Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novocommerce International
  • 20.05.2020. 12:00
  • Brodsko-posavska, Vrpolje

Marin Kulaš: I teško tlo uz pomoć Kuhn strojeva ipak nam donosi dobre prinose

Marin Kulaš iz Vrpolja u Brodsko-posavskoj županiji s ocem Zlatkom obrađuje oko 100 hektara poljoprivrednog zemljišta. U sjetvi prevladavaju uljana repica, pšenica i soja i za taj posao moraju svakako računati na odličnu mehanizaciju.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 1.890
  • 448
  • 0

Posjetili smo Marina Kulaša iz Vrpolja u Brodsko-posavskoj županiji koji s ocem Zlatkom obrađuje oko 100 hektara poljoprivrednog zemljišta. U sjetvi prevladavaju uljana repica, pšenica i soja i za taj posao moraju svakako računati na odličnu mehanizaciju.

Jedan od strojeva s kojim, kako kaže, postižu odlične rezultate je Discover XM2 - 36 teška vučena tanjurača s 36 diskova 660 x 6 mm opremljena zaštitom ležajeva, bočnim deflektorima te cjevastim valjkom. "Do sada smo s njom potanjurali približno 300 hektara. Vučemo ju traktorom JD 8200 brzinom od 10-12km/h do dubine 10 cm, ovisno o potrebama. Napomenuo bih kako s njom postižemo odlične rezultate u jako zahtjevnim uvjetima, a posebno mi se dopalo što su baterije u sklopljenom transportnom položaju posve poravnate čime je znatno olakšan transport i manipulacija. Nakon kvalitetne pripreme, u sjetvu ulazimo kombiniranom sijačicom Integra 3003 s rotodrljačom HR 3004".

Upravo nam je ta Integra 3003 privukla pažnju čim smo ušli u besprijekorno uređeno dvorište s poslaganim strojevima, koje su Kulaši nabavili u tvrtki Novocommerce International.

sc
Nakon kvalitetne pripreme, u sjetvu ulazimo kombiniranom sijačicom Integra 3003 s rotodrljačom HR 3004, kaže Marin

Strojevi za rad i u teškim uvjetima tla

Integra 3003 je kombinirana Kuhn-ova sijačica radnog zahvata 3 m s 24 dupla disk ulagača postavljena u dva reda sa posmakom od 25 cm i međurednim razmakom od 12,5 cm. Integra Kulašovih opremljena je "V" spremnikom kapaciteta 600 litara koji su povećali opcijskim povišicama na 900.

"Imamo i Helica mehanički volumetrijski dozator koji nam omogućuje sjetvu od 1,5 kg do 450 kg/ha. Opremljena je HECTOR 3000 kontrolnim kompjuterom koji omogućuje upravljanje i praćenje rada sijačice iz udobnosti traktorske kabine. Kao glavne prednosti istaknuo bih veliki spremnik koji osigurava odličnu autonomiju, velik pritisak ulagača koji omogućava sjetvu i u teškim uvijetima, vrhunsku preciznost te odličan sklop, ali i mobilnu aplikaciju koja se odlično pokazala u praksi. Mogu reći da je Integra posijala u gram prema zadanom", ističe naš domaćin pokazujući kombinaciju koju su opremili rotodrljačom HR 3004, također marke Kuhn.

d
Novi Kuhn rasipač gnojiva AXIS 30.2D

Ova rotodrljača je, dodaje, opremljena s 10 rotora, FAST FIT noževima, Duplex mjenjačkom kutijom te paker PK2 valjkom s čistačima. Kulaševi kažu kako se u radu pokazala odličnom stvarajući idealne sjetvene uvjete i u izuzetno teškim tlima, bez ijedne mane. 

Marin nam je pokazao i novi Kuhn rasipač gnojiva, a radi se o modelu AXIS 30.2D. Riječ je o rasipaču mineralnog gnojiva kapaciteta 1.400 litara na koji su ugradili dodatne opcijske povišice od 800 litara te mu povećali kapacitet na respektabilnih 2.200 litara kako bi povećali autonomiju. AXIS u dvorištu ove obitelji iz Vrpolja opremljen je S2 VXR diskovima koji gnojivo bacaju od 12 do 18 m, obloženi karbidom, lako se skidaju prilikom čišćenja i ispiranja. Tu je i TELIMAT T25 usmjerivač za bacanje gnojiva na granicama ili krajevima polja koji osigurava vrhunsku preciznost primjene.

Oranje zamijenili podrivanjem

"AXIS koristimo u kombinaciji s traktorom John Deere 6920 te bih napomenuo kako smo s njim ove godine bacilli 103 tone gnojiva te smo izuzetno zadovoljni", kaže Marin.

Kao glavne prednosti istaknuo je kapacitet spremnika koji osigurava veliku autonomiju, telimat kontrolu bacanja gnojiva na krajevima polja te napredan proces bojanja koji štiti cijelokupni rasipač od korozije. Naime, kod konkurencije se već nakon dvije do tri godine jasno vide tragovi hrđe na strojevima.

"S obzirom na to da obrađujemo zemlju u okolici Vrpolja koja je izuzetno teška i zahtjevna, oranje smo zamjenili podrivanjem, a u dopunskoj obradi oslanjamo se na Kuhn Discover XM2, tešku vučenu X tanjuraču", rekao je Marin te dodao kako su strojeve nabavljali posljednjih godina uz pomoć mjera Ruralnog razvoja EU.

vd
Kuhn strojevi pokazali su im se odličnima i u teškim uvjetima tla

U rad obrta uključena cijela obitelj

Kulaševi, odnosno njihov obrt Agrar, svoju proizvodnju baziraju na suradnji s tvrtkom Žito d.o.o., ali dio i sami financiraju. Kažu kako siju osječke sorte pšenice, odnosno sortu Kraljica osječkog Poljoprivrednog instituta te Viktoria, dr.sc. Milutina Bedea i njegovog Agrigeneticsa. Kod soje su, ističu, također broj jedan domaće sorte iz Osijeka, Ika i Zora. No, ove godine su uzeli na probu jednu novosadsku, Apolo. Uljanu repicu siju nekoliko godina, i kako kažu, vrlo je teško s njom, posebice je bilo prošle godine.

Na kraju su Kulaševi istaknuli da je u rad njihovog obrta Agrar uključena cijela obitelj, a kako bi podigli kvalitetu obavljenog posla na višu razinu, u Kuhnu su pronašli pouzdanog partnera.


Fotoprilog


Tagovi

Kuhn John Deere Tanjurača Novocommerce International Marin Kulaš Obrt Agrar


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!