Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Navodnjavanje
  • 11.02.2022. 18:00

Kružni sistemi za navodnjavanje - prednosti i mane

Ovakvi su uređaji automatizirani, smanjuju troškove, količinu utrošene vode, skraćuju period rada, a time štede energente za njihovo pokretanje. Koje su mu još prednosti, a koje mane?

Foto: Depositphotos/photojimdp
  • 111
  • 4
  • 0

Klimatske promjene i nedostatak vode predstavljaju sve veći problem u savremenoj poljoprivredi. Suša uzima danak svake godine i bez kvalitetnih sistema za navodnjavanje dolazi do smanjenja ili izostanka uroda.

Postoje različiti sistemi, a jedan od njih je kružni ili centralizovani čije prskalice kružno navodnjavaju usjeve. U njegovu središtu je osovina oko koje rotiraju nosači cjevovoda i prskalica. Veoma se često upotrebljava u zemljama s naprednom poljoprivrednom proizvodnjom. Također se koristi i za primjenu pesticida i tečnih đubriva.

Pored kružnog za površinsko navodnjavanje, koristi se i linearni sistem, onda kap po kap, sistem za navodnjavanje u brazde te oni s vještačkom kišom.

Prednosti i mane

Svi su se ovi sistemi posljednje decenije sve više poboljšavali. Danas su to zasebne mašine najčešće digitalno upravljane. Izuzetak nije ni kružni sistem. Čitav je niz prednosti njegove upotrebe. Mehanizam prskalica omogućava precizno zalijevanje ili tretiranje pesticidima i folijarnim đubrivima. Ovakvi su uređaji automatizirani, smanjuju troškove, količinu utrošene vode, skraćuju period rada, a time štede energente za njihovo pokretanje. Pogodni su za sve ratarske, povrtarske te pojedine voćarske kulture kao što su jagode. Visina nosača prskalica može da se prilagođava visini usjeva. Efikasnost primijenjene vode je do 80 posto.

Primjenjivi na mnogim kulturama (Foto: Bigstockphoto/Dave Willman)

Sasvim sigurno je da ovakvi sistemi imaju svoje mane. Prije svega se radi o velikim finansijskim ulaganjima što ih čini nedostupnim za male i srednje poljoprivredne proizvođače. Parcele moraju imati određen pravilan oblik. Treba napomenuti da su održavanje i eventualne popravke veoma finansijski zahtjevni. Nisu pogodni za primjenu kad je vrijeme vjetrovito, jer može doći do neravnomjerne raspodjele vode i primijenjenih đubriva, pesticida.

Karakteristike kružnog sistema

Prilagođava se veličini parcela i njegova dužina može da se kreće od 60 do skoro 800 m. Najčešće se upotrebljavaju uređaji koji mogu da navodnjavaju površine od 125 ha i koji imaju dužinu 400 m.

Crpna stanica zahvata vodu iz rezervoara, kanala ili rijeka, a glavna cijev je doprema do središta uređaj. Odatle se voda šalje u prskalice. Različitim pritiscima se reguliše protok vode. To omogućava ujednačeno navodnjavanje cijele površine. Prskalice koje su bliže središnjem dijelu imaju manji protok od onih koje su postavljene na krajevima.

Sistemi navodnjavanja povrća - paradajz i paprika trebaju "kap po kap", a kupusnjače kišenje

Ovakvi uređaji pogodni su i za strme terene, a njima se može upravljati ručno ili automatski. Takođe, omogućeno je podešavanje količine vode, brzine kretanja, čak se na različitim dijelovima parcele mogu primijeniti različite zalivne norme koje su usklađene s uzgajanom kulturom, njenom fazom rasta i razvoja, kvalitetu zemljišta i njegovom sastavu.

Digitalizacija u poljoprivredi nije zaobišla ni ove sisteme. Oni postaju sve sofisticiraniji i precizniji, sa senzorima i kamerama koje se montiraju na osnovu. Na taj način se prikupljaju tačni podaci o zemljištu i stanju usjeva koji nam mogu pomoći u optimizaciji zalivne norme, primjene zaštitnih sredstava i prihrane.


Tagovi

Navodnjavanje Sistem za navodnjavanje Prskalice Zalijevanje Kružni sistem Površine


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P