Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pametna žetva
  • 16.07.2021. 15:00
  • Osječko-baranjska, Brođanci

John Deere S770i: Učinkovitiji, štedljiviji i bolji prema zrnu

Ovaj kombajn je potpuno automatiziran. Sam usklađuje brzinu s uvjetima žetve i unaprijed zadanim postavkama izvršavanja, pojašnjava Ivan Fišer iz tvrtke Novocommerce International d.o.o.

Foto: Renata Prusina
  • 1.090
  • 355
  • 0

Pšenicu žeže 44 stupnja, a u kabini ugodnih 27, potiha glazba lokalnog radija, odmaknut volan, ruka opušteno na upravljačkoj ručici, a pod nogama nemilice nestaje zlatna masa dok istodobno iza glave u spremnik pljušte milijuni zrna.

Kroz brođanačka polja "jašemo" zeleno-žutog jelena brzinom oko 4,5 km/h i gutamo 4,8 ha/h. Na ekranu piše da je trenutni prinos 9,4 t/ha, vlažnost 10,7 posto, učinak 44,3 t/h, a potrošnja goriva 13,3 l/ha.

I ne moramo ništa brinuti, jer se o svemu brine sam. Riječ je o John Deere kombajnu S770i.

Pametna žetva

"On je potpuno automatiziran. Sam usklađuje brzinu s uvjetima žetve i unaprijed zadanim postavkama izvršavanja. Dakle, samo ga treba znati dobro programirati", pojašnjava mi iskusni kombajner Ivan Fišer iz tvrtke Novocommerce International d.o.o., generalnog uvoznika John Deere strojeva za Hrvatsku.

Na CommandCenter 4600 zaslonu, jednostavno kao na pametnom telefonu, unese postavke, primjerice, da u spremniku dobije čist uzorak izvršavanja, pa zadano aktivira putem inteligentnog savjetnika ICA2 (Intelligent Combine Advisor) i kombajn to automatski nastavi održavati. Ovdje svakako valja spomenuti kako je CommandCenter uparen s ergonomskom CommandPro upravljačkom ručicom za potpunu kontrolu nad strojem. 

Pametna žetva optimizira učinkovitost

"Ima i mogućnost pametne žetve. Zadam mu recimo određeno opterećenje motora i dozvoljene gubitke zrna, pa Harvest smart sustav automatski prilagođava brzinu tako da ne prijeđe zadano opterećenja motora“, kaže. Time se, dakako, štedi gorivo. 

I upravo dok mi to Ivan priča, kombajn sam od sebe brzinu s 4,2 povećava na 6 km/h.

"To svakako maksimizira učinak. Ako 'osjeti' da može, on ubrzava i više vrši. Ako 'vidi' da je ovaj komadić polja zeleniji, usporava, jer će mu biti teže vršiti. Dakle iskorištenost je uvijek velika. Sam vidi sve prije nego ja“, slikovito pojašnjava i dodaje kako bi to usporavanje i ubrzavanje inače morao raditi sam vozač, što bi nakon višesatne žetve svakoga iscrpilo. "Ovako je manji umor, nema napetosti, nema stresa“, zaključuje.

Podešavanje u par minuta

Koliko mu vremena treba za programiranje prije kretanja u žetvu? Dvije minute. Toliko treba za prebacivanje postavki u žetvu pšenice, ako su prethodno vršili nešto drugo. Drugo jutro čak ni to, jer je kombajn sve zapamtio.

Što se tiče podešavanja, program ima već neke tvorničke postavke za svaku kulturu tako da ih je jednostavno odabrati, no vanjske je prilagodbe potrebno odraditi ručno ali su minimalne, tako da ih je moguće riješiti za 10-ak minuta. S770i može praktično žeti sve kulture uz prethodnu izmjenu korpe.

CommandCenter uparen s CommandPro upravljačkom ručicom za potpunu kontrolu nad strojem

Inače, ovaj sustav vršidbe ima uzdužno postavljen rotor dužine 3124 mm i promjera 762 mm, ispred kojega je sekcija s tom promjenjivom korpom. "Kod ovakve vršidbe praktično nema oštećenja zrna ni rasipa, pa rotoraše vole sjemenari“, kaže Ivan pojašnjavajući kako je ovaj model pogodan za proizvođače sjemenske robe jer je sama tehnologija izvršavanja tarenjem biljne mase, a ne trešnjom kao u tradicionalnim sustavima vršidbe, puno nježnija prema samom zrnu pa mjerenja pokazuju minimalan lom zrna. Površina odvajanja je 1,54 m2, a senzori u sustavu mjere rasipe sita i rasipe separatora u izvršavanju.

