Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna efikasnost
  • 19.09.2019. 15:00

Ljudski rad sveden na minimum, na 12 hiljada hektara 8 radnika?

Slika porodičnih gazdinstava se mijenja. Konkurencija unutar sektora poljoprivrede je sve veća. Kako naši poljoprivrednici mogu konkurirati neprestanom razvoju porodičnih gazdinstava u bogatim zemljama?

Foto: V. Miloš/Beefwood/Taco Agro
  • 234
  • 15
  • 0

Uspon velikih farmi u vlasništvu porodičnih kompanija u zadnjih desetak godina je u stalnom porastu. Razumijevanjem izazova na globalnom tržištu te prema tendencijama stanovništva lagodnog života akumuliraju se zahtjevi u poslovanju poljoprivrednika. Proizvedena hrana prema zahtjevima potrošača treba biti ujednačenog okusa, mirisa, boje, oblika, a u isto vrijeme dostupna cjenovno. Uglavnom, konzumenti biraju jeftiniju hranu i samim time određuju sudbinu primarnih proizvođača.

Porodična gazdinstva 

Najčešće se javljaju tri razloga za učinkovitost porodičnih poljoprivrednih gazdinstava. Prije svega, porodica zajedno osjeća veću vrijednost te napornije radi od bilo kojih radnika (koji ne dijele viziju) na plaći. Drugo, fleksibilnost u radu kojeg porodica može ponuditi je teško organizirati s ljudima izvan gazdinstva. Kako je obujam rada u poljoprivredi promjenjiv tokom godine, porodični radnici se laganije prilagođavaju sezonskim zahtjevima.

Kada je smanjena potreba rada na gazdinstvu članovi porodice se fokusiraju na nešto drugo (učenje, rad za nekog drugog i sl.). Treći razlog je poznavanje lokalnih faktora uspješne proizvodnje. Informacije generirajući godinama unutar porodice daju višestruke prednosti u upravljanju poslovanja ali i u prilagođavanju sezonskim i lokalnim uvjetima.

Gazdinstvo porodice Kurstjen

Registrirano porodično gazdinstvo pod imenom Beefwood, posjeduje 12 hiljada hektara obradivih površina u jugoistočnoj Australiji. Porodica se bavila poljoprivrednom proizvodnjom i pružanjem usluga u poljoprivredi u Nizozemskoj do unazad 15 godina. U svojoj 55. godini života vlasnik gazdinstva Kurstjen, zajedno sa porodicama odlučio je prodati imanje u Nizozemskoj, te u isto vrijeme otkupiti nekoliko imanja u Australiji. Porodica je već prvih godina gospodarenja uvela mnogo brojne inovacije na svom novom gazdinstvu. Evropska znanja primijenjena na velikim površinama bila su ključna za pozicioniranje porodice Kurstjen u sam vrh po efikasnosti gospodarenja u poljoprivredi. U operacijama koriste evropske modele traktora i kombajna, posebno prilagođene lokalnim uvjetima u Australiji. Na gazdinstvu se mogu naći autonomni traktori koji su navođeni pomoću umjetne inteligencije i GPS sustava.

Moderna tehnologija omogućava izvršenje svih aktivnosti u odgovarajućim rokovima sa samo osmero ljudi, uključujući pet porodičnih članova. Kad je manje rada na gazdinstvu, na imanju se radi na osmišljavanju inovacija koje će im dalje pomoći u organiziranju poslovanja. Porodica se specijalizirala za uzgoj i skladištenje ratarskih kultura poput pšenice, ječma, siraka i soje. Svi usjevi se uzgajaju po principu reducirane obrade.

Taco Agro: Na 5 hiljada hektara povrća potrebno nam je samo 25 ljudi

Porodično gazdinstvo Taco Agro je osnovano u kasnim sedamdesetim godinama. Prepoznavanjem potreba tržišta početkom devedesetih godina na gazdinstvu su zasijani prvi hektari pod graškom i grahom. Ugovaranjem uzgoja ostalog povrća s tadašnjom poljoprivrednom zadrugom, današnjim Coorosom, započeo je nezaustavljiv rast ove porodične kompanije. Trenutno, Taco Agro opskrbljuje jednu trećinu potreba domaćeg tržišta za svježim graškom, svježim grahom i mahunama. Osim navedenih povrtlarskih kultura na gazdinstvu se uzgaja mrkva, krompir, poriluk, šećerna repa i žitarice (radi plodoreda). Osim primarnog uzgoja povrtlarskih kultura porodica pruža usluge savjetovanja proizvodnje te usluge od sjetve do žetve modernom mehanizacijom.

Danas, posjeduju odnosno unajmljuju poljoprivredne površine na području Nizozemske, Belgije, Francuske i Njemačke. Zahvaljujući predanim radu i dugogodišnjim iskustvu gazdinstvo je u mogućnosti pratiti posljednje trendove u uzgoju povrtlarskih kultura. Sve agrotehničke operacije koje obavljaju su u potpunosti mehanizirane. Već danas, ljudski rad je sveden na minimum. U zimskim mjesecima na gazdinstvu rade dva brata i bratić, a po potrebi pomažu roditelji odnosno djeca. U trenutku najvećeg obujma posla zapošljavaju do 20 kvalificiranih sezonskih radnika za rad s modernim strojevima. Tada se neprestano radi u polju, 24 sata. Zanimljivo je što cijelo vrijeme kroz godinu omogućuju studentima/učenicima poljoprivrede, IT-a ili strojarstva obavljanje plaćene prakse odnosno treninga na gazdinstvu.

Slika porodičnih gazdinstva se mijenja. Konkurencija unutar sektora poljoprivrede je sve veća. Kako naši poljoprivrednici mogu konkurirati neprestanom razvoju porodičnih gazdinstava u bogatim zemljama?


Tagovi

Porodica Poljoprivreda Efikasnost Organizacija Tehnologija Znanje Studenti Mehanizacija Gazdinstvo


Autor

Vladimir Miloš

Više [+]

Magistar ekonomije sa specijalizacijom u poljoprivredi. Studirao i radio u Kraljevini Nizozemskoj, radio na mnogim međunarodnim projektima, dobitnik dvije dekanske nagrade, svojevremeno urednik studentskog časopisa "Plug". Poruka: Riskiraj! - Ako pobijediš bit ćeš sretan, a ako ne pobijediš bit ćeš mudriji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]