Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Znanstveno istraživanje
  • 19.09.2020. 07:30

Kukuruz tretiran vitaminom E tolerantniji je na sušu

Alfa-tokoferol doprinosi stvaranju potrebnih kiselina i potaknuo je razvoj kukuruza čak i kada ga je suša ozbiljno oslabila, zaključak je istraživačkog tima.

Foto: Depositphotos/absurdov
  • 269
  • 276
  • 0

Pakistanski istraživački tim iz Saudijske Arabije i Tajvana prskao je biljku kukuruza otopinom alfa-tokoferola, odnosno vitamina E u mladoj fazi razvoja, što je poboljšalo podnošljivost biljaka na sušu zbog antioksidativnog učinka spoja.

Potencijalno rješenje za sve toplija razdoblja?

U slučaju tretiranog kukuruza, prskanje je potaknulo razvoj biljaka čak i kada ga je suša ozbiljno oslabila. S obzirom na više od 160 milijuna hektara pod ovom žitaricom na svijetu, ovo otkriće, ako se uspješno primijeni i proširi, moglo bi biti od ogromnog značaja, posebno za zemlje koje imaju nedostatak padalina, piše agroxxi.ru.

Zbog suše u Europi niži prinosi, a kasni i sjetva ozimina

Deficit kiše utječe na 45% obradivih površina i jedan je od najvećih prepreka povećanju proizvodnje hrane u svijetu. S druge strane, procjenjuje se da će svjetska populacija tijekom sljedećih 25 godina narasti za oko 2,5 milijarde, što će imati ogroman utjecaj na proizvodnju hrane.

U Pakistanu i tropsko-suptropskim zemljama dehidrataciju biljaka dodatno pogoršava toplinski stres i posebno brzo isparavanje, kao i globalno zagrijavanje. Ondje je pretežito suha zemlja, a obrađuje se 34,15 milijuna hektara, dok je 23,60 mil. ha neobradive površine.

Vitamin E doprinosi stvaranju potrebnih kiselina

Razvoj i jačanje biljaka prvenstveno je pojačan antioksidativnim učinkom vitamina E, koji doprinosi stvaranju kiselina potrebnih za razvoj životnih funkcija biljaka, uključujući askorbinsku kiselinu i fenolnu kiselinu. U pokusima su testirane dvije sorte kukuruza (Agaiti-2002 i EV-1098), a za prskanje alfa-tokoferolom korištene su razine 0 i 50 mmol.

Suša će nas sve češće pogađati, koje sorte kukuruza i soje sijati?

Alfa-tokoferol primijenjen na lišće pomogao je vratiti rast kod obje sorte, što je povezano s poboljšanim fotosintetskim pigmentom, vodnom ravnotežom, antioksidativnim mehanizmom i boljom apsorpcijom hranjivih sastojaka u korijenima i izbojcima, smanjenjem peroksidacije lipida i povećanjem razine tokoferola u korijenju nakon folijarnog prihranjivanja.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Pakistan Vitamin E Suša Alfa-tokoferol


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]