Iako u našim krajevima nema takvih zahtjeva, kvalitetna je vršidba osigurana i na blagim padinama zahvaljujući Active Terrain Adjustment funkciji koja automatski podešava nagib sita na neravnim terenima.

U hodu se i sam "poštelava"

Da rad glatko teče zaslužna je funkcija Auto Maintain koja će na ekranu zaplaviti dio ustroja za koji je kombajn pokrenuo samoodržavanje. "Vi postavite kombajn i kažete mu da radi odlično, neka tako nastavi i on se tijekom dana 'u hodu' sam poštelava“, kaže. No, to je ponajviše ujutro, jer nisu uvjeti rada isti kada žetva krene primjerice u 10 prijepodne ili oko pet sati poslijepodne, kad je slama suhlja i lakše mu je raditi.

Ova žetelica ima i aktivni prinos. Ova se funkcija ne treba kalibrirati. U spremniku zrna su naime vage koje u realnom vremenu važu prinos po hektaru. No, osim što se punjenje spremnika ovršenim zrnom može vidjeti kroz staklenu stijenku kabine, u njemu su postavljeni senzori i kamere, pa je moguć i prikaz svih potrebnih informacija na zaslonu.

I baš kao naručeni, nježan zvuk i blinkanje ikonice na ekranu signaliziraju potrebu pražnjenja spremnika, pale se male crvene rotirke na vanjskom dijelu kabine kako bi vozač traktora s prikolicom koji čeka na uvratini znao da treba prići. Spremnik zrna kapaciteta 10.600 litara prazni se brzinom 135 litara u sekundi.

Mapiranje polja daje informacije za iduću vegetacijsku sezonu

Na dodatnom je ekranu prikazano mapiranje polja prema prinosu. Na temelju ovih se podataka, analizom loših ili boljih prinosa na određenom dijelu polja, iduće godine može prilagoditi varijabilna gnojidba i tako popraviti prinose na mikrolokacijama.

Fleksibilan heder

Nepotrebno je istaći da je u standardnoj opremi AutoTrac satelitsko navođenje koje omogućava rad i po danu i po noći s preciznošću 5 cm što, pak u praksi daje mogućnost da heder uvijek radi na punom kapacitetu. Kad smo već kod hedera, on je opremljen gumenim uvlačnim trakama, čija se brzina također može podešavati iz kabine, a koje bolje primaju usjev i hrane kombajn i pri tome ne oštećuju zrna na klasu. "To je fleksibilan heder koji je sada u krutom načinu rada, a za žetvu soje se prebacuje u fleksibilan način u kojem se kosa opusti i kopira teren. Tako se smanjuju gubici u žetvi ove kulture kojoj mahune znaju biti vrlo nisko na stabljici“, pojašnjava veću učinkovitost ovog hedera od klasičnog. Znao je, kaže, kombajnirati soju i s 8 km/h, što se s običnim hederom ne može postići.

Gumeni transporteri nad kosom će dobro "nahraniti gladno grlo"

"Koncept jednog rotora dolazi iz Amerike gdje su table ogromne, a prinosi dobri i ovaj im se način ovršavanja pokazao izvrstan pogotovu u onim usjevima kukuruza i soje gdje je kod slamotresa bilo problema da se vlažnija biljna masa lijepi. Dakle, ovaj će kombajn puno bolje i brže, s većim kapacitetom ovršiti ove kulture, uz istovremeno smanjenje gubitaka i loma zrna“, ističe Ivan Pavlović, voditelj marketinga i navodi kako zahvaljujući ovom načinu vršidbe 99 posto zrna odlazi u spremnik.

Inače, ovaj "zeleno-žuti jelen" ima snagu šest-cilindrčnog John Deere PowerTech PSS motora zapremine devet litara i jačine 387 KS koji zadvoljavaju regulativu emisija štetnih plinova Tier IV stupnja. Sa svom navedenom opremom idelan je za srednja i veća hrvatska gospodarstva, preporučuju iz Novocommercea i podsjećaju da ukupna produktivnost ovisi i o dobroj povezanosti. Njihovo je središte za povezivanje s poljima, strojevima, rukovateljima i partnerima Operativni centar MyJohnDeere.com na kojeg se korisnici mogu jednostavno prijavite s bilo kojeg uređaja s internetskom vezom.

Na raspolaganju je dakako i poznati JDLink sustav telematike za daljinsko nadgledanje rada strojeva, te pristup zaslonu i bežičnog prijenosa podataka do farmskog ureda radi optimizacije stroja.


Fotoprilog


Tagovi

Žetva pšenice Visina prinosa Kombajn John Deere Novocommerce International Ivan Fišer Ivan Pavlović


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!