne.

Kontrolno testiranje je potrebno obaviti jednom godišnje, osim ukoliko su raprskivači stariji, ili ukoliko se koriste hemijska sredstva u obliku pudera - tada se proverava češće.

Ako se prosečan protok dizni povećao za više od 10%, kao i ako ima +/- 5% odstupanja, promeniti sve dizne.

Obezbedite kardansko vratilo

Pre rada prskalice ili njene provere, obezbedite kardansko vratilo plastičnom oblogom, koja je na kraljevima pričvršćena lancima. Tebalo bi da vam pomaže još jedna osoba, koja će pratiti situaciju iz kabine traktora.

Provera protoka dizni

Proveru protoka rasprskivača možete da obavite pomoću plastičnih flaša ili plastičnih epruveta zapremine od dve litre. Uključite prskalicu i podesite pritisak na tri bara. Postavite sud ispod dizne i neka se voda skuplja jedan minut. Nakon toga očitajte zapreminu vode i uporedite sa podacima iz tabele.

Tabela: Protoci dizni pri odgovrajućem pritisku (Foto iz časopisa Gazdinstvo)

Krila, zglobovi, sistemi za nivelaciju

Poverite kako se krila kreću u svim pravcima, dakle i horizontalno i vertikalno. Spojevi i zglobovi neka budu čisti i podmazani. Nemojte ih prati vodom, nego brišite krpom. Sisteme za nivelaciju držite ispravnima.

Kako odrediti dozu tretiranja?

Dozu tretiranja odredite na osnovu uputstava sa etikete na ambalaži, preporuka stručnjaka, stanju useva i uslova na terenu. Preporučenu normu možete da odredite i pomoću kalibracionog diska, koji može da se nabavi u prodavnicama delova ili u poljoprivrednim apotekama.

Prilikom rada sa prskalicom nosite masku za filtraciju vazduha, zaštitno odelo, obuću, rukavice, a ambalažu vratite prodavcu!

Foto: Milesl / Pixabay


Tagovi

Msc Vladimir Višacki Prskanje njiva Dizne Protok Pesticidi Kontrola ispravnosti


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.