Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica
  • 26.05.2015. 17:00

Kiša pada - cijene rastu?!

Proteklih tjedana kišno nevrijeme pogodilo je američke usjeve, odgađajući poljoprivrednicima izlazak na polja. Sjetva je time nešto odgođena, međutim američke farmere izgleda ništa ne može omesti. Sjetva napreduje čak i bolje od prosjeka, a s kišom je došlo i do povećanja cijena, što ide na ruku proizvođačima.

Foto: depositphotos.com,
  • 125
  • 5
  • 0

Proteklih tjedana kišno nevrijeme pogodilo je američke usjeve, odgađajući poljoprivrednicima izlazak na polja. Sjetva je time nešto odgođena, međutim američke farmere izgleda ništa ne može omesti. Sjetva napreduje čak i bolje od prosjeka, a s kišom je došlo i do povećanja cijena, što ide na ruku proizvođačima.

Budućnosnice pšenice napokon dobivaju na vrijednosti, a stabilnost tržišta sada je izgleda u rukama meteorologa.

Sjetva se nastavlja unatoč kiši

Unatoč naletima kišnog vremena u SAD-u, sjetva napreduje iznad prošlogodišnjeg koraka, ali i petogodišnjeg prosjeka. Nepodobni uvjeti znače da je broj dana kada su se mogli obavljati radovi na otvorenom značajno pao od početka sezone sjetve, u sjevernoj Dakoti, jednoj od ključnih područja proljetne pšenice, zabilježena su samo 2,5 dana pogodna za sjetvu, za razliku od 3,8 dana koliko ih je bilo prošle godine.

Iako je broj radnih dana pao na nisku razinu, do 17. svibnja posijano je 45% usjeva soje, što je ispred prošlotjednog napretka, ali i petogodišnjeg prosjeka. Usjevi kukuruza također napreduju u usporedbi s prethodnim tjednom, a sjetva je napredovala za 85%. Proljetna pšenica je posijana na 94% planiranih površina, a 29% ispred petogodišnjeg prosjeka.

Cijene rastu - ali kratkoročno?

U ovom trenutku, tržište je ovisno o vremenskim uvjetima. I dok meteorološke prognoze najavljuju nestabilnost, budućnosnice pšenice rastu na američkom tržištu, i to za £9.36/t na tjedan, te su prošlog tjedna narasle na £122.36/t. To je rezultat prošlotjedne kiše, kao i slabljenja dolara. Britanske budućnosnice pšenice za stočnu hranu također imaju potporu od nepogodnog vremena, pa je zadnja cijena zatvorena na £111.35/t, i to je bila najveća cijena od 4. svibnja.

Ukoliko se vremenski uvjeti promijene, to će uzorkovati buru na tržištu. Važno je za zapamtiti da bilo koji utjecaj vremenskih prilika na tržište ostaje kratkoročan, osim ako su žitarice teško pogođene nekom neprilikom.

Pojašnjenje iskazanih veličina:
* 1 Kt = 1.000 t
**1 Mt = 1.000.000 t
*** 1 Mha = 1.000.000 ha

Foto: depositphotos.com, @budabar


Tagovi

Tržište Sjetva Stočna hrana Kiša Cijene SAD Kanada Vremenske prilike Kišno vrijeme Proljetna pšenica Budućnosnice pšenice Slabljenje dolara Stabilnost tržišta


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]