Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva šećerne repe
  • 10.04.2016. 07:30

Mato Kalistović posijao repu Tempo sijačicom

Ulaganje u suvremenu mehanizaciju zalog za napredak u proizvodnji!

  • 1.393
  • 212
  • 0

U tijeku je sjetva šećerne repe, čiji se završetak na većini terena očekuje sredinom ili krajem ovog tjedna, što je u priželjkivanim agrotehničkim rokovima.

Kao i kod drugih ratarskih proizvodnji, i u ovom slučaju je kvaliteta izvedbe sjetve od presudnog značaja za konačne rezultate proizvodnje, prije svega kroz broj, raspored i zdravstveno stanje izniklih biljaka.

Da bi se to ostvarilo, više je elemenata na koje treba obratiti pozornost, ali najviše su to predsjetvena priprema, kvaliteta sjemena, razmak i dubina sjetve te zaštita biljke prije svega od štetočina.

Väderstad Tempo T6 sijačica na OPG Mate Kalistović

Ispunjenje ovih zahtjeva u najvećem dijelu, osim znanja naravno, ovisi i o samoj mehanizaciji provedbe sjetve, posebno kvalitete i pripremljenosti sijačica.

Kvalitetna sjetva šećerne repe preduvjet za odlične proizvodne rezultate!

U Drenovcima na OPG-u Mate Kalistovića, može se vidjeti i konkretan odgovorni pristup suvremenoj poljoprivredi, gdje je obavljena sjetva šećerne repe najmodernijom Väderstad Tempo T6 sijačicom čiji distributer je Poljoopskrba Međunarodna trgovina d.o.o.

Sve komponente su dizajnirane za preciznost i brzinu te visoki kapacitet. Hidrauličko sklapanje i uska transportna širina osiguravaju jednostavan transport između polja. Veća brzina sjetve, preciznost, lakoća rukovanja, kao i dobro polaganje sjemena glavne su odlike ove sijačice.

Traktori slabije specifikacije mogu raditi s Tempo sijačicom

Središnji spremnik gnojiva velikog je kapaciteta što olakšava punjenje stroja, Sijaći spremnik je kapaciteta 70 litara, dok dozator mikrogranulata ima kapacitet 17 litara.

Tempo je opremljen sa kardanskim vratilom čime se omogućuje da i traktori slabije specifikacije mogu raditi sa sijačicom. Svako sijaće kućište ima motor snage 50 W, što je više nego dovoljno kako bi se pogonilo sijaće kućište. Preciznost se mjeri senzorom brzine smještenim ispod kućišta. Podaci se prikazuju na displeju kontrolne stanice, preskočeno zrno, duplo zrno, razmak između sjemena, kao i koeficijent varijacije.

100 hektara pod šećernom repom

U razgovoru s odgovornim ljudima u Sladorani, prije svega u sirovinskoj službi, složili smo se da povećani interes za sjetvu šećerne repe ovom dijelu sirovinskog područja zahtijeva i nabavku najsuvremenijih strojeva kako bi i rezultati proizvodnje pratili taj interes. I ova super precizna sjetva koja se gotovo računalno izvodi bez greške, dokaz je da je odluka bila prava i da će sigurno opravdati visoko ulaganje već kroz rezultate proizvodnje, zaključuje Mato Kalistović, koji je ovom kulturom zasijao 100 ha.


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Šećerna repa Kvalitetna sjetva Väderstad Tempo OPG Kalistović Sladorana


Autorica

Mirna Gašparović

Više [+]

Sa nekoliko godina iskustva u organizaciji proizvodnje i otkupa u Sladorani te pripremi časopisa i realizaciji projekta Zlatna repa, Mirna je odlučila pomoći poljoprivrednicima kroz informiranje putem Agrokluba!


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam vaš Novocommerce International 💚💛
Da li se u gnijezdu pronašla kakva John Deere igračka? 🎁🐰 Šaljite nam slike u komentaru 🤗
#novocommerce