Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hloroza kukuruza
  • 02.09.2019. 11:00

Kako pomoći kukuruzu kada se javi hloroza

Uslijed nepravilnog đubrenja, odnosno kada se ne unose dovoljne količine hraniva ili uslijed pojave antagonizma među elementima, često je prisutan nedostatak nekih hranjivih materija u zemljištu.

Foto: Gordana Nastić
  • 183
  • 12
  • 1

Simptomi nedostatka hranjivih elemenata na biljkama često mogu biti zamijenjeni sa drugim simptomima. Ako se na vrijeme ustanovi da je riječ o nedostatku nekog elementa, može se i adekvatno reagirati i pomoći biljkama i pri tom spasiti prinos.

Darko Simić, savjetodavac PSSS, objašnjava kako prepoznati simptome nedostatka hranjivih elemenata kod kukuruza.

Nepravilno đubrenje pojačava simptome

Uslijed nepravilnog đubrenja, odnosno kada se ne unose dovoljne količine hraniva ili uslijed pojave antagonizma među elementima, često je prisutan nedostatak nekih hranjivih materija u zemljištu.

"Pri nedostatku pojedinih elemenata, narušava se normalan tok rasta i razvoja biljaka, nastupaju promjene u samoj biljci koje se manifestiraju u nizu vanjskih promjena. Neki od simptoma često se miješaju sa simptomima koji su nastali uslijed djelovanja raznih patogena", kaže Simić.

Nedostatak azota

Rast biljaka vidno je smanjen kada je ovaj element u deficitu. Lisna masa uslijed slabog rasta, znatno je sitnije građe. Prvi znaci koji mogu se zapaziti su organoleptički i javljaju se na starijim listovima. Kako Simić kaže, oni tada postaju u početku svjetlozeleni, a kasnije su izrazito svjetložute boje. 

Zaustavlja se i obrazovanje hlorofila, smanjuje se intenzitet fotosinteze i metabolizma bjelančevina.

Vanjske pojave nedostatka azota u periodu intenzivnog rasta očituju se prije svega u žućenju vrhova listova, zatim se žutilo rasprostire na glavni nerv. Kroz nekoliko dana, prema njegovim riječima, požute ivice liske, list izumire dobijajući mrku boju.

Deficit izraženiji na siromašnim zemljištima

Nedostatak ovog elementa u uzgoju kukuruza, dolazi do izražaja na siromašnim zemljištima, poslije loših predusjeva, pri unošenju malih količina azotnih đubriva i u slučaju pretjerane vlažnosti ili pretjerane zbijenosti zemljišta.

"Žućenje počinje od donjih listova i postepeno se širi na gornje lišće dok vršne liske ostaju zelene. Žućenje počinje sa vrha, kao najstarijeg dela lista", navodi savjetodavac.

U takvim slučajevima, potrebno je uraditi prihranjivanje ili duboko kultiviranje, kako bi se aktivirali procesi nitrifikacije i stvorili normalni uslovi za razvoj korijena.

Nedostatak fosfora

Prvi znak nedostatka je usporen rast same biljke. Početak rasta i razvoja usjeva je kada list ima tamnozelenu boju, u kasnijem razvoju dobiva crveno ljubičastu ili tamno purpunu boju. Česta pojava je da se u daljem razvoju jave i nekrotične pjege dok se listovi suše i opadaju. 

Duži nedostatak manifestira se u početku mrko zelenom bojom listova koji kasnije dobijaju crvenu boju. Boja je najintenzivnija po ivicama i na vrhu lista. Pri nedovoljnoj ishrani fosforom znatno se produžava period sazrijevanja zrna.

Nedostatak ovog elementa u periodu cvjetanja prouzrokuje nepotpunu oplodnju ženskih cvjetova, formiranje nedovoljno razvijenih klipova sa nepravilnim redovima zrna.

Nedostatak kalijuma

Najčešći i najpoznatiji simptom nedostatka ovog elementa je pojava hloroze. Odnosno, na obodu lista javlja se hloroza sa nekrotičnim pjegama. Poljoprivredni proizvođači sučavaju se sa sušenjem krajeva i vrhova lista, pri čemu oni izgledaju kao spaljeni

Prema riječima Simića, na vrhu klipa ima slabo zrna, pri čemu su ona nedovoljno ispunjena i klimaju se. Korijenov sistem je slabo razvijen, što često dovodi do polijeganja usjeva.

Nedostatak magnezijuma

Deficit ovog elementa odražava se uglavnom na starijem lišću, gdje je samo lisno tkivo duž glavnih nerava zeleno. Ovaj simptom naziva se prugavost lišća.

"Tkivo mezofila između sprovodnih snopića dobija svjetlozelenu boju, a tkivo oko sprovodnih snopića zadržava tamnozelenu boju. Pri velikom nedostatku magnezijuma, lišće dobija mrku boju i povremeno se suši", objašnjava sagovornik.

Slični simptomi javljaju se i pri nedostatku gvožđa. Kod nedostatka gvožđa pojava hloroze je očigledna dok nervatura lista ima smećkastu boju.

Žute pjege znak su nedostatka bora

Nedostatak bora manifestira kroz pojavu žutih pjega, na listovima koje su ograničene sa okolnim lisnim nervima. Karakteristično je da se vrhovi lista uvijaju dok vrh nekrotira i propada.

Kod nedostatka mangana javljaju se hlorotični procesi na vršnim listovima dok se zelena boja zadržava samo oko najfinijih nerava. Hloroza se u početku javlja u vidu pojedinačnih odvojenih pjega na listovima. Kako savjetodavac navodi, pjege se sa porastom lista slivaju u veće površine čija sredina često dobija mrku boju i tkivo lista na tim mjestima biva razoreno i propada. Još jedan vidan i prepoznatljiv parametar nedostatka mangana je da su oboljele liske jako istanjene u odnosu na druge.

Pri nedostatku cinka kod kukuruza javlja se bolest koja se manifestira kao bijeljenje vrhova. Takođe, odmah po nicanju, može se javiti žućenje lista koje kasnije prelazi u prugastu hlorozu sa pojavom bijelih i žutih tačaka.

Nedostatak cinka utiče takođe i na usvajanje drugih hranjivih elemenata i narušava odnos među njima.


Tagovi

Hranjivi elementi Ishrana biljaka Usjev kukuruza Darko Simić Hloroza Nekrotične pjege


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.