Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 26.03.2015. 18:30

Kukuruz će u Americi zamijeniti soja!

Suhi uvjeti za neke ozime američke usjeve pšenice utječu negativno na tržište žitarica. Projekcije za američko područje pod kukuruzom pomalo opadaju u 2015. Dobri su uvjeti EU usjeva. Velike količine južnoameričke soje spremne su za tržište.

Foto: depositphotos.com,
  • 121
  • 2
  • 0

Suhi uvjeti za neke ozime američke usjeve pšenice utječu negativno na tržište žitarica. Projekcije za američko područje pod kukuruzom pomalo opadaju u 2015. Kvartalne zalihe i planirani usjevi koji će biti zasijani uzrokovat će nestabilnost na tržištu. Dobri su uvjeti EU usjeva. Velike količine južnoameričke soje spremne su za tržište.

Manje površina pod kukuruzom u SAD-u

Ožujak je zasad bio pozitivan za britanske cijene žitarica. Cijene budućnosnica za nove žitarice na londonskoj burzi u petak su zatvorene na £133/t - što je rast od £4.80/t na tjedan i £7/t na mjesec. Na tržištu su jutros budućnosnice starijih i novih žitarica, naglo porasle za £2/t.

Unatoč velikim zalihama starijih žitarica, nove žitarice sada vode tržište. Bilo kakav porast novih usjeva odnosi vrijednost starijim žitaricama. Američke zalihe i projekcije za sjetvu ukazuju na daljnju nestabilnost tržišta. Očekuje se pad američkih usjeva kukuruza, ali ovo bi mogla biti protuteža pojavi toplih uvjeta koji će poduprijeti sjetvu kukuruza prije sjetve soje.

Američka proljetna sjetva pšenice mogla bi probiti trenutna očekivanja, što bi moglo poduprijeti zalihe visokokvalitetne pšenice za mljevenje 2015/16. Suhi uvjeti u SAD-u za ozime usjeve pšenice trenutno su ključan faktor, no očekivana kiša bi mogla ovu procjenu promijeniti.

Nazire se oporavak tržišta uljarica?

Trenutno je malo dobrih vijesti za tržište uljarica. Nedavno nas je zabrinuo potencijalni efekt poplava u Argentini. No, stigle su vijesti o samo 1%-tnoj količini usjeva soje koji su zapravo pogođeni, što ukazuje na potencijalni oporavak tržišta. Budućnosnice za uljanu repicu i soju nastavljaju se kretati u povijesno ograničenim rasponima.

Pozornost tržišta je fiksirana na potencijal američkih usjeva pod sojom u 2015. Velika se površina pod sojom očekuje, upravo uslijed smanjenih cijena uzgoja, u usporedbi s kukuruzom.

Foto: depositphotos.com, @simazoran


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24%) i bjelančevina (35 – 50%) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Pšenica Žetva Izvoz Kukuruz Soja Euro HGCA Argentinska soja Usjevi Proljetna sjetva Tržište uljarica


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."