Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Adapter za kombajn
  • 02.09.2020. 12:00

Kako pripremiti heder za kombajniranje kukuruza?

Prije ulaska u berbu kukuruza, vrlo je važno dobro pripremiti mehanizaciju. Heder (adapter) na kombajnu mora se namjestiti na ispravan način kako bi zrno na kraju ostalo neoštećeno. Kombajniranje treba obaviti odgovarajućom brzinom kako ne bi došlo do zagušivanja samog stroja.

Foto: JumpStory
  • 1.506
  • 187
  • 0

Bliži se berba kukuruza. Da bi na kraju cijelog tog procesa plod bio dobar, nisu dovoljni samo zadovoljavajući prinosi i kvaliteta. Kako bi zrno ostalo u dobrom stanju, vrlo je važno ispravno obaviti berbu i na odgovarajući način pripremiti mehanizaciju. Jedan od ključnih elemenata za ubiranje kukuruza je heder odnosno adapter, priključni dio na kombajnu koji omogućava upravo žetvu ove kulture.

"Umjesto pšenične stavlja se kukuruzna korpa i blindira se - stavljaju se blinde između noževa tako da međuprostor između bude zatvoren. Zatim se stavlja korpa s debljim žicama koja je jača da bi mogla izdržati opterećenje. Nakon toga, pristupa se montiranju grla koje nosi sam adapter za kukuruz", objašnjava poljoprivrednik Darko Marinković.

Podesite razmak na adekvatan način

Osim uputstva koje postoji za svaki tip kombajna, proizvođači moraju poštovati i osnovno pravilo da se kukuruz skida na otkidačkim pločama, te da zazor (razmak) podese na adekvatan način, napominje diplomirani inženjer poljoprivredne tehnike Milan Pupovac.

"Bitno je podesiti zazor otkidačkih ploča tako da, ovisno o krupnoći klipa kukuruza, on bude točno određen i da berački valjci ne dodiruju dno klipa kako ne bi došlo do krunjenja. Ako je veliki zazor između ploča postoji mogućnost da klip prođe dio njih, da ga zahvate berački valjci i onda dolazi do krunjenja i to zrno je onda nepovratno izgubljeno", upozorava Pupovac.

Kod novih kombajna taj razmak se podešava automatski iz kabine dok se kod starijih tipova to mora napraviti ručno.

Kad je godina kišna - razmaknite ploče

Marinković napominje i da se otkidački valjci moraju prilagoditi debljini korijena kukuruza i debljini same stabljike odnosno da se ploče razmaknu ili primaknu.

"Ako je stabljika debela, a ploče primaknute, dolazi do zaglavljivanja i zagušivanja na ulazu na samom adapteru. Ako je godina kišna, obično stabljika bude deblja što znači da se ploče moraju razmaknuti. Primaknu se ako je sušna, budući da su i klipovi tanji, a da ne bi sami klipovi ulijetali dolje i ispadali", objašnjava.

Dodaje i da se prije početka berbe moraju namjestiti vjetrovi, odnosno moraju se pojačati. Također, trebalo bi namjestiti sita ili ih zamijeniti, ovisno o vrsti kombajna, i to tako da kukuruz ne može proći, te da se time spriječi zagušivanje.

Ne brzajte u berbi!

Pupovac upozorava i na dodatak na hederu koji služi za usitnjavanje biljne mase odnosno kukuruzovine. Postoje, navodi, dva tipa. 

"To je obično ili roto disk ili jedan rotirajući nož koji vrši odsijecanje i samim tim usitnjavanje kukuruzovine tako da ona ne ostane na samoj površini uspravna nego da bude što niže odsiječena", objašnjava ovaj inženjer.

Kako pravilno podesiti berač kukuruza

Napominje da proizvođači, u želji da što prije obave berbu, ne vode računa o brzini kretanja kroz njivu. To nije dobro jer prevelika brzina može dovesti također do zagušivanja kombajna.

"Ukoliko je linijska brzina velika, a stroj ne može progutati tu masu kukuruzovine, doći će do zagušenja i samim tim zastoja u radu i to izravno uzrokuje da roto disk ili noževi ne mogu isječi biljnu masu na onu dimenziju koja je predviđena. Samim tim to predstavlja problem za narednu pripremu za kulturu zato što ćemo imati kukuruzovinu koja je nepravilno isjeckana, koja je krupnija i stvorit će dodatne probleme i troškove u radu."

Problem - zakorovljenost njiva

Žetvu kukuruza također može usporiti i otežati zakorovljenost polja, koja je nerijetka pojava na parcelama.

"Zakorovljenost njiva pravi probleme prilikom kombajniranja. Tu je i ambrozija. Međutim, sirak u kukuruzu je korovska kultura koja se više razvija, pravi veći problem i usporava rad", naglašava Pupovac.

Sigurnost na prvom mjestu, ali i održavanje

Vrlo je važno i na ispravan način koristiti mehanizaciju kako ne bi došlo do ozljeda. Prije prilaska kombajnu i prije silaska s njega, sve mora biti isključeno.

"Nikako se ne smije prilaziti radnim dijelovima stroja koji su uključeni i aktivni. Na primjer, berački valjci naprave 950 obrtaja u minutu, odnosno 16 u sekundi. Ukoliko je onaj tko upravlja kombajnom u njihovoj blizini u tom trenutku, to može biti kobno."

Nakon završetka berbe, savjet Marinkovića proizvođačima je da samo ispušu kombajn od prašine i podmažu ga te da pranje obave u proljeće, dan ili dva prije odlaska na polje.

"Ako se kombajn opere u jesen i bude u garaži tijekom zime, sva vlaga se zadrži u dijelovima, u ležajevima. Sljedeće godine kad krenete, imate problem zato što je sve korodiralo i ležajevi se tada moraju mijenjati", objašnjava ovaj poljoprivrednik.


Tagovi

Kombajniranje kukuruza Heder Berba kukuruza Otkidačke ploče Berački valjci Adapter


Autorica

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema spoznajama odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarno znanstvo ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korijenima svakog čovjeka na planetu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs