Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer
  • 17.03.2016. 15:30

Kada i kako obaviti zaštitu od smeđe pjegavosti?

Pregledajte svoje usjeve pšenice i ječma na prisustvo bolesti i osigurajte pravovremenu i kvalitetnu zaštitu.

  • 1.266
  • 116
  • 0

Iznadprosječne količine oborina praćene s iznadprosječnim temperaturama u veljači nastavljaju se i u ožujku. Usjevi su pod stresom od visoke količine vlage. Sve to pogoduje ranom razvoju bolesti pogotovo pepelnice i smeđe pjegavosti, a na pojedinim lokacijama je zamijećena i hrđa.

Potrebno je pratiti razvoj usjeva i bolesti te na vrijeme odraditi zaštitu od bolesti. Ako uzmemo u obzir samo smeđu pjegavost i ako se ova bolest ne suzbija, s obzirom na gubitak lisne površine potrebne za nalijevanje zrna, gubici prinosa mogu biti 30-50 %.

Što znači preventivna zaštita?

U usjevu pšenice najvažnije je zaštititi od bolesti smeđe pjegavosti i osigurati zdrav list zastavičar te dva lista ispod njega jer su oni presudni za nalijevanje zrna i visinu prinosa.

Preventivna zaštita znači zaštiti list prije ili neposredno nakon infekcije, svakako prije prvih vidljivih simptoma bolesti. Ovo je vrlo značajno za smeđu pjegavost jer period od infekcije pa do prvih simptoma bolesti može biti do 28 dana.

Zaštitite svoje usjeve od smeđe pjegavosti

Smeđa pjegavost

Infekcija sa smeđom pjegavošću događa se već u jesen i upravo sad je vidljiva na donjim listovima i diže se na mlade listove. Smeđe pjege su upravo upozorenje da u usjevu postoji izvor za dalje širenje bolesti i da se treba pripremiti za ozbiljnu fungicidnu zaštitu.

S obzirom da ovu bolest nije moguće liječiti, važno je osigurati da svaki novi list bude zaštićen s fungicidom kada na njega budu dospjele spore koje su nastale unutar smeđih pjega na donjim listovima.

Vrlo je važno s tretmanom ne uraniti kao ni zakasniti, jer zaštićeni su oni listovi koji se u vrijeme tretmana nalaze vani. Kako je početak vlatanja ujedno i vrijeme kada izlazi 3 list, to je i najznačajniji trenutak za preventivnu zaštitu od smeđe pjegavosti.

Sredstvo za suzbijanje lisnih bolesti

Za zaštitu lista žitarica tvrtka Bayer u ponudi ima fungicid Sphere 535 SC. Fungicid Sphere 535 SC suzbija sve lisne bolesti i na taj način čuva lisnu masu žitarica od samog početka i osigurava maksimalno nalijevanje zrna. Sphere 535 SC, osim fungicidnog djelovanja, ima i pozitivan fiziološki učinak na biljku. Biljka bolje podnosi stresne uvjete i bolje iskorištava dušična hranjiva.

Osigurava zdravo i dugo zeleno lišće te produžuje vijek lista zastavice, što je preduvjet za visok i kvalitetan prinos. Doza primjene je 0,4 l/ha. Pripravak Sphere 535 SC se uspješno može primjenjivati u tank-mixu sa herbicidima Hussar OD i Sekator OD.

Za više informacija o sredstvima za zaštitu od smeđe pjegavosti možete se obratiti stručnjacima iz Bayera na jedan od niže navedenih kontakata!


Tagovi

Bayer Smeđa pjegavost Fungicidi Zaštita žitarica


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]