Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pjegavost lista šećerne repe
  • 01.07.2018. 18:00

Kako prepoznati i suzbiti pjegavost lista šećerne repe

Pojava prvih pjega u našim uvjetima se očekuje u prvoj polovici srpnja. Tada se stječu povoljni vremenski uvjeti, česte kiše s visokim temperaturama za ostvarivanje zaraze. 

Foto: Bigstockphoto/igor stevanovic
  • 696
  • 17
  • 0

Pjegavost lista šećerne repe (Cercospora beticola) je bolest koja se javlja svake godine. Razlozi za ovu pojavu su brojni: nepoštivanje plodoreda, nepravovremena primjena fungicida, nepoznavanje vlastitih parcela, izostanak detaljnog pregleda parcela i nepoznavanja stupnja tolerantnosti sorte.

"Vrlo čest uzrok je i oslanjanje na informacije koje su vrlo često konfuzne i ne odgovaraju pravom stanju na terenu, pa se iz njih ne može jasno odrediti za koji teren se odnose, pa proizvođači instinktivno reagiraju i tretiraju usjeve ili prerano ili kasno", napominje stručnjakinja Katarina Radonić.

Simptomi pjegavosti lista šećerne repe

Pojava prvih pjega u našim uvjetima se očekuje u prvoj polovici srpnja. Tada se stječu povoljni vremenski uvjeti, česte kiše s visokim temperaturama za ostvarivanje zaraze. 

Pregledajte starije lišće šećerne repe, jer se zaraza prvo ostvaruje i vidi na njemu. Ako na listovima postoje sitne sivkaste pjege, uokvirene ljubičasto crvenkastom bojom, tada budite sigurni da je u pitanju cerkospora. Tijekom vremena pjege postaju krupnije, spajaju se, a listovi se počinju sušiti i odumiru.

"Pjege možemo naći i na lisnim i cvjetnim drškama, kao i na stablima samonikle ili sjemenske repe. Slične pjege mogu formirati i neke druge gljivice, kao što su Ramularia beticola, Phoma betae", dodaje Radonić.

Suzbijanje pjegavosti lista šećerne repe

Za uspješno suzbijanje ove bolesti izuzetno je važno određivanje pravog vremena kemijskog tretmana. Ono se mora odrediti za svaku veću parcelu na užem području. Potrebno je pratiti i utvrditi širi li se zaraza na ostale zdrave biljke i kojom brzinom. "Kada se na oko 5% biljaka nađe od 5 do 10 pjega, a vremenski uvjeti pogoduju širenju zaraze, treba napraviti prva tretiranja", ističe Katarina Radonić.

Za prvi tretman preporučuju se mješavine dvije aktivne supstance koje imaju i preventivno djelovanje, kao i kurativno djelovanje na patogene. Fungicidi koji daju dobre rezultate u prvom tretmanu: Duett Ultra u dozi od 0,6 l/ha, Acanto plus u dozi 0,8 l/ha, kombinacija fungicida Bravo 720-SC (1 l/ha) + Impact 25-SC (0,25 l/ha) i dr.

Za drugi i treći tretman mogu se vrlo uspješno koristiti sljedeći fungicidi: Sphere (0,350 l/ha), Opera (0,75 l/ha), Eminent star (1l/ha), Rias 300-EC (0,4 l/ha) i mnogi drugi.


Tagovi

Pjegavosti lista šećerne repe Cercospora beticola Epidemijski prag Fungicidi Suzbijanje Simptomi


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.