Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Top Agro
  • 15.07.2019. 16:00
  • Požeško-slavonska, Kutjevo

Kombajn MF 7345S uz minimalne troškove fantastično skida usjeve i u najtežim uvjetima!

Znamo da je žetva vrhunac ratarske proizvodnje, osim što je to kraj jednog radnog razdoblja i trenutak kada skupljamo plodove rada, to je i u tehnološkom smislu najzahtjevniji dio posla, a ono što danas obavlja kombajn pravi je dokaz tehnološkog napretka. Kombajn Massey Ferguson 7345 S zatekli smo na oranicama Zlatne doline koji je pred nama "gutao" ječam velikom brzinom.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 2.140
  • 183
  • 0

Polegla pšenica i ječam je problem za svakog poljoprivrednika. Međutim, s PowerFlow-otkosnim uređajem takvi problemi su prošlost, a kako radi kombajn Massey Ferguson 7345S, imali smo prilike vidjeti na oranicama Zlatne doline na predstavljanju tvrtke Top Agro.

Kombajn snage 179 kW jedan je od najsuvremenijih kombajna na tržištu i opremljen je hederom radnog zahvata 5,5 metara s PowerFlow sistemom za bolju učinkovitost rada. Najbolji je prema broju hektara po satu, odnosno, omjeru maksimalne brzine žetve i učinkovitosti i minimalnog gubitka uroda.

"Ovaj model kombajna pokazao se visoko učinkovit i ekonomski isplativ te poljoprivrednici koji ga  koriste izrazito su zadovoljni rezultatima rada", kaže Matija Borić, mag.ing.meh. iz tvrtke Top Agro koja je ovlašteni partner za prodaju i servis Massey Ferguson mehanizacije.

grf
Massey Ferguson nudi izbor svojih vrhunskih PowerFlow ili FreeFlow hedera s noževima visokih kapaciteta

Tvornica kombajna u mjestu Breganze u Italiji proizvodi kombajne srednje klase, hibridne i one s 8 slamotresa za Massey Ferguson, za distribuciju u Europi, Africi i na Srednjem istoku. Iz nje je i izišao ovaj model kojega smo pratili u probnom radu.

"Nova serija kombajna Massey Ferguson Activa S, dizajnirala se kako bi se poljoprivrednicima ponudio izbor koji ima učinkovitiju i praktičnu opremu. Rukovatelju se u ovoj klasi pruža udobnost na višim razinama s istovremenom jednostavnom i preglednom ponudom specifikacija", istaknuo je Borić.

Ušteda goriva u odnosu na ranije modele iznosi oko 10%!

Niski troškovi rukovanja podrazumijevaju iznimno ekonomičnu potrošnju goriva i jednostavno održavanje što je svakom poljoprivrednom proizvođaču od velike važnosti. Kod ovoga kombajna upravo imamo to - zadovoljavajuću potrošnju goriva. Prednost na uštedi goriva u odnosu na ranije modele iznosi oko 10 %! Također osigurava da motori rade u okvirima zadanih relevantnih propisa o zaštiti okoliša. Kao i kod drugih sličnih sustava za SCR motore, uz to je izveden odvojeni 80-litarski spremnik diesel redukcijskog sredstva AdBlue (DEF), pokraj spremnika za gorivo.

vf
Schumacher nož - čisti se sam i održava oštrinu!

Schumacher nož - čisti se sam i održava oštrinu!

Kombinirani multicoupler standardni je dio opreme za brzo skidanje hedera. Pužni vijci s hvatačima na punoj širini na FreeFlow hederu povećavaju propusnost pužnih vijaka i tako osiguravaju aktivno i brzo uvlačenje u kosi transporter. Schumacher nož najučinkovitiji je nož s 1.254 reza u minuti. Sam se čisti i stalno je oštar te se tako održava protok usjeva u teškim uvjetima. The Power Feed Roller (PFR) valjak za uvlačenje (samo inačica MCS) na prednjoj strani kosoga transportera omogućuje stalan protok usjeva od hedera do kosoga transportera, te se može jednostavno i učinkovito regulirati iz kabine.

