Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočna hrana
  • 26.03.2023. 16:30

Krmni grašak i tritikale: Na vrijeme planirati pripremu hrane za stoku

Krmi grašak i tritikale su veoma značajne biljne vrste za proizvodnju kabaste stočne hrane, prije svega zbog prinosa, ali i sadržaja hranljivih materija.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 291
  • 15
  • 0

Visok sadržaj proteina, kalcijum, sirova celuloza slična lucerki, samo su neke od karakteristika koje posjeduju krmni grašak i zbog toga predstavljaju najisplativiji i najkvalitetniji vid kabaste stočne hrane za sve domaće životinje. 

"I zrno i nadzemni dio biljke krmnog graška predstavljaju kvalitetnu stočnu hranu. Prednost gajenja je što stiže u rano proljeće, i odmah se može uključiti u stočni obrok, a stočari znaju koliko je to važno poslije zimskog perioda", kaže savjetodavac Predrag Jokić.

Stočni grašak obogaćuje zemlju azotom, a traži minimalna ulaganja

Krmni grašak se može koristiti na više načina, prije svega ispašom, kao zelena krma, silaža, sijeno ili kao zrelo zrno. Ova biljna kultura podnosi i veoma niske temperature, i do -20, što je slučaj sa ozimim sortama, dok jare forme neće izmrznuti na -4 stepena. Prinos može biti doveden u pitanje ako su visoke temperature i ako je sušni period u vrijeme cvjetanja i nalivanja zrna.

Sijati sa nekom žitaricom

Nije zahtjevan za uzgoj, kada je sastav zemljišta u pitanju i znatno bolje podnosi kisela nego alkalna. Na parceli se kao predusjev mogu gajiti strna žita koja se rano skidaju, ali treba voditi računa da ne bude kao predusjev drugim mahunarkama.

Sijati ga zajedno sa ovsem, ječmom ili raži (foto: S. Dovečer)

"Zemljište na kome će se saditi ozimi krmni grašak treba da se pripremi još u toku ljeta, a sijanje treba da se obavi u septembru i ono na šta treba obratiti pažnju je da to ne bude monokultura jer ova biljka dosta poliježe, pa može doći do truljenja. Zato je treba sijati sa nekom žitaricom, kao što je ovas, ječam ili raž, jer će one služiti kao potpora. Dobro je i što ove žitarice imaju sličan period rasta i razvoja kao grašak što dodatno daje kvalitet u vrijeme košenja."

Kosi se u prvoj polovini maja, kada je pri kraju cvjetanja i kada počinje formiranje prvih mahuna. Stručnjaci savjetuju i da se vodi računa da u vrijeme košenja klas kod raži, ovsa ili ječma ne prestari, odnosno da bude u fazi formiranja klasa. Krmni grašak nije preporučljivo koristiti za sjenažu jer se sušenjem, list graška mrvi. Ukoliko se poljoprivrednik odluči za spravljanje silaže, onda treba voditi računa da se za košenje izabere period kada je mahuna formirana dvije trećine. Ozime sorte krmnog graška imaju dobar i stabilan prinos koji se kreće od 40 do 60 tona po hektaru. 

Tritikale bogata proteinima i aminokiselinama

U veoma kvalitetnu stočnu hranu ubraja se i tritikale, biljna kultura nastala ukrštanjem pšenice i raži. Predstavlja veoma vrijednu stočnu hranu bogatu proteinima.

"Koristi se za proizvodnju zelene mase za ishranu domaćih životinja. Stočari je koriste za spravljanje sjenaži i silaže, ali se može koristiti i za ispašu. Tritikale nije zahtjevna biljna kultura, pa zato uspijeva na kiselim zemljištima, otporna je ukoliko je ljeto sušno ili jaka zima. Daje dobre prinose na kvalitetnom zemljištu, a ne zahtijeva ni puno vlage za gajenje. Jedino je kritičan period neposredno pred stvaranje klasa", kaže stručnjak za ratarstvo, Svetlana Jerinić

Tritikale se koristi za proizvodnju zelene mase za ishranu domaćih životinja (foto: J. Kuzmić)

Stručnjaci kažu da se može gajiti na zemljištu na kome je prethodno bio posijan krompir, soja, grašak ili pasulj

"Ukoliko se poljoprivrednici odluče da gaje tritikale u njivi gdje je bio kukuruz, to mora biti neki sa kraćim periodom vegetacije, kako bi se pripremilo zemljište. Sjetva ozimih sorti je početkom oktobra, dok jare sorte teba sijati krajem februara ili početkom marta. Biljka je spremna za žetvu na kraju voštane zrelosti, a veoma je važno da vlaga u zrnu ne bude iznad 14 procenata prije skladištenja", objašnjava Jerinićeva. 


Povezana biljna vrsta

Stočni grašak

Stočni grašak

Sinonim: - | Engleski naziv: Field peas, fudder peas | Latinski naziv: Pisum sativum ssp. arvense L.

Stočni grašak pripada porodici mahunarki (Fabaceae). Korijen mu naraste do 1 m u dubinu i dobro je razgranat. Jednogodišnja je zeljasta biljka, mekane puzave stabljike zbog čega... Više [+]

Pšenoraž

Pšenoraž

Sinonim: - | Engleski naziv: Triticale | Latinski naziv: x. Triticosecale, Triticale

Pšenoraž (tritikale) je sitnozrna žitarica, križanac pšenice (Triticum) i raži (Secale). Stvoreni su brojni kultivari koji imaju bolji aminokiselinski sastav od raži, a po... Više [+]

Tagovi

Stočni grašak Krmni grašak Predrag Jokić Svetlana Jerinić Tritikale Stočna hrana


Autorica

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa iskustvom od preko 20 godina. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.