Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gnojidba soje
  • 01.10.2021. 12:00

Kako do većeg broja oplođenih mahuna i boljeg prinosa soje?

U gnojidbi ove leguminoze je potrebno obratiti pažnju na fosfor i mikrohranjiva, posebno bor, mangan i molibden, savjetuju stručnjaci tvrtke Yara.

Foto: R. Prusina/arhiva AK
  • 2.876
  • 336
  • 0

Soja je veoma tražena mahunarka u Europi, gdje je zabranjen uzgoj genetski modificiranih (GMO) usjeva. No, njezini uzgajivači su uvijek u potrazi za rješenjima koja bi im mogla donijeti optimalan odnos ulaganja i profita u uzgoju ove kulture.

U gnojidbi ove leguminoze je potrebno obratiti pažnju na fosfor i mikrohranjiva, posebno bor, mangan i molibden. Stoga tvrtka Yara preporučuje svoje formulacije YaraMila 9-12-25, 7-20-28 te 16-27-7. Valja istaknuti da su količine primjene manje u odnosu na klasična granulirana gnojiva i kreću se od 150 kilograma po hektaru na srednje opskrbljenim tlima do najviše 350 kg/ha na onim siromašnim.

Kako pojašnjavaju stručnjaci ove tvrtke, prihrana ovisi o fiksaciji dušika i može biti vezana uz ishranu sumporom, koji je važan za kvalitetu i upravo je iz tog razloga on sastavni dio spomenutih formulacija.

Preporučuju primijeniti i YaraBela ™ Sulfan 24N+15SO3 u količini 100 do 200 kg/ha. Prema njima, ovo je gnojivo učinkovitije od klasičnog amonijevog sulfata jer sadrži nitratni dušik i prilikom primjene trenutno hrani usjeve dušikom dok amonijev sulfat to čini 10 do 20 dana kasnije.

Bolji start u proljeće

Folijarna gnojidba soje je neizostavan postupak koji značajno pridonosi povećanju prinosa i njihove kvalitete. U tu svrhu preporučuje se formulacija YaraVita Brassitrel Pro koja je namjenski razvijena za uljarice. Glavne osobine su joj što daje bolji start u proljeće, povećavajući broj oplođenih mahuna i sjemenki. Doza primjene je 3 do 4 litre po hektaru.

YaraVita Brassitrel Pro daje bolji start u proljeće (Foto: Yara)

"Učinkovitost Brassitrela Pro prepoznali su svi uzgajivači koji su ga jednom isprobali, nakon čega ga redovito koriste", kažu iz tvrtke Yara. Prema zapažanjima uzgajivača, zahvaljujući ovoj formulaciji u usjevima se povećao broj oplođenih mahuna pa je samim time i prinos bio veći.

Dakle, to gnojivo sadrži važne elemente za soju kao što su mangan i molibden. "U usporedbi s netretiranim usjevima, fiksacija dušika bila je intenzivnija u usjevima na kojima je primijenjen Brassitrel", primjećuju stručnjaci te tvrtke.

Dok za dopunu ishrane borom preporučuju formulaciju YaraVita™ Bortrac u količini od jedne do 2,5 litre po hektaru prije cvatnje. Također, poručuju proizvođačima da kvalitetu soje mogu poboljšati primjenom YaraVita Biostimulatora i dušično-sumpornog folijarnog gnojiva YaraVita™ Thiotrac u fazama prije i tijekom nalijevanja zrna.

Više informacija i detaljnije preporuke pronađite na linku ovdje ili se obratite tvrtki Yara na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Yara Gnojidba soje Ishrana bilja Gnojiva


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner