Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • TOTY 2021
  • 29.11.2020. 07:30

Kubota u TotY izbor nominirala traktore nove generacije M7173 KVT i M6142

Kubotini finalisti, najsnažniji modeli u novim serijama, fokusirani su na produktivnost i udobnost

Foto: TotY
  • 97
  • 17
  • 0

Poznati japanski proizvođač traktora Kubota u ovogodišnjem izboru za Traktor godine ima dva kandidata.

U istoimenoj kategoriji nominiran je ratarski M7173 KVT, a u kategoriji najboljih višenamjenskih M6142.

Srce traktora iz vlastite radionice

Kubota M7173 KVT je najsnažniji model treće generacije M7003 serije, premijerno predstavljen na prošlogodišnjoj Agritechnici u Hanoveru. Srce traktora je 4-cilindrični motor iz njihove vlastite radionice. Ovaj motor zapremine 6,124 l litara, s Common Railom (2500 bara) i Turbo intercoolerom, ima nazivnu snagu 165 KS, a u boostu postiže 175 konjskih snaga na 1.900 okretaja u minuti. Maksimalni okretni moment od 711 Nm na 1.500 okr/min motora. 

Standarde emisije ispušnih plinova petog stupnja (Stage V) postiže kombinacijom selektivne katalitičke redukcije (SCR) i posttretmanima temeljenih na EGR, DOC i DPF-u. Osim čistog dizela, kao gorivo se može koristiti i mješavina diesela i biodiesela s udjelom od 7 posto.

Priključni uređaj preko TYM sustava kontrolira rad traktora (TotY Kubota/screenshot)

Glatko do 50 km/h

Ime ovog finalista otkriva kontinuirano varijabilnu transmisiju (KVT), odnosno bestupanjski prijenos od 0,05 do maksimalnih 50 km/h (na 1.738 okr/min) bez prekida toka snage, no dostupan je i s Power Shift mjenjačem. Promjena smjera vožnje je ručicom elektrohidrauličkog reverzera, a takvo je i aktiviranje priključnog vratila. Stražnji kardan ima četiri brzine, 540 i 540ECO te 1.000 i 1.000ECO okr/min, a prednji 1.000 okr/min.

Hidraulični upravljački sustav s Multi Speed Steering Control funkcijom usklađuje brzinu kretanja i brzinu upravljanja čime se optimizira manevarsku sposobnost tijekom rada. Osim upravljačkog sustava, dobro se manevriranje može zahvaliti dimenzijama traktora čiji je radijus okretanja 5,27 m, a kut zakretanja kotača na prednjoj osovini 45°.

Hidraulika zatvorenog sustava ima kapacitet protoka od 120 l/min. Na raspolaganju je i šest hidrauličnih ventila za vanjske priključke. Oni se električnim upravljanjem mogu programirati prema vremenu, protoku i prioritetu. Podizna moć zadnje hidraulike je 9.400 a prednje 3.580 kg.

Ergonomske kontrole (TotY Kubota/screenshot)

I ovaj model jednostavnost upravljanja ostvaruje upravljačkom ručicom koja kontrolira glavne funkcije, no na raspolaganju je i funkcija automatskog okretanja na uvratinama, kao i TYM sustav za dvosmjernu 'komunikaciju' između priključnog stroja i traktora, te Auto-steer automatsko upravljanje. Udobna kabina s pneumatskim ovjesom je uz integriranu komandnu ploču i podesivi upravljački stup, opremljena i 7-inčnim K-monitorom, a u izboru je dostupan i Pro-monitor od 12“. ISOBUS sustav omogućava upravljanje ergelom strojeva, a na njegovom terminalu je Geocontrol aplikacija kojom se kontrolira rad sekcija priključnih strojeva kao i doziranje količine sjemena odnosno gnojiva ili zaštitnih sredstava. Farm management Information Systems (FMIS) povezuje traktor s uredom na farmi. 

Isti fokus na produktivnost i udobnost, zadržali su u drugom finalistu.

Kubota M6142

Drugi je 'Japanac' karakteristične narančaste boje u ovogodišnjem natjecanju Kubota M6142 koji se bori za titulu Best Utility. I ovaj je univerzalni traktor nova generacija svoje serije na tržištu koja je predstavljena ove veljače na FIMA sajmu u Španjolskoj kao idealno rješenje za stočarske i mješovite farme. Pogoni ga isti snažni i kompaktni Kubotin 4-cilindarski motor V6108 Tief5 kao i većeg 'brata' pa tako zadovoljava iste standarde (Stage V) emisije ispušnih plinova i ima isti interval servisiranja (500 sati).

No u ovom je finalistu ugrađena potpuno nova Kubotina transmisija. Riječ je o robotiziranom mehaničkom Power Shift prijenosu s 32 x 32 brzine (osam brzina u tri stupnja, s progresivnim podešavanjem plus opcija puzajuće brzine) i hidrauličkom promjenom smjera vožnje. Prijenos će omogućiti od 'puzajućih' 0,2 do maksimalnih 44 km/h za mogućnosti primjene traktora u različitim poljoprivrednim proizvodnjama, kako na farmi tako i u polju i u transportu. Maksimalna brzina postiže se na samo 1.689 o/min pri čemu se ostvaruje ušteda goriva, odnosno smanjenje operativnih troškova. Nova će Xpress restart funkcija omogućiti zaustavljanje i ponovno kretanje bez uporabe kvačila, što je vrlo korisna funkcija kod operacija s puno ponavljanja, kao što je primjerice rad s prednjim utovarivačem.

Za sve radne zadatke (TotY Kubota/screenshot)

Hidraulička pumpa CCLS tehnologije je kapaciteta 115 l/min. Traktor ima četiri mehanička ventila za vanjske korisnike. Podizni kapacitet stražnje hidraulike je 7.000 a prednje 2.800 kg. Priključno vratilo ima iste karakteristike kao kod prvog finalista. Dakle, elektrohidrauličko aktiviranje te četiri standardne brzine stražnjeg kardana i jedna prednjeg.

Zbog svojih kompaktnih dimenzija i podvozjem dužine 2.690 mm ovaj će univerzalac imati radijus okretanja 4,5 metara uz kut zakretanja kotača od 55o

Nova udobna i prostrana kabina opremljena je višenamjenskom upravljačkom ručicom na desnom rukohvatu sa svim glavnim funkcijama upravljanja. I M6142 u ponudi ima Isobus funkcije na dobro poznatom 7-inčnom K-monitoru te samonavođenje kao opciju za povećanje produktivnosti. Na raspolaganju je i veliki izbor prednjih priključaka (pet) što potvrđuje Kubotinu namjeru da ga pozicionira u premium segment univerzalnih traktora.


Tagovi

Motor Selektivna katalitička redukcija Kontinuirano varijabilni prijenos Hidraulična pumpa Brzina kardanskog vratila Prednji priključci Kubota Toty Traktor godine


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !