Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • TotY 2021
  • 22.11.2020. 07:30

Iz Claasa stiže Axion 960 CEMOS i, kažu, najbolji softver za najbolji hardver

U fokusu novog Axiona je njegov 'mozak' koji poljoprivredniku predstavlja 'asistenta' za optimalno podešavanje postavki traktora da bi se iz njega izvukao maksimum. Savjetuje kao osobni trener, a uči u hodu, opisuju iz Claas-a ovaj 'pametni' alat.

Foto: CLAAS
  • 82
  • 4
  • 0

"Kako poljoprivrednike povesti na sljedeću razinu? Uzmite najbolju zvijer na tržištu i dajte joj svježi dah i mozak!", recept je to inženjera poznatog njemačkog proizvođača poljoprivrednih strojeva CLAAS koji u ovogodišnjem izboru za najbolji europski traktor ima Axion 960 CEMOS Stage V, finalista u kategoriji ratarskih traktora.

Svjež dah ispušnih plinova

A među najvažnijim odlikama ove 'zvijeri' je svakako 8,7 litarski motor Cursor 9 iz Fiat Powertrain radionice, varijabilne geometrije, sa šest cilindara, maksimalnom snagom 445 KS (na 1.800 okr/min) i okretnim momentom 1860 Nm  (na 1.400 okr/min). Zašto ima 'svježi dah'? Jer motor odgovara zahtjevima Stage V normi emisije ispušnih plinova zahvaljujući kombinaciji DOC  i SCRoF sustava. Ovaj je traktor niske potrošnje goriva opremljen CMATIC Only bestupanjskom ZF-ovom transmisijom kojom od minimalnih 0,05 do maksimalnih 50 km/h ( na 1400 okr/min motora) 'protrči' glatko, bez mijenjanja stupnjeva prijenosa. Najštedljiviji je u ekobrzini na 40 km/h sa 1.400 okretaja motora.

Axion 960 ima HD prednju osovinu, CCLS pumpu (osjetljivu na opterećenje) protoka 220 l/min, podizni kapacitet stražnje hidraulike 11.250 kg a prednje 8.000 kg, tri do šest stražnjih elektroničkih priključaknih ventila, te hidrauličko uključivanje kardanskog vratila (stražnje brzine 540E/100 ili 1000E a prednje 1000 okr/min).

Snažna hidraulika, dobra vuča, dobar raspored opterećenja... 

Ovaj je finalist, maksimalne radne težine 18 tona, s međuosovinskim razmakom 3,15 metara, niskim težištem i odličnim rasporedom opterećenja za vuču (50/50 statički), dostupan i s pneumaticima (sa 2.800 l/min AirFlow u sustavu regulacije tlaka), ali i s TerraTrac gusjenicama, dobro poznatim još iz prošlogodišnjeg TotY izdanja.

Udobna kabina s ovjesom u četiri točke, pružit će ugodan radni ambijent zahvaljujući i CMOTION upravljačkom joysticku ali i telematici, CEBIS-u, Isobusu, dvije kamere...

No, u fokusu novog Axiona je 'mozak'!

Zvijer s mozgom

"Dali smo traktoru najbolji softver za najbolji hardver!", istaknuo je Alistar Lamb, prodajni i marketing direktor Claas-a na on-line predstavljanju svog kandidata članovima TotY žirija.

Vodili su se idejom da pomognu poljoprivrednom proizvođaču u, po njima, jednom od najvećih problema farmera - kako propisno podesiti postavke traktora da bi se iz njega izvukao maksimum.

"Puno je podataka koje poljoprivrednik mora imati na umu pri donošenju odluka o podešavanju performansi traktora u kombinaciji s priključnim strojem, ali i radnim uvjetima", pojašnjavaju u Claas-u i dodaju: "Zato je tu CEMOS!" Skraćenica je to za Claas electronic machine optimisation system odnosno sustav elektronske optimizacije stroja. I sad je sve jasno, jer samo ime puno toga govori.

Praktično, na CEBIS terminalu u posebnom CEMOS meniju farmer odgovorima na jednostavna pitanja prolazi tri faze podešavanja. Prvo, koje se odnosi na pripremu traktora još u dvorištu, kada na temelju podataka o priključenom stroju i planiranom radnom zadatk sustav predlaže prilagodbu radne težine (postavljanje balasta) i/ili podešavanje optimalnog tlaka u pneumaticima. Podaci će se prikupljati i tijekom rada traktora te tako prilagođavati naredne preporuke.

Na CEBIS terminalu je poseban CEMOS meni 

U drugoj će fazi ovaj 'asistent' sugerirati podešavanje osnovnih postavki priključka na polju, korak po korak, dok je treća ustvari njihova optimizacija tijekom samog rada. U ovoj trećoj fazi traktorist ima na raspolaganju odabir dvije strategije: ili što bolja izvedba zadatka (veći broj odrađenih hektara) ili učinkovitost (što manja potrošnja goriva), na temelju kojih će sustav bolje regulirati rad motora ili prijenosa te na kraju ocijeniti rezultat.

"CEMOS na jednostavan i shvatljiv način objašnjava svaki korak. Savjetuje kao osobni trener, a uči u hodu", opisuju iz Claas-a ovaj 'pametni' alat i dodaju kako su rezultati brojnih testiranja tpg sustava pokazali da je primjenom CEMOS-a poboljšana izvedba (povećanje obrađene površine) odnosno smanjena potrošnja goriva i do 25 posto.

"Veliki je to korak u revoluciji traktorske industrije, jer ovaj alat kao nijedan drugi uzima u obzir i traktor i priključak i druge vanjske faktore. Vjerujem da smo pomoću CEMOS-a poljoprivrednu proizvodnju podigli na viši nivo jer farmerima omogućuje kontrolu snage", zaključio je Lamb.


Tagovi

Toty digital Tractor of the Year Claas finalist Kategorija Ratarski traktor Traktor godine


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.


Partner