Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 13.03.2017. 16:30

Izvozna potražnja podigla cijenu kukuruza u SAD-u

Na svjetskom izvoznom tržištu tijekom siječnja cijene pšenice bile su stabilne, dok je kod svih glavnih izvora zabilježen porast cijena kukuruza zbog dinamične izvozne potražnje.

Foto: nikles
  • 4.167
  • 213
  • 0

Na svjetskom izvoznom tržištu tijekom siječnja cijene pšenice bile su stabilne s IGC GOI sub-indeksom koji je došao na svoju najvišu razinu od lipnja 2016. godine. Iako su prognoze za globalne zalihe ostale obilne, razina cijena često je bila povezana s problemima oko loših vremenskih prilika u nekim područjima kod ovogodišnjih usjeva, uključujući područja SAD-a i EU.

Podrška cjenovnoj razini došla je i zbog manje od očekivane površine pod ozimom pšenicom u SAD-u, koja je najmanja u više od 100 godina, uključujući i posebno strmi pad za tvrdu crvenu ozimu pšenicu (HRW).

Cijene za visoko kvalitetnu krušnu pšenicu i dalje imaju podršku u relativno malim svjetskim zalihama, iako je dojam inertnog tržišta oslabio zbog skorog završetka žetve u Australiji i Argentini, gdje su usjevi premašili ranija očekivanja. Cijena krušne pšenice iz Crnomorske regije ostala je povoljna, ali logistički problemi doprinijeli su nedavnom usporavanju izvoza.

Zabrinutost zbog nestabilnih vremenskih prilika

Kod svih glavnih izvora zabilježen je porast cijena kukuruza, a IGC GOI sub-indeks povećao se za 2% u siječnju, rastući već drugi mjesec zaredom.

Porast cijena kukuruza u SAD-u uglavnom je bio vezan za dinamičnu izvoznu potražnju, ali spora kretanja unutar zemlje te neizvjesni izgledi za južnoameričke usjeve povremeno su podupirali rast cijena kukuruza. U Argentini je polagani tempo prodaje od strane proizvođača podržavao razinu cijena kukuruza, a zabrinutost zbog nedavnih nestabilnih vremenskih prilika i dalje se pojačava. Kod glavnih crnomorskih izvoznika tržišne aktivnosti su u sezonskom mirovanju, sa skromnim povećanjem cijena kukuruza koje proizlaze iz logističkih ograničenja.

Slabije prognoze za soju u sezoni 2017/17

Srednje svjetske vrijednosti soje bile su neznatno stabilnije u siječnju s IGC GOI sub-indeksom većim za 1,4% u odnosu na prethodni mjesec. Iako su prognoze za obimne svjetske količine soje bile snažan temeljni utjecaj na razine cijena tijekom mjeseca, svjetsko tržište je u zadnje vrijeme pod utjecajem zabrinutosti zbog pojave jakih kiša i poplava u središnjim uzgojnim područjima Argentine, što je umanjilo rezultate službene prognoze za proizvodnu soje u sezoni 2016/17.

Terminske cijene za žitarice i uljarice

Cijene pšenice, kukuruza i soje porasle su u odnosu na prethodni mjesec, nakratko dosegnuvši sedmomjesečni maksimum tijekom trećeg tjedna u siječnju, da bi onda ponovno promijenile smjer. Cijene pšenice su porasle najviše zbog oštrog pada kod usjeva tvrde crvene pšenice (HRW), dok su cijene kukuruza i soje povećane kao nastavak snažne potražnje za izvozom te poplavama u Argentini.

Cijene pšenice pale su 11% u odnosu na prethodnu godinu, cijene soje bile su više za 17% , a kukuruza nepromijenjene.

Količine pšenice i kukuruza kojima se trgovalo na terminskim burzama u SAD-u porasle su 80 odnosno 70%, dok su količine soje pale za 13% u odnosu na prethodni mjesec. U odnosu na prethodnu sezonu, kukuruz i soja ostali su na istoj razini, dok je količina proizvedene pšenice bila veća za 40%. Pretpostavljena volatilnost za sve tri robe očitovala se kroz marginalne promjene u odnosu na prethodni mjesec, dok je povijesna volatilnost bila viša u odnosu na razine prethodnog mjeseca, ali i godine.

Izvor: AMIS siječanj 2017., obrada: TISUP, Foto: nikles5/pixabay.com


Povezane biljne vrste

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Izvori

Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi


Tagovi

Uljarice Žitarice Soja Pšenica Kukuruz Tržište Svjetsko Cijena Siječanj 2017


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.