Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja suncokreta
  • 05.06.2018. 09:00

Kako njegovati suncokret tijekom vegetacije?

U cilju postizanja visokih i stabilnih prinosa suncokreta, stručnjaci proizvođačima preporučuju primjenu određenih mjera njege, a najčešće se primjenjuju: razbijanje pokorice, međuredno kultiviranje, valjanje, navodnjavanje, suzbijanje korova, kao i zaštita od bolesti i štetnika.

Foto: Flickr / Sue Reynolds
  • 551
  • 22
  • 0

Radi postizanja visokih i stabilnih prinosa suncokreta, stručnjaci proizvođačima preporučuju primjenu određenih mjera njege. Kako objašnjava savjetodavka Snežana Stojković-Jevtić, najčešće se primjenjuju: razbijanje pokorice, međuredno kultiviranje, valjanje, navodnjavanje, suzbijanje korova, kao i zaštita od bolesti i štetnika.

Međuredna kultivacija 2-3 puta po potrebi

Valjanje se preporučuje ako je sjetva obavljena u suho zemljište, a to se radi da bi se uspostavio bolji kontakt sjemena i zemljišne vlage. Ako se nakon sjetve, zbog jakih kiša formira pokorica, tada se savjetuje razbijanje pokorice primjenom lakih drljača da bi se omogućilo nesmetano nicanje. Međuredna kultivacija se prema potrebi obavlja 2-3 puta. Tom mjerom njege radi se i prorjeđivanje usjeva na konačni razmak.

Ako nema dovoljno vlage nadoknađuje se zalijevanjem

Usjevi suncokreta se navodnjavaju u fazi intenzivnog rasta i cvjetanja. Ako nema dovoljno vlage u zemljištu ona se nadoknađuje zalijevanjem tijekom vegetacije. Primjena umjetne kiše povoljno utječe na razvoj pojedinih parazita, kao što su Septoria helianthi i Puccinia helianthi, a dovodi i do opadanja apsolutne mase sjemena koje ostaje sitno.

Mehaničko i kemijsko suzbijanje korova

Korovi se mogu suzbijati mehanički, ali i primjenom herbicida i to:
- inkorporacijom prije sjetve;
- poslije sjetve, a prije nicanja;
- u fazi razvoja 2-4 lista.
Za usjev suncokreta, također su štetni žičnjaci koji se suzbijaju primjenom odgovarajućeg insekticida.


Povezana biljna vrsta

Suncokret

Suncokret

Sinonim: Cvijet sunca, trava sunca | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potječe iz Amerike (Meksiko, Peru). Najprije je uzgajan kao ukrasna biljka, sjeme je korišteno za prehranu ptica, a ljudi su jeli jezgru iz sjemena. 1840. godine je prvi... Više [+]

Tagovi

Suncokret Ratarstvo Njega Zaštita Agrotehnika


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]