Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva ozimih useva
  • 12.11.2016. 18:00

Loše vrijeme usporilo razvoj ozimih usjeva

Loše vremenske prilike i niže temperature usporavaju razvoj ozimih usjeva u Bugarskoj. Zbog vremena u pojedinim regijama kasni i sjetva, a ukoliko se vrijeme uskoro ne poboljša to će se svakako odraziti na prinose žitarica.

  • 172
  • 17
  • 0

U Bugarskoj su u posljednjoj dekadi oktobra zabilježene vrijednosti temperature zraka bile niže od uobičajenih za ovo doba godine. To je usporilo rast i razvoj ozimih usjeva prenosi portal UkrAgroConsult. Ozima pšenica i ječam, posijani krajem septembra, ušli su u fazu bokorenja. Usjevi zasijani u prvoj polovini oktobra bili su u fazi formiranja trećeg lista, dok su usjevi posijani u drugoj polovini oktobra trenutno u fazi klijanja.

Povoljniji uslovi za jesenju sjetvu primjetni su u Južnoj Bugarskoj. Na zapadu zemlje sjetva ozime pšenice je odložena, kao i u oktobru, jer je zbog količina padavina većih od mjesečne norme zabilježena prevelika vlaga u zemljištu. Prema podacima bugarskog Ministarstva poljoprivrede, do 20. oktobra ozima pšenica je posijana na površini 551,3 Tha. Dosada je posijano 0,5% ozime pšenice više nego u istom periodu 2015. godine, što iznosi oko 548,7 Tha.

Na kraju treba pomenuti i to da sjetva ozimog ječma napreduje za 25,1% sporije od prošlogodišnje. Do ovog izvještaja ozimi ječam je posijan na površini od 69,5 Tha u poređenju 92,8 Tha koliko je zasijano lane.

Izvor: blackseagrain.net

Foto: bigstockphoto.com/PPetro


Tagovi

Bugarska Sjetva pšenice Loši vremenski uslovi


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.