Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj žitarica
  • 12.02.2023. 07:30

Kako živi malč djeluje na proizvodnju žitarica?

Istraženi su aspekti bijele djeteline kao živog malča i njen utjecaj na uzgajane žitarice. Što su pokazali rezultati?

Foto: YouTube/Printscreen
  • 1.755
  • 144
  • 0

Kako živi malč, konkretno bijela djetelina, djeluje na proizvodnju žitarica, bila je tema dvogodišnjeg istraživanja kojega su proveli u organizaciji Inovativni poljoprivredni laboratorij (engl. Innovative Farmers field lab). U rezultatima detaljno opisuju ispitivanja koja su imala za cilj utvrditi utjecaj na prinose uzgajanih usjeva žitarica koji su direktno usijani.

Smanjuju se troškovi

Prekrivenost zemljišta živim biljkama tijekom cijele godine ima niz prednosti. One predstavljaju živi malč koji se koristi u ekološkoj hortikulturi za suzbijanje korova i doprinose većoj fiksaciji dušika u tlu. Omogućava primjenu no-till tehnike i reduciranu obradu i tako smanjuju vrijeme potrebno za obradu, količinu goriva i rad što je vrlo značajno kada znamo da su oranje i predsjetvena priprema skupe operacije. Poljoprivredna mehanizacija se prilagođava ovakvom sustavu zbog razmaka prilikom sjetve žitarica.

Upotreba pluga donosi više gubitaka nego koristi?

Bijela djetelina dostiže visinu od 15 cm i ostaje na parceli, dok se žitarice razvijaju iznad. Poslije žetve ona ostaje i dalje može poslužiti za košnju ili ispašu.

Izdvojila su se ključna pitanja koja je potrebno zadovoljiti kako bi ovakav poljoprivredni sustav produktivno funkcionirao. To su kontrola korova i opskrba dušikom. Prinos žitarica je bio nešto manji, za oko 0,6 t/ha, ali je sustav omogućio ispašu koja je dodatno obogaćivala zemljište. Uspješno potisnut jednogodišnji korov, dok je za suzbijanje višegodišnjeg bolje uzeti niže sorte koje daju kompaktniji prekrivač.

Bijela djetelina između žitarica

Povećava se količina raspoloživog dušika

Rezultati uzorkovanja tla u jesen 2021. godine, nakon 18 mjeseci pod tretmanima živog malča, pokazuju značajno povećanje količina raspoloživog dušika s preko dvostruko više od kgN/ha u usporedbi sa standardnom kontrolom i skoro trostruko od kgN/ha u usporedbi na direktnu kontrolu no-till.

Također, djetelina ostaje na površini i u zimskom razdoblju, a ima znatno više dostupnog dušika, kao i kalija. Tijekom jeseni je veća mikrobna aktivnost što omogućava bolji i rani rast bilo kojeg usjeva žitarica koje se direktno siju u to doba godine. Poboljšava se kruženje hranjivih tvari poslije 18 mjeseci novog sustava koji je pokazao koliko je važno mehaničko oštećenje djeteline (prilikom žetve/košnje) kako bi hraniva učinili dostupnim. Veliki je doprinos i u odabiru određene sorte djeteline.

U ovom slučaju ona akumulira dušik u svom korijenskom sustavu, a nadzemna, zelena masa ima funkciju suzbijanja korova i smanjuje eroziju zemljišta zbog oborina. U periodu između žetve žitarica i sjetve narednog usjeva djeluje kao živi malč. Prve godine javilo se više korovskih biljaka, ali je druge njihova zastupljenost smanjena. Osim toga, naglašavaju, povećava se mikrobiološka aktivnost zemljišta i sadržaj organske tvari.

Problem ogoljavanja manjih područja rješavan je novim zasijavanjem sjemena po površini.

Više o istraživanju pogledajte u videu:


Tagovi

Malčiranje Živi malč Iscrpljivanje zemljišta Djetelina kao malč Bijela djetelina Istraživanje No till Bez obrade Uzgoj žitarica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P