Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 13.11.2020. 07:30

Izvoz pšenice iz EU dosegnuo 7,84 milijuna tona: Cijene padaju zbog suše i politike

Što se tiče ostalih žitarica, izvoz ječma iz EU i UK dosegao je 2,9 milijuna tona, što je pad od 7%, dok je kukuruz pao za 19% i iznosi 5,86 milijuna tona. 

Foto: Renata Prusina
  • 208
  • 18
  • 0

Izvoz pšenice iz Europske unije uključujući i Veliku Britaniju za sezonu 2020/21 iznosi 7,84 milijuna tona, stoji u službenom izvješću Europske komisije. 

Podaci bi trebali obuhvaćati razdoblje do 8. studenoga, no Komisija je u bilješci navela da se brojke kreću samo do 6. zbog tehničkih problema. Također, one ukazuju i na to da je izvoz bio 24% ispod volumena odobrenog do 10. studenog prošle godine.

Što se tiče ostalih žitarica, izvoz ječma iz EU i UK dosegao je 2,9 milijuna tona, što je pad od 7%, dok je kukuruz pao za 19% i iznosi 5,86 milijuna tona. 

Suša i politički problemi uzrokovali pad cijene 

Cijene žitarica na terminalnim tržištima tjednima variraju. 

I dok su zbog veće potražnje i vremenskih neprilika tijekom listopada rasle, političke komplikacije oko izbora američkog predsjednika te suša u većim dijelovima Sjedinjenih Država i Rusije rezultirale su padom, ponajviše pšenice, navodi allaboutfeed.

Također, pod velikim utjecajem cijena nafte pala je i vrijednost kukuruza što je također povezano i s potražnjom za etanolom.

Suša i veća potražnja na tržištu povećale cijene kukuruza i pšenice

Inače, berba kukuruza u Ukrajini, jednom od najvećih proizvođača na svijetu još uvijek traje. Prema zadnjim procjenama Nizozemske agencije za poduzetništvo, konačna žetva iznosit će 30 milijuna tona, što je 5,9 milijuna manje od prvih procjena. 


Tagovi

Žitarice Meka pšenica Cijena kukuruza Cijena pšenice Izvoz Tržište Cijene


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.