Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Za visoke prinose
  • 11.05.2022. 13:30

Kada obaviti međurednu kultivaciju usjeva i prihranu kukuruza?

Savjet poljoprivrednim poizvođačima je da u narednom periodu redovno obilaze usjeve i na vrijeme izvrše mjere njege, kultiviranje, navodnjavanje kao i zaštitu

Foto: Depositphotos/Stockr
  • 306
  • 29
  • 0

Na području Lijevče polja završena je sjetva kukuruza i soje. Zasijano je oko 29.000 ha kukuruza i oko 1.500 ha soje. Kukuruz se zavisno od roka sjetve nalazi od faze nicanja do 3-5 listova, a soja od nicanja do druge troliske. Izvršeno je tretiranje  herbicidima prije i nakon nicanja, a na nekim parcelama neophodno je obaviti i korektivne tretmane.

S obzirom na nedostatak padavina u prethodnom periodu neki poljoprivredni proizvođači, koji posjeduju sisteme za navodnjavanje, već su počeli sa zalijevanjem kukuruza, navode iz Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede RS.

Značajna mjera njege kod širokoredih usjeva je i međuredna kultivacija, koja ima za cilj da razbije pokoricu, održi zemljište u rastresitom stanju čime se postiže provjetravanje zemljišta, suzbijanje korova, a kod soje stimuliše rad kvržičnih bakterija, obezbjeđujući im kiseonik, čime se povećava njihova aktivnost.

Zajedno sa međurednom kultivacijom poželjno je obaviti i prihranu kukuruza, naročito u slučajevima kada se ranijim đubrenjem u zemljište nije uspjela unijeti planirana količina hranjiva. Prva prihrana obavlja se u fazi 3-5 listova sa KAN-om u količinama od 150-200 kg/ha, a druga u fazi 7-9 listova.

Kukuruz: Ova godina specfična, koristite folijarna gnojiva jer brže oporavljaju usjev

Savjet poljoprivrednim poizvođačima je da u narednom periodu redovno prate i obilaze usjeve i na vrijeme izvrše mjere njege, odnosno kultiviranje, navodnjavanje kao i zaštitu ukoliko bude bilo potrebno, kako bi postigli visoke i stabilne prinose. Takođe, obratiti pažnju na pojavu štetnih insketa koji oštećuju mlade tek iznikle biljke, kao što su larve majskog gundelja (grčice), žičnjaci i podgrizajuće sovice.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Međuredna kultivacija Prihrana Gnojidba Đubrivo KAN Lijevče polje


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.