Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobre priče
  • 25.07.2015. 07:15

Kada mladi rade, onda i zapošljavaju!

Trudimo se odraditi sve agrotehničke mjere na vrijeme, važno je biti precizan i pratiti aktivnosti na polju. Cijelo vrijeme ulažemo u modernizaciju proizvodnje i smatramo da je to najbolji put ka uspjehu

  • 3.964
  • 757
  • 0

"Dok otac Josip ima svoje gospodarstvo, s 18 godina i ja sam odlučio otvoriti svoj OPG", priča nam mladi poljoprivrednik, Daniel Novosel, vlasnik poljoprivrednog gospodarstva iz Zvonimirovca u Virovitičko-podravskoj županiji te nastavlja

"...te 2006. godine, moje je gospodarstvo bilo tek u začetku, ali svjestan stanja na domaćem tržištu rada, odlučio sam se zaposliti nekoliko osoba. Odluka o prvom zaposleniku pala je na bivšeg dobrovoljnog branitelja, koji je zaposlen u ožujku 2009. godine."

Sada Danielovo gospodarstvo zapošljava ukupno tri djelatnika, a na 90 hektara površina uzgajaju uljanu repicu, soju, pšenicu i kukuruz.

Nastavak obiteljske tradicije

Ovaj uspješan proizvođač upisan je u Bazu proizvođača. Upiši se i ti ovdje.

Danielov otac i djed također su se bavili poljoprivredom pa je njegova odluka da nastavi obiteljsku djelatnost došla prirodno, a otac i danas na svom gospodarstvu obrađuje 170 hektara pod ratarskim površinama. Od ukupnog broja obradivih površina, više od pola nalazi se u osobnom vlasništvu Novoselovih, a ostatak zakupljuju. Osim toga, Daniel na svom gospodarstvu ima silos i sušaru, a bavi se i otkupom žitarica.

Prošle godine uspješno je prijavio projekt na IPARD natječaj za nabavku traktora, prednjeg utovarivača i dvije sijačice, a ukupna je investicija vrijedna preko milijun kuna.

Silosi i vaga

Daniel nam se hvali da su traktor i sijačica već na gospodarstvu i da samo čeka povrat investicije u 55%-tnom iznosu od prihvatljivog ulaganja, a u pripremi projekta pomogla mu je Regionalna razvojna agencija Vidra.

Ugostio i župana

Njegovo je gospodarstvo u travnju ove godine posjetio i Virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić te tom prilikom naglasio kako županija podržava poljoprivrednike koji vrijedno i marljivo rade na svojim gospodarstvima i time su primjer drugima, a na raspolaganju za mogućnosti korištenja EU fondova stoji im i znanje Razvojne agencije Vidra.

Kada ga se pita o planovima, Novosel spremno odgovara: "Planiramo se prijaviti na natječaje Programa ruralnog razvoja, odnosno Mjeru 4.1. i 4.2., a želja nam je financirati kupnju novog kombajna. Ovaj stari ima već 25 godina, a planiramo i podići kapacitet silosa." Također, u planu ima i nova zapošljavanja.

Prema podacima Agencije za plaćanja, do srpnja 2015. godine putem sredstava programa IPARD, poljoprivrednicima Virovitičko-podravske županije isplaćeno je 28.686.871,04 kuna. Ugovoreno je 29 projekata, od čega je 17 isplaćeno.

Klimatski uvjeti idealni

"Naravno, sve ovisi o činjenici hoćemo li povećati količinu zemlje kojom raspolažemo, a računamo s 50 hektara po jednom radniku. Radni dan započinje u 6.30, a u 7 sati dolaze radnici. Onda izrađujemo plan radnog dana i pregledavamo strojeve", priča nam Daniel. Iako ima dvije sestre, one nisu zaposlene na imanju, supruga se odlučila dovršiti studij, a trenutno im najveću zanimaciju predstavlja malena Magdalena.

Novi traktor sufinanciran sredstvima IPARD-a

Novosel napominje da su plasmanom na ovom gospodarstvu zadovoljni, a otkup već imaju dogovoren. Klimatski su uvjeti također idealni za ovaj tip proizvodnje.

Modernizirati proizvodnju

"Iako raspolažemo zemljištem koje je relativno teško za obradu, vrlo je zahvalno za vrijeme suše", napominje Novosel. Iako je i sam korisnik poticaja, smatra da je sustav prijave postao sve kompliciraniji.

"Trudimo se odraditi sve agrotehničke mjere na vrijeme, važno je biti precizan i pratiti aktivnosti na polju. Cijelo vrijeme ulažemo u modernizaciju proizvodnje i smatramo da je to najbolji put ka uspjehu", zaključuje Daniel Novosel.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Daniel Novosel Virovitičko-podravska županija Baza proizvođača Zvonimirovac IPARD Vidra Otkup žitarica Tomislav Tolušić EU fondovi Program ruralnog razvoja


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.


Partner

Virovitičko-podravska županija

Trg Ljudevita Patačića 1, 33000 Virovitica, Hrvatska
tel: +385 (0) 33 638 140, e-mail: ured.zupana@vpz.hr web: http://www.vpz.com.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine pripremili smo bogat program. Vidimo se!
#gudovac2024