Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suzbijanje korova
  • 17.04.2021. 12:00

Korovi u kukuruzu i važnost sulfonilureja herbicida u "post-emergence" tretmanima

Sigurnost proizvodnje kukuruza bazira se na odabiru post-em herbicida jer je prisutnost korova neizbježna na većini proizvodnih površina u Hrvatskoj, navode iz tvrtke Corteva agriscience™.

Foto: Corteva Agriscience™
  • 1.393
  • 308
  • 0

Tehnologija proizvodnje kukuruza zahtijeva poznavanje svih faktora koji određuju proizvodnju uključujući poznavanje tla, utjecaj gnojidbe, mjere njege te zaštite od štetnika, bolesti i korova. 

Iako se dosta proizvođača oslanja na zemljišne varijante herbicida, često se događa da nakon izvjesnog perioda tj. nakon nicanja rizomskih te termofilnih korova moraju dodatno raditi korekciju što je značajan financijski udarac na proizvodnju.

A osim naknadnog ponika višegodišnjih korova, osnovni i zemljišni herbicidi često su depresivni za usjev, ali i za narednu kulturu.

"Sigurnost proizvodnje kukuruza bazira se na odabiru post-emergence herbicida jer je prisutnost višegodišnjih travnih i širokolisnih korova neizbježna na većini proizvodnih površina u Hrvatskoj", kažu stručnjaci tvrtke Corteva agriscience™ posebno naglašavajući važnost optimalnog roka primjene herbicida u post-em tretmanima (nakon nicanja usjeva). Kod prerane, upozoravaju, postoji rizik ponovnog ponika korova koji u vrijeme tretiranja nisu niknuli, dok kod prekasne primjene postoji opasnost da korovi prerastu osjetljivu fazu pa učinkovitost izostane.

Važnost sulfonilureja herbicida

Iz navedenih razloga, a kroz dugogodišnju primjenu i iskustvo, kako hrvatskih tako i europskih proizvođača, dokazana je i potvrđena važnost sulfonilureja herbicida u post-emergence aplikacijama u kukuruzu. 

"Oni su najdjelotvorniji pesticidi u suzbijanju svih travnih korova u kukuruzu", ističu iz Corteva agriscience™ preporučujući korištenje Principal® Plus 66,5 WG, herbicida širokog spektra djelovanja s mogućnošću duže primjene kako bi se osigurala potrebna učinkovitost. 

Ovaj kombinirani, sistemični herbicid sadrži tri najznačajnije aktivne tvari (nikosulfuron, rimsulfuron i dikambu) u jednom proizvodu, zbog čega pruža učinkovito rješenje u suzbijanju svih najvažnijih jednogodišnjih i višegodišnjih uskolisnih i širokolisnih korova u kukuruzu za zrno i silažu kao što su koštan, muhari, svračica, ljuljevi, divlji proso, te divlji sirak iz sjemena i rizoma, štir, loboda, dvornici, kužnjak, gorušica, štavelj, ambrozija, mračnjak, osjak, ostak i slak.

Prvi učinci djelovanja nakon sedam dana

Prvi simptomi odumiranja korova vidljivi su nakon sedam dana dok je potpuno odumiranje vidljivo nakon 14 dana, s tim da toplo i vlažno vrijeme nakon primjene ubrzavaju njegovo djelovanje. 

Primjenjuje se u količini 440 g/ha, nakon nicanja (post-em) u stadiju razvoja dva do šest listova kukuruza (BBCH 12-16) uz utrošak vode 150-300 l/ha, te uz dodatak 0,1% okvašivača TREND 90 što osigurava da dva sata nakon aplikacije oborine ne mogu smanjiti učinkovitost pripravka.

Dakle, odabirom kvalitetne zaštite od korova, kukuruzu će te osigurati nesmetani prostor i maksimalno iskorištenje dostupnih hranjiva, visoke prinose i profitabilnost proizvodnje.

Za više informacija možete se obratiti kontakt osobi Zlatko Šefer, zlatko.sefer@corteva.com, mobitel +385 99 537 9887 ili na jedan od dolje navedenih kontakata. 


Tagovi

Proizvodnja kukuruza Post-em herbicidi Sulfonilureja herbicida Corteva agriscience™ Principal® Plus 66 5 WG


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P