Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladištenje đubriva
  • 16.01.2022. 07:30

Kako kupiti i uskladištiti mineralno đubrivo u domaćinstvu?

Neuslovna skladišta mogu umanjiti kvalitet đubriva. Na šta treba obratiti pažnu prilikom kupovine? Kako ga pravilno uskladištiti?

Foto: Depositphoto/katukphoto1
  • 210
  • 82
  • 0

Mineralna đubriva, ali i peletirana organska, su sve skuplja, a kako bi se održao njihov kvalitet i efikasnost, veoma je važno da se pravilno skladište.

Obratite pažnju u kakvom je stanju pakovanje kada ga kupujete, ali vodite računa i kako ćete ga uskladištiti.

Provjerite ga prije kupnje

Zimski period je vrijeme kada kupujemo mineralna đubriva za sjetvu koja nam prethodi tokom proljeća. Ni jedan poljoprivredni proizvođač ne želi grudvasto, vlažno, previše praškasto ili mješavinu granula različitih veličina. Sve su to anomalije koje će nam zadati glavobolju i negativno djelovati na uspješnost proizvodnje. Njih je veoma teško rasturiti po površini, blokiraju se rasturači i potrebno ih je čistiti. Ako su praškasta, raznosi ih vjetar. S druge strane, vlažna će dodatno nagrizati mehanizaciju. 

Prilikom kupovine obratite pažnju u kakvom su stanju pakovanja. Ona moraju biti čista, propisno deklarisana. Sam sadržaj mora biti suv, bez grudvica ili sumnjivih promjena. Čak i kada je mineralno đubrivo u vreći, možete prstima provjeriti u kakvom je stanju. Dovoljno je da se na lagan pritisak kuglice raspadaju i da posumnjate da s njim nešto nije u redu. Pregledom možete otkriti prisustvo grudvi u vreći.

Ako je grudvasto, doći će do začepljenja rasturača (Foto: Depositphotos/fotokostic)

Tokom transporta, osigurajte pakovanja da ne dođe do njihovog paranja i gubitka sadržaja. Obezbijedite ga ako je vrijeme kišovito, jer ne smije da dođe u kontakt s vlagom prilikom utovara, transporta i istovara.

Pravila skladištenja

Ono što trebate napraviti kada kupite đubrivo je da ga pravilno i sigurno uskladištite. Prije svega uredite skladište ili prostor gdje ćete ga smjestiti. Prostor treba da se očisti, da nema vlage, da je zaštićen od vrućine, vjetra i da nije izložen direktnom dnevnom osvjetljenju, posebno zracima Sunca. Ne smiju se skladišti zajedno sa pesticidima, kiselinama i zapaljivim sredstvima. Osigurajte dobru ventilaciju skladišnog prostora. Nikada ga ne skladištite na otvorenom, jer će na taj način atmosferilije djelovati negativno na njegov kvalitet.

Imajte na umu da mineralna đubriva sadrže soli koje izazivaju koroziju betonskih i metalnih površina. Zaštitite ih tako što ćete ispod vreća staviti drvene palete, ceradu, najlon ili bar karton.

Đubriva na bazi amonijum nitrata dodatno zaštitite prekrivanjem ceradom ili najlonom. Temperatura u skladištu ne smije preći iznad 32ºC, jer previsoka dovodi do raspadanja granula. U blizini ne ostavljajte ureu.

Ukoliko skladištite veće količine, između redova treba ostaviti prostor koji će omogućiti rad prilikom njegovog izvoženja, ventilaciju i hitne reakcije ukoliko morate reagovati brzo.

Provjerite ih prilikom kupnje (Foto: Depositphotos/JIm Filim)

Prije svega zaštitite sebe prilikom rada jer ona mogu dovesti do iritacije kože i sluzokože očiju i disajnih organa. Nikada ne pušite, ne jedite i ne pijte u blizini đubriva ili u prostoru gdje je uskladišteno.

Zakon o skladištenju

Treba napomenuti i to da je kod nas ova oblast uređena Zakonom o skladištenju đubriva Bosne i Hercegovine gdje je navedeno da se mineralna đubriva u prometu moraju skladištiti u uslovima koji osiguravaju održavanje njihovog kvaliteta i mogućnost korištenja u poljoprivrednoj proizvodnji.

Detaljnije uslove u pogledu skladištenja i rukovanja mineralnim đubrivima s ciljem očuvanja njihovog kvaliteta propisuje Vijeće ministara na prijedlog Uprave u saradnji s nadležnim organima entiteta i Brčko Distrikta.


Tagovi

Đubriva Mineralna đubriva Cijena đubriva Skladištenje đubriva Kupnja đubriva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.