Massey Ferguson nudi izbor svojih vrhunskih PowerFlow ili FreeFlow hedera s noževima visokih kapaciteta, a obje vrste imaju učinkovite karakteristike poput automatskog broja okretaja vitla (Automatic Reel Speed) i napredne kontrole visine hedera. Dizajnirane su kako bi radile u svim uvjetima i sa svim usjevima - s tim da su PowerFlow ili FreeFlow izbor za prave profesionalace.

bf
MF 7345 S sa pet slamotresa odlikuje se kvalitetom finalne izrade i jačinom protoka pod najtežim uvjetima

Teški vršidbeni bubanj i različiti sustavi razlučivanja

Zahvaljujući teškom vršidbenom bubnju promjera 600 mm i vršidbenoj košari za teške uvjete, ACTIVA S modeli nose se bez problema s vršidbom više različitih kultura. Masa vršidbenog bubnja povećana je s dodatnim utezima što udarnim letvama kod izvršavanja klasa daje više težine. Time je pogon rasterećen te istovremeno snižena potrebna snaga i potrošnja goriva stroja. Vršidbena košara ima dva područja s različitim razmakom žica, čime se postiže optimalan odnos između povećanog kapaciteta vršidbe i nesmetanog protoka usjeva.

Neovisno podešavanje ulaza i izlaza košare izvodi se električnim putem iz kabine. Tako vozač može košaru prilagoditi uvjetima vršidbe ili oba dijela košare usporedno podešavati. Kupac može odlučiti kako će stražnji dio vršidbenog bubnja nastaviti razlučivanje. S jedne strane postoji dodatni ABC odbojnik - okretni bubanj s košarom, koji osigurava daljnjih 14 gradi (12,6 stupnjeva) obuhvata bubnja košarom.

Aktivni protok požete mase pokretnom trakom osigurava kontinuirani dovod do vršidbenog aparata s klasom prema naprijed i dodatno smanjuje gubitke na otkosnom uređaju. U Massey Fergusonu ističu kako su testovi pokazali da se protoci pod otežanim uvjetima s PowerFlow mogu povećati za oko 73%. Po želji, dostupna je posebna pužnica za repicu, koja u stanju visokoga rasta omogućava daljnji porast protoka.

Rezultati rada su kvalitetan uzorak od zrna pa do slame zahvaljujući nježnoj vršidbi i intenzivnom razdvajanju. MCS inačice nude fleksibilni sustav za vršidbu 2 u 1 za sve mogućnosti žetve usjeva s laganim postavljanjem.

Idealno rješenje za mješovita gospodarstva

Naš zaključak nakon rada i prezentacije u Požeštini je da je taj kombajn idealno rješenje za mješovita gospodarstva. Serija Activa S nudi beskompromisnu opremljenost te, za svoju klasu, visoku razinu jednostavnosti upravljanja, podešavanja i komfora u vožnji. MF ACTIVA S-modeli su prave tehnološke  inovacije i uklapaju se u sva gospodarstva s izmjenjivim plodoredom. MF 7345 S sa pet slamotresa odlikuje se kvalitetom finalne izrade i jačinom protoka pod najtežim uvjetima. Tu je svakako poboljšani AGCO POWER SCR-motor i mogućnost isporuke s MF PowerFlow otkosnim uređajem je veliki adut prodavača ovakvih kombajna.

ACTIVA S može se naručiti u dvije verzije; s konvencionalnim kosim elevatorom i jednostavnom košarom ispod vršidbenog bubnja ili s dodatnom kombinacijom razdvajanja s rotirajućim "Multi-Crop Separatorom“ i uvlačećim valjcima "PowerFeed-Roller".

Tu je i jedna od najboljih kabina na tržištu - Proline kabina. Unutrašnji prostor kabine je u pogledu komfora potpuno usklađen - dizajniran za udobnost i s višestruko podesivim, zračno ogibljenim sjedalom za vozača, zatim naslonom za ruke i elementima za upravljanje i podešavanje koji su integrirani u konstrukciju sjedala. Veliki vjetrobran prostrane kabine nudi odličan pogled na područje ispred kabine, dok sama kabina posjeduje izvanrednu ponudu svjetlosnih izvora: šest radnih reflektora u krovu, opremljeni su podesivim i dugovječnim svjetiljkama H9 s jakim svjetlom. Dolje niže nalaze se dva reflektora za osvjetljenje ceste s dugim i kratkim svjetlom, dva daljnja za dugo svjetlo i još jednom dva radna reflektora.

Spremnik zrna volumena 8.600 litara s elektronički sklopivim poklopcem produljuje vrijeme korištenja između dva pražnjenja. Načelno gledano, MF ACTIVU S ćete kod žetve doživjeti kao izuzetno fleksibilnu i sigurnu investiciju.


Fotoprilog


Tagovi

Massey Ferguson Top Agro Kombajn Matija Borić Activa S serija Massey Ferguson 7345


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Top Agro d.o.o.

Ulica Sv. L. B. Mandića 111, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 297 355, e-mail: info@topagro.hr web: http://www.topagro.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)