Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hranljivi elementi
  • 02.09.2019. 09:00

Kako pomoći kukuruzu kada se javi kloroza

Uslijed nepravilne gnojidbe, odnosno kada se ne unose dovoljne količine hranjiva ili uslijed pojave antagonizma među elementima, često je prisutan nedostatak određenih hranjivih tvari u zemljištu.

Foto: Gordana Nastić
  • 1.302
  • 44
  • 0

Simptomi nedostatka hranjivih elemenata na biljkama često mogu biti zamijenjeni s drugim simptomima. Ako se na vrijeme ustanovi da je riječ o nedostatku nekog elementa, može se i adekvatno reagirati i pomoći biljkama i pri tom spasiti prinos.

Savjetodavac Darko Simić, objašnjava kako prepoznati simptome nedostatka hranjivih elemenata kod kukuruza.

Nepravilna gnojidba pojačava simptome

Uslijed nepravilne gnojidbe, odnosno kada se ne unose dovoljne količine hranjiva ili uslijed pojave antagonizma među elementima, često je prisutan nedostatak nekih hranjivih tvari u zemljištu.

"Pri nedostatku pojedinih elemenata, narušava se normalan tijek rasta i razvoja biljaka, nastupaju promjene u samoj biljci koje se manifestiraju u nizu vanjskih promjena. Neki od simptoma često se miješaju sa simptomima koji su nastali uslijed djelovanja raznih patogena", kaže Simić.

Nedostatak dušika

Rast biljaka vidno je smanjen kada je ovaj element u deficitu. Lisna masa uslijed slabog rasta, znatno je sitnije građe. Prvi znaci koji mogu se zapaziti su organoleptički i javljaju se na starijim listovima. Kako Simić kaže, oni tada postaju u početku svijetlozeleni, a kasnije su izrazito svijetložute boje. 

Zaustavlja se i formiranje klorofila, smanjuje se intenzitet fotosinteze i metabolizma bjelančevina.

Vanjske pojave nedostatka dušika u periodu intenzivnog rasta očituju se prije svega u žućenju vrhova listova, zatim se žutilo rasprostire na glavni nerv. Kroz nekoliko dana, prema njegovim riječima, požute rubovi lista, a list izumire dobivajući smeđu boju.

Deficit izraženiji na siromašnim zemljištima

Nedostatak ovog elementa u uzgoju kukuruza dolazi do izražaja na siromašnim zemljištima, poslije loših predusjeva, pri unošenju malih količina dušičnih gnojiva i u slučaju pretjerane vlažnosti ili pretjerane zbijenosti zemljišta.

"Žućenje počinje od donjih listova i postepeno se širi na gornje lišće dok vršne liske ostaju zelene. Žućenje počinje s vrha, kao najstarijeg dijela lista", navodi savjetodavac.

U takvim slučajevima, potrebno je napraviti prihranjivanje ili duboko kultiviranje, kako bi se aktivirali procesi nitrifikacije i stvorili normalni uvjeti za razvoj korijena.

Nedostatak fosfora

Prvi znak nedostatka je usporen rast same biljke. Početak rasta i razvoja usjeva je kada list ima tamnozelenu boju, u kasnijem razvoju dobiva crveno ljubičastu ili tamno purpunu boju. Česta pojava je da se u daljnjem razvoju jave i nekrotične pjege dok se listovi suše i opadaju. 

Duži nedostatak manifestira se u početku smeđe zelenom bojom listova koji kasnije dobivaju crvenu boju. Boja je najintenzivnija po rubovima i na vrhu lista. Pri nedovoljnoj ishrani fosforom znatno se produžava period sazrijevanja zrna.

Nedostatak ovog elementa u periodu cvjetanja prouzrokuje nepotpunu oplodnju ženskih cvjetova, formiranje nedovoljno razvijenih klipova s nepravilnim redovima zrna.

Nedostatak kalija

Najčešći i najpoznatiji simptom nedostatka ovog elementa je pojava kloroze. Odnosno, na obodu lista javlja se kloroza s nekrotičnim pjegama. Poljoprivredni proizvođači sučavaju se sa sušenjem krajeva i vrhova lista, pri čemu oni izgledaju kao spaljeni

Prema riječima Simića, na vrhu klipa ima slabo zrna, pri čemu su ona nedovoljno ispunjena i klimaju se. Korijenov sistem je slabo razvijen, što često dovodi do polijeganja usjeva.

Nedostatak magnezija

Deficit ovog elementa odražava se uglavnom na starijem lišću, gdje je samo lisno tkivo duž glavnih nerava zeleno. Ovaj simptom naziva se prugavost lišća.

"Tkivo mezofila između provodnih snopića dobiva svjetlozelenu boju, a tkivo oko provodnih snopića zadržava tamnozelenu boju. Pri velikom nedostatku magnezija, lišće dobiva smeđu boju i povremeno se suši", objašnjava sugovornik.

Slični simptomi javljaju se i pri nedostatku željeza. Kod nedostatka željeza pojava kloroze je očigledna dok nervatura lista ima smećkastu boju.

Žute pjege znak su nedostatka bora

Nedostatak bora manifestira se kroz pojavu žutih pjega, na listovima koje su ograničene s okolnim lisnim nervima. Karakteristično je da se vrhovi lista uvijaju dok vrh nekrotira i propada.

Kod nedostatka mangana javljaju se klorotični procesi na vršnim listovima dok se zelena boja zadržava samo oko najfinijih nerava. Kloroza se u početku javlja u vidu pojedinačnih odvojenih pjega na listovima. Kako savjetodavac navodi, pjege se s rastom lista slivaju u veće površine čija sredina često dobiva smeđu boju i tkivo lista na tim mjestima biva razoreno i propada. Još jedan vidan i prepoznatljiv parametar nedostatka mangana je da su oboljele liske jako istanjene u odnosu na druge.

Pri nedostatku cinka kod kukuruza javlja se bolest koja se manifestira kao bijeljenje vrhova. Također, odmah po nicanju, može se javiti žućenje lista koje kasnije prelazi u prugastu klorozu s pojavom bijelih i žutih točaka.

Nedostatak cinka utječe također i na usvajanje drugih hranjivih elemenata i narušava odnos među njima.


Tagovi

Hranjivi elementi Ishrana biljaka Usjev kukuruza Darko Simić Kloroza Nekrotične pjege


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana je dipl.ing. poljoprivrede te rado istražuje aktualnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i sigurne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