Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šećerna repa
  • 07.02.2022. 09:00
  • Osječko-baranjska, Jelisavac

Ivica Ligda: Ako ne dobijemo još zemlje u zakup, proizvodnja šećerne repe će se ugasiti

Ivica Ligda iz Jelisavca kod Našica repu proizvodi već 30 godina. On i ratari iz okolice traže veći broj bodova pri dodjeli državnog zemljišta u zakup

Foto: Ivana Ligda
  • 3.109
  • 542
  • 0

Do sjetve šećerne repe ima tek mjesec, dva, a proizvođači ove ratarske kulture u Hrvatskoj pokušavaju doći do još obradivih površina u vlasništvu države. Nezadovoljni su novim prijedlogom Zakona o poljoprivrednom zemljištu, odnosno njegovom dijelu o zakupu. Naime, oni su predložili da se i njima, kao i stočarima, odobri određeni broj bodova pri dodjeli, što je odbijeno. Ističu kako se površine pod ovom kulturom zadnjih godina drastično smanjuju. 

Upozoravaju da ako se u prijedlog Zakona, koji je, usput budi rečeno, Vlada poslala u drugo saborsko čitanje, ne uvede ova odredba, proizvodnja bi mogla doći u opasnost i potpuno se ugasiti. Samim tim bi došlo do zatvaranja posljednje šećerane, što, ističu, sigurno nikome nije u interesu. 

Kupio kombajn uz pomoć poticaja

Jedan od proizvođača je i Ivica Ligda iz Jelisavca kod Našica u Slavoniji, koji repu proizvodi već 30 godina. Od 108 hektara zemlje koliko obrađuje, nju sije na 40. Budući da ju zbog plodoreda uzgaja svake četvrte godine, trebalo bi mu još 40 do 50 hektara do kojih nikako ne može doći. "Nisam jedini, u selu nas ima još sedam, osam koji sijemo repu i bojimo se da ako se ovako nastavi, ta će se proizvodnja ugasiti", komentira dodajući da, sve i da hoće, od ove kulture ne može odustati budući da je kupio kombajn za repu uz pomoć potpora. No, ni to neće trajati vječno, tek dvije do tri godine. 

Ligda nije jedini uzgajivač u svom mjestu

Ono što najviše muči ove ratare je što, kako priča, u njihovoj okolici zemlju u zakup dobivaju OPG-ovi koji se niti ne bave stočarstvom, a što je proizvodnja za koju dobiju određeni broj bodova. 

"Zemlju su trebala dobiti trojica, 350 hektara, a nemaju ni jednog stroja. Dobili su već i pašnjake koje jednom godišnje pokose. Od 60 ha, 10 je zakrčeno. Na njima nema ni jedne krave", ogorčeno priča ovaj slavonski ratar koji sije još i soju, pšenicu i suncokret. On je 2018. godine dobio nagradu Zlatna repa za najboljeg uzgajivača u kategoriji proizvodnje od 20 do 50 hektara. "Dobivali smo nagrade i ja i moj otac, ali to nikoga ne zanima, rezultati se nigdje ne gledaju. Država daje poticaje, a industrija nema što prerađivati."

Srušili natječaj 

Udruženi ratari iz tog kraja žalili su se na Javni natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH na području Grada Našica, a koji je raspisan 4. lipnja 2021. godine kao i na Odluku o izboru najpovoljnijih ponuda od 20. prosinca prošle godine. I za sada su ga, kako kaže Ligda, uspjeli srušiti. 

Do poništavanja je došlo, stoji na stranicama Grada Našica, zbog naknadno utvrđenih nedostataka i neusklađenih odredbi Odluka o raspisivanju i Javnog natječaja. "Poljoprivredno zemljište koje je predmet javnog natječaja u Odlukama o raspisivanju određeno je po katastarskim česticama dok su u tekstu natječaja formirane proizvodno-tehnološke cjeline. Navedenim postupkom poništenja izbjegava se mogućnost otežanog utvrđivanja predmeta javnog natječaja, koji se daje u zakup te otežavanje rada nadležnih povjerenstava na samom terenu ako ne bi bilo razvidno na koji se dio zemljišta odnosi zakup", stoji u birokratsko složenom obrazloženju. 

Što će se dogoditi kada se natječaj ponovi, a oni ne dobiju ni hektar zemlje, Ligda ne zna. "Nema nam druge, opet ćemo se buniti", rezignirano zaključuje. 

Šećerna repa ima poseban status

A kada je riječ o zahtjevu poljoprivrednika da se novim izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivredi i njima odobri jednak broj bodova kao i stočarima, u Ministarstvu poljoprivrede kažu da se izmjene i dopune predlažu s ciljem administrativnog rasterećenja, kako bi se što veće površine u što kraćem roku stavile u funkciju poljoprivredne proizvodnje. Dodaju da je Zakon koji je na snazi potrebno izmijeniti ili dopuniti da bi bio jasniji i jednostavniji za primjenu te da bi se postupci raspolaganja ovom vrstom zemljišta skratili i ubrzali. Nadalje, pišu, kako se tako nastoje ukloniti problemi uočeni u postupku njegove provedbe, a u odnosu na maksimalnu površinu za zakup i na kriterij dosadašnjeg posjednika. 

"Proizvodnja šećerne repe pojedinačno ne donosi "najveći broj bodova", ali ista se može svrstati pod ostale vrste poljoprivredne proizvodnje i nosi 15 bodova te je tako stavljena u istu ravan s ostalim ratarskim kulturama kao što je pšenica, kukuruz, suncokret i druge", pojašnjavaju u Ministarstvu te naglašavaju da se o ovoj kulturi vodi posebna briga. 

Nosi broj bodova kao i druge kulture (Foto: R.Prusina/Agroklub)

"Ta kultura s aspekta potpora ima poseban status gdje pored redovnog izravnog plaćanja po hektaru ima i onu kroz tzv. proizvodno vezano plaćanje te dodatnu po posebnom programu potpore toj proizvodnji", navode i dodaju kako se njegova provedba za razdoblje od 2019. do 2021. godine financirala u ukupnom iznosu od 60.000.000 kuna iz Državnog proračuna RH. 

Nema alternative? Za zaštitu šećerne repe ponovno odobren jedan od neonikotinoida

Kažu kako i nakon njegove provedbe poduzimaju niz koraka kojim bi osigurali nastavak podršci toj proizvodnji. Tako je za izvršenje u 2022. godini izrađen Program potpore proizvođačima šećerne repe zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom Covid-19, koji se trenutno nalazi u postupku odobrenja od strane Europske komisije


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Šećerna repa Zakup Poljoprivredno zemljište Ivica Ligda Zakon o poljoprivrednom zemljištu Bodovi


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]