Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan polja strnih žitarica Bc Instituta
  • 06.06.2018. 13:30

Ivica Ikić: Ne pamtimo da su kombajni ikada u polja ulazili u svibnju, neke površine ječma već požnjevene

Ova godina je vrlo specifična, rekao je predsjednik Uprave Bc Instituta dr.sc. Ivica Ikić na Danu polja Bc strnih žitarica u Lovasu gdje su predstavili nove domaće sorte pšenice i ječma: BC Opsesija, BC Ljepotica, BC Srećko i BC Gospodar.

Foto: Alen Kuns
  • 4.923
  • 299
  • 0

Sukladno tradiciji, Bc Institut, d.d., najveća institucija iz područja oplemenjivanja ratarskog bilja u Hrvatskoj, Dan polja BC strnih žitarica i ove je godine doveo na krajnji istok Slavonije, u vukovarsko-srijemsko pogranično mjesto Lovas. U suradnji s Arator d.o.o., Agro-Tovarnik d.o.o. i PZ Lovas, stručnjaci Bc Instituta predstavili su u lovaškom Domu kulture poljoprivrednim proizvođačima s područja Vukovarsko-srijemske i okolnih slavonskih županija, ali i gostima iz Srbije i Bosne i Hercegovine, Bc program strnih žitarica, a potom su svi zajedno obišli pokusno polje nedaleko Lovasa prema Sotinu. Po riječima predsjednika Uprave Bc Instituta dr. sc. Ivice Ikića, želja je bila i ove godine, uz već poznate sorte, poljoprivrednim proizvođačima predstaviti i novitete Bc Instituta.

"Uz već dobro poznate i prepoznate sorte pšenice BC Dariju, BC Lorenu, BC Anicu i BC Mandicu na ovom pokusnom polju imamo dvije nove sorte pšenice od kojih puno očekujemo, to su BC Ljepotica i BC Opsesija i isto tako imamo i dvije nove sorte ozimog ječma, BC Srećko, višeredni ječam i BC Gospodar, dvoredni ječam", naveo je Ikić.

Predstavljene nove sorte pšenice i ječma 

Također je kazao kako su novim sortama i pšenice i ječma, stručnjaci Bc Instituta željeli proizvođačima ponuditi nešto novo u proizvodnom programu, a za što su uvjereni da je riječ o iznimno kvalitetnim proizvodima. Prema njegovim riječima, bit priče kod pšenice je stvoriti sortu svih onih poželjnih svojstava koje mora imati jedna sorta pšenice - i dobar urod i kvalitetu, otpornost i stabilnost u proizvodnji.

Program oplemenjivanja strnih žitarica u Bc Institutu predstavio je Marko Maričević, dipl. ing. rekavši kako je Bc Institut jedinstven po činjenici da u svojoj ponudi ima sve strne žitarice osim raži, prvenstveno ozimu pšenicu, ozimi ječam, ozimi tritikale, ozimu zob i ozimi pravi pir. Na temu sjemenarstva strnih žitarica izlagao je direktor Sektora sjemenarstva u Bc Institutu Kristijan Puškarić, dipl. ing. agr. napomenuvši kako su u Hrvatskoj još uvijek dominantne domaće sorte strnih žitarica ozime pšenice.

"A ono što je posebno lijepo, je znati da je sve sjeme koje se koristi u Hrvatskoj domaće proizvodnje", rekao je Puškarić naglasivši kako su među Bc sortama dominantne BC Anica i BC Mandica. "Iza njh idu BC Darija i BC Lorena, a posebice bih istaknuo BC Opsesiju i BC Ljepoticu kojima smo zasijali značajne površine te očekujemo dobre rezultate i uzlet tih novih sorata“, poručio je Kristijan Puškarić.

Mobilna aplikacija Bc Agronaut

S novim tehnologijama odnosno aplikacijom Bc Agronaut poljoprivrednike je upoznala dr. Katarina Jukić najavivši kako će Bc Agronaut zaživjeti u rujnu, a riječ je o besplatnoj mobilnoj aplikaciji namijenjenoj poljoprivrednim proizvođačima.

"Aplikacija je zamišljena da vam bude podrška od 0 do 24 sata. Moći ćete odabrati geografsko područje u kojem proizvodite i kulturu koju namjeravate zasijati, a posebice korisnim i zanimljivim držimo da će biti naš "kulturator" preko kojega ćete nakon odabira kulture, primjerice kukuruza moći odabrati želite li ga proizvoditi za zrno i silažu, moći ćete izabrati broj i vrstu sjetvenih površina koju želite sijati i dobit ćete sve potrebne informacije o sjetvi“, navela je Katarina Jukić rekavši kako će aplikacija biti personalizirana te će je svaki proizvođač moći prilagoditi svojim potrebama.

Nakon predavanja, poljoprivredni proizvođači posjetili su pokusno polje Bc Instituta nedaleko Lovasa na kojem su se na licu mjesta mogli uvjeriti u stanje pojedinih sorti. Predsjednik Uprave Bc Instituta dr. sc. Ivica Ikić u izjavi novinarima na polju kazao je kako je ova godina vrlo specifična te nitko ne pamti da su kombajni ikada u polja ulazili u svibnju.

Specifična godina, teško do prošlogodišnjih uroda

"Svjedoci smo da su već neke površine ječma požnjevene i to je specifičnost ove godine. Vegetacijski imamo puno kraću godinu. Takvo stanje posljedica je činjenice da je gotovo cijeli travanj bio topao i sušan, a visoke su bile i noćne temperature“, kazao je ocijenivši kako se upravo iz toga razloga u ovogodišnjoj žetvi teško mogu očekivati onako dobri urodi kao što su bili prošle godine. "Sjetit ćete se da su urodi bili nerijetko 8, 9 pa čak i 10 tona. Mislim da će se ta kraća vegetacija negativno odraziti na urod. Bit će sigurno i dobrih rezultata, ali čuli smo neke početne rezultate žetve ječma koji nisu nikako na razni prošle godine“, rekao je.

Na pitanje o ovogodišnjoj otkupnoj cijeni pšenice, Ivica Ikić je kazao kako je cijenu trebalo na vrijeme oglasiti te nije dobro da je cijena još nepoznata. "Osobno očekujem da bi cijena trebala biti nešto bolja nego prošle godine“, rekao je predsjednik Uprave Bc Instituta dr. sc. Ivica Ikić.


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Bc Institut Lovas Dan polja strnih žitarica Ivica Ikić Pšenica Ječam


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.


Partner

Bc Institut d.d. Zagreb

Dugoselska 7, Rugvica, 10370 Dugo Selo, Hrvatska
tel: +385 (0)1 2781-510, e-mail: bc-uprava@bc-institut.hr web: http://www.bc-institut.hr/