Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proljetna sjetva
  • 30.03.2016. 07:30

Kukuruz najtržnija kultura - uljarice sustižu!

Isplata poticaja se očekuje sredinom travnja, a najstabilnija ratarska kultura je postao kukuruz, dok raste popularnost soje i suncokreta.

Foto: budabar/bigstockphoto.com
  • 1.229
  • 242
  • 0

Poticaji će se isplatiti sredinom travnja, što je sukladno dogovoru ministra poljoprivrede Davora Romića i ministra financija Zdravka Marića.

Tako je poljoprivrednicima obznanio na skupu o proljetnoj sjetvi u Osijeku zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak napominjući kako je prvi avans bio krajem prošle godine, a ostatak koji će biti na razini onoga što je isplaćeno za 2014. u 2015. tek slijedi.

Proračun za poljoprivredu povećan za 245 milijuna kuna

"To je sve ono što je ispregovarano u postupku kako je dogovoreno s udrugama. Očekuje se isplata 2,8 milijardi kuna, a ukupan proračun za poljoprivredu je u odnosu na prošlu godinu povećan za 245 milijuna kuna i iznosi 6,83 milijarde", rekao je Majdak.

Povećanje se odnosi u iznosima, objasnio je, za ruralni razvoj, mjere IPARD-a, ali i određene projekte vodoopskrbe i kanalizacije. Na upit zašto poticaji nisu isplaćeni prije sjetve, Majdak je odgovorio kako su zadržali praksu kao i prijašnjih godina.

Hrvatska gospodarska komora

Da su poticaji isplaćeni jučer - bilo bi kasno!

"Jesen je bila dobra, kao i početak godine, ali posljednja dva mjeseca se zbog velike količine oborina ne može ući u polje. Kasno je donesen proračun i još uvijek nisu isplaćene potpore za 2015. Sve su to problemi koji tište poljoprivrednike. Temperature skaču, ali novca nema, a oni su hitni. Još jučer su trebali sjesti na račune poljoprivrednika", objašnjava Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore koji očekuje kako će se ovaj tjedan krenuti s isplatama jer što kasnije budu došli, ističe on, bit će veće štete i manji prinosi u poljoprivredi.

I dalje dominira kukuruz

Prolongiranje isplate poticaja za prošlu godinu brine i Ernesta Nada iz osječke HGK.

"Ovoga trenutka zabrinjava prolongiranje isplate poticaja za 2015. Očito je kako je razdoblje od prošlog studenog do sada bilo izuzetno kritično što se tiče prometovanja, trženja i određivanja otkupnih cijena poljoprivrednih proizvoda. Nastala je velika besparica u ova četiri mjeseca", rekao je on.

Osvrćući se na proljetnu sjetvu, istaknuto je kako će se ona na području Osječko-baranjske županije obaviti na 136.500 hektara, što je manje nego lani kada je zasijano 137.200 hektara.

"I dalje dominira kukuruz na oko 83.000 hektara, što je preko 60%. On je postao naša najtržnija i najstabilnija ratarska kultura koja na neki način pokriva sve promašaje. Soja je dominantna u smislu stope rasta u odnosu na ranija razdoblja jer je zanimljiva izvozu. Raste interes i za suncokret. Općenito uljarice imaju tendenciju rasta jer su cijene stabilne i rastu u odnosu na ranija razdoblja", rekao je Nad.

Foto: budabar/bigstockphoto.com


Povezane biljne vrste

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

HGK Osijek Proljetna sjetva Sastanak Cijena Soja Uljarice Kukuruz Isplata Poticaj Matija Brlošić Ernest Nad Tugomir Majdak


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)