Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obradive površine
  • 18.04.2021. 12:00
  • Brodsko-posavska, Slobodnica

Kako bi došli do zemlje, mladi poljoprivrednici krče zapuštene parcele

Iako ga na području Slobodnice ima dovoljno, pretežito ratarskih površina, poljoprivrednik Marko Đaković ističe kako je do novog, obradivog zemljišta jako teško doći. 

Foto: Martina Popić
  • 7.234
  • 736
  • 0

Problem raspolaganjem državnim poljoprivrednim zemljištem vuče se već 20-tak godina. Iako ga na području Slobodnice ima dovoljno, pretežito ratarskih površina, poljoprivrednik Marko Đaković ističe kako je do novog jako teško doći. 

S toga ne čudi da se poljoprivrednici snalaze na razne načine kako bi došli do obradive zemlje.

"A ove neobradive, ljude se o njoj uopće ne brinu, a nekome bi jako pomogla“, kaže u razgovoru za Slavonskobrodsku televiziju. 

Zemlju dobio od susjeda

Upravo je takvu zemlju dobio od susjeda na korištenje. Prije je, pojašnjava sugovornik, ona bila voćnjak. "Na njoj je puno starih oraha koji su već istrunili i ništa ne rode godinama, tako da drvo može služiti samo za ogrjev“, ističe. 

Prema njegovim riječima, to je jedan od najčešćih načina kako mladi dolaze do novog zemljišta. Dosta tu bude posla, navodi Marko, a krčenje će trajati otprilike nekih tjedan dana, jer su u pitanju orasi koji imaju dugačko i debelo korijenje. 

"Čak će nam trebati i malo veći strojevi da ih možemo iščupati. Trebat će zapravo dvije, tri godine da ih se skroz riješimo i da se zemlja dobro pripremi za sjetvu“, objašnjava. 

Inače, na svom gospodarstvu obrađuje oko pet hektara. Uzgaja pretežito ratarske kulture, kukuruz i ječam, što će, kaže, raditi i na ovom tlu i to zbog gušćeg sklopa. 

Poljoprivreda - lutrija na otvorenom

A sve to radi kako bi proširio proizvodnju. Površine su mu prijeko potrebne, jer želi raditi i živjeti na svojoj zemlji. Sjetva, zaštita, gnojidba sve se mora platiti.

"To vam je lutrija na otvorenom. Imali vi sto hektara, da vam na jednom mjestu padne led, bude jak mraz ili oluja, neće imati ništa. I tu ste uvijek u minusu“, naglašava dodajući kako trebate obrađivati 15-20 hektara kako biste preživjeli. 

Još kada se uračuna i mehanizacija, financijski izdaci znaju biti poprilično veliki. 

"Mehanizacija je vaš kruh. Ona unosi svoj trošak. U svakom slučaju kada počne sezona ona mora biti spremna. Troškovi održavanja jako su skupi. Kad vam samo jedna guma pukne morate dati 800 kuna, a bez nje ne možete“, napominje sugovornik. 

Da bi došao do plodnih oranica, tvrdi, treba gledati po okolnim mjestima, a potencijalnu priliku vidi i u fondovima Europske unije. 

"To su jako dobre mjere za mlade kao što sam ja, jer uvijek ti treba netko tko će te progurati. Ako nemaš početni kapital ne možeš ni posijati, baciti gnojivo, jer nemaš od čega kupiti", kaže ovaj ratar te dodaje kako se u budućnosti svakako planira prijaviti na jednu od njih.  

Više o temi požete pogledati u emisiji Život i zemlja: 


Tagovi

Obradive površine Krčenje Plodne oranice Mehanizacija Ratarske kulture Marko Đaković


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]