Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dow AgroSciences
  • 11.04.2017. 13:30

Izračun kompetitivnosti korovskih vrsta u pšenici

Korovi često svojom brojnošću guše usjev i oduzimaju mu hranjive tvari. Smanjenje prinosa je često veoma veliko, pa je od izuzetne važnosti da se na vrijeme počne s poduzimanjem adekvatnih mjera za njihovo suzbijanje.

Foto: Stockr/bigstockphoto.com
  • 1.623
  • 88
  • 0

Jedan od osnovnih problema s kojim se susreću poljoprivredni proizvođači je korov. Korovi se javljaju uglavnom kao pratitelji uzgajanih kultura i često svojom brojnošću guše usjev i oduzimaju mu hranjive tvari iz zemljišta čime utječu na smanjenje prinosa.

Smanjnje prinosa je često veoma veliko, pa je od izuzetne važnosti da se na vrijeme počne sa poduzimanjem adekvatnih mjera za njihovo suzbijanje.

Upravo iz toga razloga, tvrtka Dow AgroSciences sa ovim posterom želi vam naglasiti važnost suzbijanja korovskih vrsta u ozimoj pšenici i ponuditi neka od svojih riješenja, poput herbicida Lancelot 450 WG, Mustang i Starane 250.

Preporuke za suzbijanje korova

Lancelot 450 WG je herbicid namijenjen za primjenu u žitaricama nakon nicanja (post-em), koji vrlo učinkovito suzbija važne jednogodišnje i višegodišnje širokolisne korovske vrste. Prestanak rasta i razvoja osjetljivih korova se događa u roku od jednog dana nakon prskanja. Najbolje djeluje u vlažnim uvjetima, kada su korovi u intenzivnom porastu i kada je brža translokacija djelatnih tvari. U ovakvim uvjetima je uočljivo i djelovanje Lancelota putem tla. Temperatura također utječe na učinkovitost herbicida. Ako je srednja dnevna temperatura viša od 5°C, herbicid se translocira unutar biljke.

Mustang je herbicid namijenjen suzbijanju širokolisnih korova u žitaricama i kukuruzu za zrno i silažu, s izrazito širokim spektrom djelovanja. Optimalne temperature primjene su od 8-25°C kada se biljni rast odvija normalno što omogućuje i najbolje uvjete za apsorpciju herbicida i njegovu translokaciju do mjesta djelovanja. U žitaricama se primjenjuje od početka busanja do vidljivog prvog koljenca žitarica, a u kukuruzu u stadiju od četiri do potpuno razvijenih pet listova kukuruza.

Starane 250 je translokacijski herbicid za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih širokolisnih korovskih vrsta u žitaricama, kukuruzu, voćnjacima, luku, kao i pašnjacima i livadama. Ovaj herbicid potpuno je neškodljiv žitaricama od kraja klijanja do početka klasanja.

Pogledajte kalkulator kompetitivnosti korovskih vrsta u ozimoj pšenici!

Foto: Stockr/bigstockphoto.com


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Dow AgroSciences Herbicid Kalkulator kompetitivnosti Korov Pšenica Primjena Zaštita


Partner

Dow AgroSciences RH

Ulica Petra Hektorovića 2, Zagreb, Hrvatska
tel: (0)99 / 47 - 01 - 010, e-mail: afranjic@dow.com web: http://www.dowagro.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer