Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prvenstvo u oranju
  • 07.09.2015. 14:30

Kuharić i Višak najbolji su hrvatski orači!

Tomislav Kuharić i Saša Višak najbolje su ocijenjeni orači na Državnom prvenstvu u oranju za ovu godinu, a koje se održalo u Suhopolju.

  • 552
  • 59
  • 0

Tomislav Kuharić najbolji je orač s plugovima premetnjacima u Hrvatskoj. Ovaj natjecatelj koji dolazi iz Koprivničko-križevačke županije s 206,5 bodova odnio je prvo mjesto ispred Gorana Šebalja. Malo iza njih plasirao se Ivan Karavidović iz Brodsko-posavske, te Zoran Radiček iz Koprivničko-križevačke županije.

Još su se natjecali Valentino Rusan, Ivan Spudić, Dario Pocedulić, Mario Filipčić, Tomislav Kaluđer, Zdravko Meter, Josip Mlinarić, Igor Ferenc, Marijan Slobodić, Blago Ivanika, Stjepan Pokrivač i Josip Vinković.

Ponovno izuzetno teški uvjeti na prvenstvu Hrvatske u oranju!

Treba istaknuti da su se natjecanja na njivama tvrtke Diba iz Suhopolja odvijala po izuzetno lošem vremenu. No, ne kao i prošle godine, kako je istaknuo jedan od orača. No, uvjeti ponovno nisu bili na visini što se tiče vremena. Po blatu i kiši, snage su odmjerili i natjecatelji u kategoriji plugova ravnjaka.

Radit ćemo još i više

Saša Višak iz okolice Koprivnice osvojio je 178 bodova i bio najbolji, a sa 27 bodova manje drugi je bio Radivoj Rekić iz Gradine u općini Suhopolje. Slijede Fran Andrej Jalušić, Željko Krapec, Mihael Sklizović, Željko Goldašić, Krunoslav Mužić, Stjepan Počekal, Đuro Lešić, Ivan Novoselec, Ante Kapetanović, Marko Cvetković, Miroslav Bartolović, Dalibor Mahovac, Sandro Poldrugovac i Ivica Vuksan.

Državno prvenstvo u oranju

"Hvala prijateljima koju su danas po kiši i blatu došli pružiti podršku na natjecanju. Što reći, osvojeno 5. mjesto u Hrvatskoj, dobro ili ne, no okolnosti su bile takve da nije bilo previše prostora za trenutno bolji uspjeh. Nema izgovora, radit ćemo još i više", istaknuo je Mihael Sklizović predstavnik Osječko baranjske županije, inače iz Rakitovice.

Krapinsko-zagorska županija pobjednik

"Bilo je teško orati po ovakvim uvjetima. Sve veća atrakcija je svakako oranje konjima", govore natjecatelji. I ovoga puta se Udruga orača i Savjetodavna služba potrudila da ima dovoljno kvalitetnih natjecatelja. Ivan Dugaja je prvak, a slijede Ivan Despotović, Mirko Majsec, Ivica Capan, Zdravko Bičanić, Ivan Ivanuš i Darko Božičević. Njima posebno trebati odati priznanje za trud i oranje po teškim vremenskim uvjetima. Natjecanjme je rukovodio Ivan Ključec, a sudili Željko Kucjenić, Marijan Matokanović i Željko Ferenc.

U ovoj općini u kojoj u 23 naselja živi tek nešto više od sedam tisuća ljudi, u tri dana se okupilo mnogo najtecatelja iz cijele Hrvatske te njihovih navijača i pratnje. Tako da je bez obzira na loše vrijeme vikend obilježen ovim, za ratarski kraj kao što je Suhopolje predivnim događajem. Ako gledamo prema županijama, najviše uspjeha u natejcanju je imala Krapinsko-zagorska županija, odakle dolazi i pobjednik u kategoriji premetnjaka. A slijedi Koprivničko-križevačka i tek onda domaća Virovitičko-podravska. No, dok je i za očekivati dobro oranje orača iz sjevernih krajeva Hrvatske, za pohvaliti je svakako natjecatelje iz splitskog područja te Istre, što govori o sve većem razvoju poljoprivrede u cijeloj zemlji.


Fotoprilog


Tagovi

Oranje Orači Premetnjak Ravnjak Plug Suhopolje Tomislav Kuharić Goran Šebalj Zoran Radiček Valentino Rusan Radivoj Rekić Ravnjak Željko Krapec Fran Andrej Jalušić Saša Višak Ivan Ključec Željko Kucjenić Marijan Matokanović


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]