Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dekalb Hrvatska
  • 16.08.2019. 12:00

Kako do uspješne sjetve uljane repice

Od sjetve do žetve uljane repice je gotovo 11 mjeseci što ovu proizvodnju čini vrlo izazovnom. Mnoge odluke donesene tijekom sezone odredit će krajnji rezultat.

Foto: DEKALB
  • 1.195
  • 109
  • 0

Od sjetve do žetve uljane repice je gotovo 11 mjeseci što ovu proizvodnju čini vrlo izazovnom. Mnoge odluke donesene tijekom sezone odredit će krajnji rezultat. Bez obzira na to koliko se proizvodni uvjeti razlikuju od parcele do parcele, potrebno je razumjeti određene pojave u trenutku sjetve kako bi se ostvario ujednačen razvoj usjeva uljane repice.

Uljana repica ne može dostići maksimalan potencijal ako sjetveni sloj nije dobro pripremljen. Na loše pripremljenim parcelama dolazi do neujednačenog nicanja, rasta biljaka i lošijeg razvoja korijena. 

Mislim da su DEKALB hibridi imali najbolje nicanje od svih repica. Koliko smo pratili i druge hibride, i od kolega i od poznanika i okolo. Nismo imali presijavanja, ništa. Mislim da što se toga tiče da je DEKALB broj 1.” poručuje Ivan Kokić iz Šaga.

Veće ulaganje vremena i novca u operacije uoči sjetve imat će pozitivan utjecaj na povećanje prinosa. Jedan od glavnih ciljeva prije sjetve je sačuvati vlagu i spriječiti gubitak vlage u zemljištu, što se postiže zatvaranjem površinskog sloja zemljišta nakon obrade. Poljoprivrednici koji imaju iskustva s uljanom repicom sve se više okreću konzervacijskoj obradi tla koja ima mnoge prednosti prilikom nicanja i podizanja usjeva kao i pozitivan utjecaj na strukturu tla i očuvanje vlage.

Odredite datum sjetve na osnovu vremenskih prilika i karakteristika područja

Problemi rane sjetve:

  • Opasnost od suše
  • Gubitak biljaka uslijed suše
  • Izduživanje stabljike

Problemi kasne sjetve:

  • Slabo razvijene biljke pred zimu
  • Veliki rizik od smrzavanja
  • Rizik od bolesti i štetnika

Gledajući zadnju proizvodnu godinu, svjedočimo različitim problemima u proizvodnji uljane repice.

U idealnim je uvjetima potrebno pratiti prognozu prije sjetve. Nakon sjetve, padaline od 8 – 10 mm omogućavaju uspješno nicanje usjeva. Osvrnemo li se na prošlu godinu, kad se padaline nisu očekivale u naredno vrijeme, bolje je pričekati ili čak pri kraju agroroka odustati od sjetve uljane repice. U slučaju lošijeg ostvarenog sklopa važno je procijeniti homogenost rasporeda biljaka i ako smanjenje sklopa nije drastično, usjev se ostavlja. U rano proljeće relativno ravnomjeran raspored od minimum 15 biljaka/m2 opravdava proizvodnju uljane repice i u slučaju DEKALB hibrida ne preporučuje se presijavanje budući da DEKALB hibridi uljane repice imaju izraženu osobinu grananja čime se uz zatvaranje sklopa, značajno povećava prinos.

Marko Horvat iz Virovitice kaže "Za DEKALB repice visok sklop nije presudan. 20-ak biljaka po kvadratu je već dovoljno. Ona ima karakteristiku tog bočnog grananja i ona se izgrana tako da to bude super sklop, ne treba biti pregusta, bolje da je rjeđa. Samo joj daj dušika.

Uljana repica


Glavni ciljevi koje je potrebno postići prije zime

  • Dobra i homogena gustoća (25 do 35 biljaka/m2)
  • Vizualno lijep i snažan korijen,  duži od 15cm, promjera do 8 mm prije zime
  • Postići relativno brzo 6-8 listova da bi se osiguralo bolje prezimljavanje kao i tolerantnost na štetnike
  • Izbjeći izduživanje stabljike upotrebom regulatora rasta

Svaka parcela ima specifične proizvodne uvjete i potrebno je nadvladati te izazove. Neki proizvođači razmišljaju o tome kako izaći na kraj s korovima, drugi su više zabrinuti zbog oštećenja od mraza, a treći zbog specifičnih bolesti

Sijemo DEKALB uljanu repicu zbog dobrih prinosa i dobre tolerantnosti na bolesti, nema otvaranja komuški i zadovoljni smo prinosom. Pogotovo kod nas se gledala i dodatno plaćala uljnost i imali smo jako dobar postotak ulja. Za sad, ove godine repica izgleda fenomenalno i čekamo berbu.” poručuje Dejan Šomoci iz Torčeca.

DEKALB je posvećen radu s proizvođačima i jedinstvenim okolnostima njihove proizvodnje. Samo takvim pristupom u mogućnosti su preporučiti hibrid s osobinama koje proizvođačima donose prinos i profit. Mogu ponuditi hibride s karakteristikama prilagođenim različitim proizvodnim uvjetima koji će proizvođačima omogućiti optimalan prinos pa tako i profit.

Kontaktirajte DEKALB agronome i potražite savjet isključivo za vaše parcele i vaše proizvodne uvjete.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Sjetva Dekalb Savjeti


Partner

DEKALB Hrvatska

Ozaljska 136, 10000 Zagreb, Hrvatska
e-mail: info.croatia@monsanto.com web: http://www.dekalb.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer