Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene žitarica
  • 02.09.2021. 07:30

Loša kvaliteta pšenice - kako se kreću cijene na terminskim burzama?

Prema analitičarima, zbog niske kvalitete opskrba pekarskim proizvodima mogla bi biti oskudna. No, za proizvodnju krmiva će ove žitarice biti više nego što se očekivalo.

Foto: Depositphotos/IgorStrukov
  • 79
  • 41
  • 0

Cijena pšenice je na pariškoj burzi EuroNext porasla na 250,75 eura po toni, a na čikaškom CME-u ona košta 235,62 €/t. Istovremeno se tonom kukuruza na EuroNextu trguje po 221 eur dok ona na CME-u košta 178,03 eura.

Cijena uljane repice na ICE-u Kanada iznosi 583,59 eura po toni. Međutim, ova je uljarica poskupjela na francuskom Matifu za 0,4 posto i sada košta 574 eura po toni, što znači da je čak 49,9 posto skuplja u odnosu na ovo doba lani, piše farmer.pl. Cijena soje na CME-u je 432,99 eura po toni.

Kretanje cijena na svjetskim burzama možete pratiti Baze podataka > Tržište

Dok su cijene na terminskom tržištu u blagom padu, one na gotovinskom rastu i stvaraju sve veće probleme u nabavi, navodi agrarheute

Više pšenice za stočnu hranu nego za kruh?

U međuvremenu podaci o žetvi u Francuskoj i Njemačkoj pokazuju na vrlo ograničenu tržišnu ponudu u Europi. Naime, u Francuskoj analitičari izvještavaju o vrlo lošoj kvaliteti i niskoj dostupnosti pšenice za proizvodnju brašna, a isti problem očekuje se i u Njemačkoj. Prema analitičarima, zbog niske kvalitete opskrba pekarskim proizvodima mogla bi biti oskudna. No, za proizvodnju krmiva će ove žitarice biti više nego što se očekivalo.

U izvoznim lukama ovih dvaju zemalja je velika potražnja za žitaricama. Krajem kolovoza Alžir je od Francuske kupio više od 250.000 tona pšenice po cijeni od oko 350 američkih dolara po toni (što je oko 297 eura). Valja napomenuti da je u tu cijenu uključen i trošak prijevoza.

"Kada je krenuo prijevoz s mog gospodarstva, pšenica koja se nalazila u kamionu koštala je 235 eura po toni. No, kada je stigla u luku Rouen, cijena joj je smanjena 30 eura po toni jer više nije zadovoljavala kvalitetu za proizvodnju kruha nego za stočnu hranu", kazao je francuski ratar Christophe Hillairet za new.in-24.

Zabrinutost zbog lose žetve u Rusiji i Sjevernoj Americi

Državna uvozna agencija najvećeg svjetskog uvoznika, pšenice Egipta (GASC) kupila je 180.000 tona crnomorske pšenice po prosječnoj cijeni od 296,65 američkih dolara po toni. To je gotovo 40 dolara po toni više nego u prethodnom natječaju. Očigledno su uvoznici jako zabrinuti zbog loše ruske i sjevernoameričke žetve. Uvjeti uzgoja za sljedeću žetvu pšenice u Argentini također se brzo pogoršavaju zbog suhog i hladnog vremena. Burza u Buenos Airesu snizila je rejting usjeva za 9 postotnih bodova.

Većina analitičara vjeruje da postoji veliki jaz između ponude i potražnje, a očekuju se daljnje revizije prema dolje za pšenicu iz Rusije i Argentine. U tom kontekstu, globalne bilance pšenice s jedne strane i kukuruza s druge strane ostaju vrlo tijesne, s velikom neizvjesnošću u vezi s tim koliko će kineski uvoz i dalje biti visok, pojasnili su analitičari Agritela.


Tagovi

Tržište žitarica Cijene žitarica Francuska Njemačka Terminska tržišta Cijena kukuruza Cijena uljane repice


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.