Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Chromos Agro
  • 11.04.2015. 11:00

Kontrola korova u strnim žitaricama

Ne smijemo dozvoliti da nam izmaknu optimalne faze primjene jer, ukoliko nam to promakne, uspjeh zaštite više neće biti isti, poskupljujemo si proizvodnju, a i konačni rezultat više nije siguran.

  • 516
  • 22
  • 0

Kada govorimo o suzbijanju korova, bitno je naglasiti da se često ne vodi dovoljno brige o pravovremenoj zaštiti od korova. Ne smijemo dozvoliti da nam izmaknu optimalne faze primjene jer, ukoliko nam to promakne, uspjeh zaštite više neće biti isti, poskupljujemo si proizvodnju, a i konačni rezultat više nije siguran. Na jačinu nicanja korovskih vrsta bitno utječu način pripreme tla za sjetvu, rok sjetve te klimatske prilike nakon sjetve.

Koje su to štete koje nam nanose korovi u žitaricama?

  • konkurencija u hranjivima, svjetlu, životnom prostoru, vlazi
  • opasnost od poljeganja u zakorovljenom usjevu
  • veći napad biljnih bolesti
  • kasnije sazrijevanje
  • otežana žetva

Najznačajnije korovske vrste na našim poljima

Korove smo podijelili u dvije skupine, uskolisne travne i širokolisne korove. Od jednogodišnjih travnih korova posebno treba izdvojiti slakoperku, mišji repak, vlasnjača, ljuljeve, dok se kod jednogodišnjih širokolisnih korova pojavljuju mišjakinja, čestoslavica, broćika, gorušica, kamilica, poljski mak, mrtva kopriva i cijeli niz još drugih širokolisnih korova.
Od višegodišnjih širokolisnih korova bitno je za spomenuti osjak ili boca te slak.

Najveći domaći proizvođač sredstava za zaštitu bilja, Chromos Agro d.o.o., donosi preporuke za borbu protiv navedenih korova: VEGA, kombinirani sistemični herbicid za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih širokolisnih korova u strnim žitaricama i kukuruzu ili ACCURATE 200 WG, za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih korova, kao i neke višegodišnje širokolisne korove.

VEGA

Ovaj herbicid predstavlja kombinaciju dobro poznatih i provjerenih herbicida Starane 250 i Logo 300 u savršeno balansiranom odnosu, čime možemo kontrolirati sve najznačajnije i najotpornije širokolisne korove u našim proizvodnim uvjetima, kao što su bročika (Galium aparine), pelinolisna ambrozija (Ambrosia elatior), obična mišjakinja (Stelaria media), štir (Amaranthus retroflexus), kužnjak (Datura stramonium), crna pomoćnica (Solanum nigrum), samonikli suncokret (Helianthus annus), kamilice (Matricaria spp.), jarmen (Anthemis elatior), obični kostriš (Senecio vulgaris), svinjak (Sonchus oleraceus), mali obični čićak (Xanthium strumarium), bijela gorušica (Sinapis arvensis), čvorast smrdelj (Galeopsis tetrahit) i dr. te višegodišnjih korova kao što su osjak (Cirsium arvense), obični slak (Convolvulus arvensis), veliki slak (Calistegia sepium) i drugi. Trenutak vremena primjene određujemo prema vrstama korova: osjak od faze rozete do 10cm visine, kamilica 4-6 listova, a ostali korovi u fazi 2-6 listova.

VEGA se koristi u:

  • strnim žitaricama (ozima pšenica, ozimi ječam, jari ječam i zob) u dozi 1 - 1,5 l /ha, tretiranjem od početka busanja do pojave jezičca (21-39 po ZCK ljestvici), a iznikli korovi u navedenoj fazi razvoja
  • kukuruzu za zrno u dozi 1 - 1,5 l/ha, tretiranjem kada je usjev u fazi 3-7 listova, a iznikli korovi u optimalnom stadiju razvoja

ACCURATE 200 WG

Accurate sistemični herbicid iz skupine sulfonilurea koji djeluje preko lista i korijena, a primjenjuje se u ozimoj i jaroj pšenici, ozimom i jarom ječmu te na površinama pod biljnim pokrovom koje nisu namijenjene za poljoprivrednu proizvodnju (npr. ugar). Suzbija veliki broj jednogodišnjih širokolisnih korova, kao i neke višegodišnje širokolisne korove. Najbolji rezultati postižu se kada se sredstvo primjenjuje na korove koji su u stadiju razvoja kotiledona pa do 4 prava lista i u intenzivnom porastu, a osjak (Cirsium arvense) u stadiju rozete. Za bolju učinkovitost u suzbijanju osjaka (Cirsium arvense) uz sredstvo ACCURATE 200 WG preporučuje se dodati okvašivač. Accurate se u pšenici i ječmu primjenjuje u proljeće u stadiju razvoja od 3 lista (BBCH 12) do pojave jezičca zadnjeg lista - zastavičara (BBCH 39), u dozi 30 g/ha.


Povezana biljna vrsta

Kamilica

Kamilica

Sinonim: titrica, kamomila, zdraviš, bijeli margić | Engleski naziv: Camomile | Latinski naziv: Matricaria chamomilla (L.)

Kamilica je jednogodišnja, samonikla biljka raširena u cijelom svijetu. Može se uzgajati kao monokultura, ali ju intenzivno ne treba uzgajati duže od dvije godine. Obiluje... Više [+]

Tagovi

Chromos Agro Zaštita strnih žitarica Vega herbicid Korovske vrste Kamilica Osjak Biljne bolesti Priprema tla Starane 250 Logo 300 Bročika Štir Accurate 200 WG


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?