Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 13.02.2022. 07:30

Manja proizvodnja pšenice i žitarica za hranidbu stoke - prognozira USDA

Promjene na svjetskom tržištu žitarica rezultat su promjena u ponudi i potražnji. Suša u djelovima svijeta smanjuje prinose

Foto: Depositphoto/Makaule
  • 396
  • 48
  • 0

Globalne prognoze za pšenicu u 2021/22. prema američkom Ministarstvu poljoprivrede (USDA), uključuju nižu ponudu, veću potrošnju, povećanu trgovinu i smanjenje konačnih zaliha.

USDA predviđa da će isporuke pasti za 1,1 milijun tona, na 1,066 milijardi tona. Zbog dugotrajne suše na području Iraka i Sirije proizvodnja će biti ograničena. Najveći pad je vezan upravo za područje Bliskog Istoka.

Istovremeno se predviđa povećanje potrošnje za 0,6 milijuna tona na 788,1 mil. t zbog nešto veće upotrebe za stočnu hranu, što će nadoknaditi manju potrošnju za prehrambene namirnice, proizvodnju sjemena i industrijske svrhe.

Rast svjetske trgovine pšenicom

Predviđa se da će trgovanje pšenicom u svijetu rasti za 2,3 milijuna tona na 206,7 mil. tona u sezoni 2021/2022. Do toga će doći zbog većeg izvoza iz Indije i Argentine. Indijski izvoz pšenice u 2021. godini mogao bi se učetverostručiti u odnosu na prije godinu dana na najviši nivo u osam godina, jer ju rast globalnih cijena i viši troškovi transporta čine unosnom za azijske kupce. Predviđa se da će se povećati na 7 milijuna tona, što bi bio rekord. Izvoz argentinske je porastao za 0,5 mili. t na rekordnih 14,0 mil. t. 

Svjetska proizvodnja žitarica će dostići rekordne prinose?

Za globalne zalihe ove žitarice predviđanja idu u pravcu smanjenja za sezonu 2021/22. One će pasti za 1,7 milijuna tona na 278,2 mil.t. Ovome će doprinijeti pad u Kanadi i Indiji, a djelomično će biti nadoknađeno povećanjem u SAD i Ukrajini.

Trgovanje pšenicom u svijetu će rasti? (Foto: Depositphotos/armspot)

Predviđa se da će globalna proizvodnja žitarica za hranidbu životinja u sezoni 2021/2022 pasti za 2,7 milijuna tona na 1,497 milijardi tona.

Manja proizvodnja kukuruza i ječma

Do smanjenja proizvodnje kukuruza je došlo zbog pada proizvodnje u Brazilu i Paragvaju što je djelomično nadoknađeno rastom na Filipinima. Južnu Ameriku je zahvatila vrućina, nedostatak padalina i suša što je smanjilo prinose. Suša u Iraku i Siriji se odrazila na pad u svjetskoj proizvodnji ječma.

Dugoročna prognoza: Stiže sušno proljeće s manje padalina?

Vremenske neprilike su doprinijele nižem izvozu kukuruza iz Paragvaja. U sezoni 2020/2021 izvoz za Argentinu i Brazil u marketinškoj sezoni koja je započela u ožujku 2021., raste na osnovu do sada uočenih isporuka. Iran i Kanada povećavaju njegov uvoz.

Što se tiče ječma, izvoz u Europskoj uniji raste. Uvoz je porastao u Kini, ali se smanjio za Saudijsku Arabiju.


Tagovi

Prognoza za pšenicu Trgovina ječmom Trgovina kukuruzom Trgovanje žitaricama Cijene žitarica USDA


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]