Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gnojidba
  • 31.01.2023. 09:00
  • Vukovarsko-srijemska, Babina Greda

Kako do zdravijih i zelenijih listova pšenice?

Pšenica nije busala kako treba pa se ratar Zdravko Vuković odlučio za primjenu ICL gnojiva. Kakva su mu iskustva?

Foto: RWA Hrvatska
  • 6.095
  • 896
  • 0

"Primijetio sam tamnije zelenu boju, a promjena je bila vidljiva nakon samo sedam dana", ovako je Zdravko Vuković opisao svoju pšenicu nakon primjene gnojiva Nutrivant Balans.

Kako nam je rekao ovaj ratar iz Babine grede, u poljoprivredi je od desete godine svoga života. Njegovi su roditelji obrađivali zemlju i bavili se stočarstvom. "A ja sam ostao na ratarstvu", napominje dodavši da je završio i poljoprivrednu školu.

Trenutno obrađuje oko 80 hektara. Kako je pojasnio, od kultura na njegovom gospodarstvu dominira pšenica s 30 hektara, zatim šećerna repa koju sije na 25 do 30 ha, ovisno o godini. Od žitarica tu su još ječam s pet do šest hektara te kukuruz s tri do pet. Ovaj ratar proizvodi i soju i to na oko 20 hektara.

Za dobar urod bitna su kvalitetna gnojiva

Prošla ratarska sezona je na njegovom gospodarstvu, kaže, bila dobra. Neke ozime žitarice je već posijao, a na proljeće će ostatak. Za dobar urod pšenice i soje zaslužna je i primjena gnojiva Nutrivant Balans te Nutrivant Oil Crops.

Zdravko Vuković svoju pšenicu gnoji Nutrivant Balans gnojivom

"Nutrivant sam koristio dva puta početkom proljeća jer pšenica nije izbusala kako treba", priča nam ovaj proizvođač. "Međutim, sijana je i kasnije zbog šećerne repe koja je bila kasno vađena i bilo je mokro za vrijeme sjetve. Čisto zbog toga sam išao s gnojidbom i vidio sam razliku, ima nečega, rasla je od njega", napominje dodavši da je primijetio tamniju boju listova ove žitarice.

Ovo je gnojivo koristio i u soji. "Bila je suša, a zahvaljujući njemu bolje je podnosila herbicide", dodaje rekavši da je riječ o količini tri do pet kilograma po hektaru. 

Više o ICL gnojivima čiji je distributer RWA Hrvatska, a koja je Zdravko koristio na svojim njivama, doznali smo od prodajnog predstavnika spomenute tvrtke, Krešimira Grgića. "Širok je raspon poljoprivrednih kultura na koje se može primjenjivati Nutrivant plus gnojiva. Za svaku kulturu postoji specifično namijenjen", napomenuo je.

Grgić: Gnojiva se mogu kombinirati

Dakle, postoji Nutrivant Cereals koji je namijenjen za primjenu u pšenici. Zatim Nutrivant Maize za kukuruz te Nutrivant Oil Crops za sve uljarice.

Krešimir Grgić prodajni predstavnik tvrtke RWA Hrvatska

"On ima prošireni paket mikroelemenata, a oni sami su takvi da svojim potrebama zadovoljavaju sve tri kod nas karakteristične uljarice – uljanu repicu, soju i suncokret", pojasnio je ovaj prodajni predstavnik.

Nadalje, postoji i niz drugih Nutrivant proizvoda. Onaj za šećernu repu – Nutrivant Sugar Beet, zatim za povrtlarske kulture, lubenice i slično.

"Zanimljiv je i Nutrivantu Balace jer je njegova primjena u osnovi moguća u svim kulturama", napominje Grgić. Gnojiva se, dodaje on, mogu međusobno kombinirati, a njihov sastav i odlična topivost razlozi su zbog kojih poljoprivrednici za svoja polja biraju upravo ICL gnojiva.

Iz tvrtke ICL Specialty Fertilizers tvrde da se njihova gnojiva suštinski razlikuju od svih ostalih folijarnih materijali na tržištu po tome što osim sastava makro i mikro elemenata specifično prilagođenoga potrebama svake kulture, posjeduju i patentirane tehnologije, kao što su FertiVant i F3 SurfActive, kojima se postiže višestruko bolje usvajanje hranjiva u tkivo biljke, a time i značajno bolje iskorištenje hranjivih tvari. 

"Ovo znači da se primjenom istih količina hranjivih tvari, postižu značajno bolji efekti nego kod konkurencije", pojašnjavaju zaključivši da ova folijarna gnojiva tako pomažu biljkama prebroditi stresna razdoblja kroz vegetaciju, a pravodobnom primjenom u svim, dakle ne samo ekstremnim klimatskim godinama, pomažu i ostvarenju punog potencijala prinosa biljke.

Za dodatne informacije o ICL gnojivima javite se u RWA Hrvatska d.o.o., Dubravka Katančić, voditeljica prodaje pesticida i gnojiva dubravka.katancic@rwa.hr098 356 114 ili Krešimir Grgić, prodajni predstavnik kresimir.grgic@rwa.hr, +385 99 582 9990.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Gnojidba Pšenica Ratarske kulture Zdravko Vuković Krešimir Grgić RWA Hrvatska ICL gnojiva


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]