Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pregledajte usjeve
  • 20.05.2023. 10:30

Jednostavnim testom provjerite prisustvo lisne hrđe

Uzima se nasumično list zastavičara s polja, te se provlači kroz prstohvat kroz papir, tkaninu ili maramicu bijele boje.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede PK
  • 2.117
  • 111
  • 0

Blaga zima, višak padavina, visoka relativna vlažnost zraka, te izostavljanje preventivnih fungicidnih tretmana doveli su do jake pojave lisne hrđe, Puccinia striiformis, na biljkama, što dodatno otežava uvjete i stvara probleme u proizvodnji ozimih kultura na području Posavine. 

Prvenstveno je došlo do zaraze na listu zastavičaru koji se smatra nositeljem prinosa ističu iz  Odsjeka poljoprivredne savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede Posavskog kantona. 

Jednostavan test

Na usjevima na kojima je preventivno odrađen fungicidni tretman, u velikoj mjeri je smanjen intenzitet infekcije. Prisustvo lisne hrđe se determinira jednostavnim testom.

Tragovi lisne hrđe

"Uzima se nasumično list zastavičara s polja, te se provlači kroz prstohvat kroz papir, tkaninu ili maramicu bijele boje. Ukoliko ostanu tragovi narandžaste boje, može se zaključiti da se radi o napadu lisne hrđe", pojašnjavaju savjetodavci.

S obzirom na to da se napad dešava pred samo klasanje, i uzimajući u obzir nepovoljno vrijeme, potrebno je obratiti posebnu pažnju prilikom tretmana.

Suzbijanje paleži klasa

Kroz narednih tri do pet dana na većini zasijanih površina na području Posavine, doći će do klasanja pšenice. Neizostavna mjera je suzbijanje paleži klasa, Fusarium graminearum, oboljenje koje se redovno pojavljuje na usjevima pšenice.

"Zaraženi klasovi poprimaju bijelu boju, ranije dostižu punu zrelost, zrna pšenice kod zaraženih klasova u većini slučajeva su loše kvalitete, neupotrebljivi za ljudsku ishranu", navelii su iz savjetodavne službe.

Na žutu hrđu "nakalemile" se i lisne uši - kako zaštititi pšenicu?

Tretman treba obaviti u trenutku kada je uočeno 10-20 posto cvatnje na klasu. Poželjno je da nakon tretmana ne padne kiša tri do četiri sata. Prilikom tretmana preporuka je koristiti i insekticid radi pojave lisnih uši koje se mogu pronaći između klasića unutar klasa.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Lisna hrđa Puccinia striiformis Pšenica Ozime kulture Klasanje pšenice Palež klasa Fusarium graminearum Lisne uši


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.