Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GMO usjevi
  • 03.01.2022. 07:30

Kina odobrava uzgoj GMO kukuruza?

Kina je najveći svjetski uvoznik kukuruza, a taj problem nastoji riješiti odobrenjem uzgoja GMO sorti.

Foto: Depositphoto/kyrychuk_v.mail.ru
  • 306
  • 34
  • 1

U želji da riješi problem opskrbe kukuruzom, Kina je rješenje pronašla u potezu izdavanja odobrenja za uzgoj GMO sorti. Najveći svjetski uvoznik ove žitarice želi na taj način riješiti problem njezinog nedostatka što će vrlo lako dovesti do komercijalne proizvodnje. 

Ministarstvo poljoprivrede traži mišljenje o sigurnosnom odobrenju tri soja GMO kukuruza od Kineskog poljoprivrednog sveučilišta i tamošnjih kompanija koje ga mogu proizvesti, navodi Bloomberg. Također, žele odobriti sedam novih sojeva GMO pamuka. Već su u studenom predložili reviziju regulatornih pravila o sjemenu kako bi utrli put za odobrenje ove vrste usjeva, prvi puta do sada. 

Od čega strahuje Kina i u što će ulagati 2022?

Najveći svjetski proizvođači GMO kukuruza i soje su SAD, Brazil i Argentina. Njihova upotreba i uzgoj su ograničeni u velikom broju zemalja zbog zabrinutosti kako djeluju na zdravlje i prirodnu okolinu.

Za sada Kina dozvoljava uvoz ovakvih usjeva za preradu i stočnu hranu, ali ne i sjemena za sjetvu. Ova vijest dolazi u trenutku kada ta zemlja prikuplja globalne zalihe žitarica kako bi nahranila rastuću populaciju svinja koja se oporavlja nakon afričke svinjske kuge. Nove bi sorte trebale biti otpornije na široki spektar insekata.

Uvoz te žitarice skočio je na rekordnu razinu, što je izazvalo globalni rast cijena jer su ulagači također bili zabrinuti za ponudu. 


Tagovi

Kina GMO Uzgoj kukuruza GMO sorte Zalihe hrane


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.