Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AgroPMD
  • 21.07.2015. 15:30

Karbokalkom i Samsonom popravljali tla

Prvi puta u ovom popravljanju tla Karbokalkom, korištena je Samson prikolica za razbacivanje krutih gnojiva SP 15.

  • 1.841
  • 62
  • 0

Karbokalk je proizvod Tvornice šećera iz Osijeka, koji nastaje kao nusprodukt u proizvodnji šećera, a najčešće se koristi naziv saturacijski mulj. Materijal je namijenjen za kalcizaciju kiselih tala. Prodaje se u rinfuzi, a mi smo ga na imanju Gorana Janče razbacivali sa Samson SP15 prikolicom.

Inače, razlog i dolaska na imanje Gorana Janče je i to što je upravo proglašen najboljim mladim poljoprivrednom Osječko-baranjske županije, a bila je i prilika da u suradnji s punitovačkom kooperacijom i tvrtkom AgroPMD iz Koprivnice po prvi puta probamo njihovu prikolicu SP15 s ovim materijalom. Prisutan je bio i Szabo Csaba iz same tvornice koji je i vodio ovu svojevrsnu prezentaciju.

Karbokalk najbolje primijeniti na strništu

Na OPG Gorana Janče u Punitovcima isprobali smo gnojidbu Karbokalkom.

Prema Zakonu o gnojivima i poboljšivačima tla (N.N 163/03. i N.N. 40/07.) te norme HRN ISO 7851, Karbokalk je razvrstan u anorganske poboljšivače tla te se upotrebljava u poljoprivrednoj proizvodnji kao materijal za kalcizaciju kiselih tala.

Skladištenje karbokalka moguće je na polju, ili još bolje na uređenoj površini (pisti). U Punitovcima ga drže uz njive na polju. Karbokalk je najbolje primijeniti po strništu i zaorati, osobito na oranice koje su predviđene za uzgoj šećerne repe, soje, lucerne, ali i svim ostalim usjevima na kiselim tlima osigurava bolji učinak gnojidbe, viši prinos i veću kvalitetu proizvoda, Mi smo ga, kako se i vidi na našim fotografijama razbacali po strništu.

Samson SP15 kapaciteta 15 kubika koji se može i povećati dodavanjem modula i do 17 kubika. Sama prikolica je lagana jer je izrađena od čelika tipa Domex. No, prednosti ove prikolice za sva kruta gnojiva su i ta što se zbog položaja točkova i tehnologije mogu upotrebljavati s traktorima od svega 130 konjskih snaga.

A i moguće je s njom raditi kada su loši uvjeti za rad u polju zbog obilnih kiša i blata. Naime, upravo u Danskoj gdje se i proizvode, uvijek su takvi nepovoljni uvjeti. A i kod nas je važno da se ovakva gnojidba radi kada je slobodan traktor na imanju. Prema riječima Szabe, treba obratiti i pažnju na odlično rješenje lanaca koji i ako se pokidaju lako promijene bez izbacivanja materijala. A i način razbacivanja je patentiran od strane Samsona.


Fotoprilog


Tagovi

Karbokalk Samson Danska Punitovci Csaba Domex Gnojivo Tlo SP15 Strnište Szabo Csaba Goran Jančo Kalcizacija Skladištenje OBŽ Domex Oranicem Kiša Blato


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

AgroPMD d.o.o.

Južno predgrađe 48, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 357 525, e-mail: office@agropmd.hr web: http://www.agropmd.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]