Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gigantski strojevi
  • 27.04.2016. 17:30

Kad divovi zemlju gaze

Bili smo na imanju koje koristi Hagie i John Deere samohodne prskalice, Versatile traktor gusjeničar od 550 konjskih snaga, kao i Case Steiger od 350.

  • 2.092
  • 243
  • 0

Velika je razlika između hrvatske te poljoprivrede u Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj. Naime, u socijalizmu, za razliku od nas, u tim zemljama nije bilo poljoprivredne proizvodnje kod seljaka, već se sve svodilo na kombinate i zadruge.

I na kraju veliki broj takvih firmi je preživio u nekom od oblika, a najčešće s novim vlasnicima. No, okrupnjenost zemljišta i parcela je ostala.

Veliki strojevi za velike površine

A onda se tu radi o drugačijoj i tehnologiji nego li je kod nas. Prvo nas je put odveo u tvrtku Vector kft na samoj granici Mađarske i Slovačke. Tamo smo se upoznali s njihovom ponudom velikih traktora marke Versatile. Ali cilj je stvarno bilo pojoprivredno poduzeće s 20 tisuća hektara zemlje na području Kolareva i Novih Zamki u Slovačkoj.

Case Steiger

Kod njih smo zatekli doista gigantske traktore gusjeničare marke Versatile, kao i John Deere samohodnu prskalicu. Tu smo vidjeli i čudesno veliku Hagie samohodnu prskalicu te Case Steiger od 350 konjskih snaga. Domaćini su nam bili Janos Bakonyi iz Versatile i Kató Gergely, regionalni menadžer Hagie za srednju Europu.

Versatile 550 gusjeničar i Köckerling sjetvospremač

Prvo smo u radu gledali Versatile 550 gusjeničar s Köckerling sjetvospremačem raspona 12 metara. Kanadski teški zglobni traktor s Cummins motorom i Caterpilar-powershift transmisijom snage je 550 konjskih snaga. Versatile je inače u vlasništvu divizije Buhler Industries Inc. i jedini je kanadski proizvođač poljoprivrednih traktora.

Versatile gusjeničar

Ova tvornica je lider u proizvodnji takvih traktora, a od 80-tih godina rade traktore snažnije od 470 konjskih snaga. Normalno da su kao takvi bili zanimljivi svima pa i Fordu i Fiat New Hollandu koji su svojevremeno bili vlasnici. No, sve je to tako bilo dok 2007. godine Rostelmash nije stekao 80% dionica Versatilea i otad ponovno nosi isključivo taj naziv.

Priprema tla za sjetvu

Versatile traktor je svestran u radu na farmama diljem svijeta. Kao što smo vidjeli, to je traktor koji je dobro napravljen, a koji je moćan, jednostavan i lagan za održavanje. Köckerling allrounder je doista sjajno pripremao tlo za sjetvu svojim pačjim nogama, Hercules zubcima i STS valjkom i to sve u jednom prolazu.

Köckerling allrounder

U ekonomskom dvorištu smo se upoznali s Hagie prskalicom. Kapacitet 4.500 litara, ili kako kažu proizvođači 1.200 galona, što je i nešto više litara od ovih koje smo spomenuli. Ima i tank od skoro 400 litara pregrađen na tri dijela tako da u svakoj nosi posebnu tekućinu koju uzima za prskanje i svojim sistemom miješa.

Hagie prskalica krila nosi ispred stroja

Stroj raspona kotača od minimalno četiri metra te klirens, odnosno visina od 180 cm, što znači da radi besprijekorno u suncokretima i kukuruzima u svim fazama rasta. No, raspon krila je 34 metra i za razliku od svih sličnih strojeva ova prskalica proizvedena u tvornici u američkoj državi Iowa, krila nosi ispred stroja. Hagie prskalica jednostavnim potezom promijeni krila za prskanje, s aplikatorima za tekuće gnojivo.

Raspon krila i do 36 metara

Na istom imanju naišli smo i na Case Steiger, traktor koji rijetko srećemo na našim prostorima. S novim common rail motorom euro tier 4 kvalitetom ispušnih plinova. Sa svojih 350 konjskih snaga također je maksimalno iskoristiv pri svim uvjetima proizvodnje.

John Deere samohodna prskalica nikada nije radila u Hrvatskoj. U Mađarskoj i Slovačkoj ih ima dosta. Ovu na našim fotografijama gledali smo u radu s brzinom od 40 km/h i s krilima od 18 metara. Kapacitet tanka je dvije tisuće litara.


Fotoprilog


Tagovi

Kockerling Hagie John Deere Versatile Buhler Rostselmash Janos Bakony Ford Fiat Kanada USA Češka Slovačka


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.