Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • DLG-Feldtage Digital
  • 15.06.2020. 15:00
  • Erwitte, Njemačka

Međunarodno natjecanje u uzgoju ozime pšenice - ove godine online

Deset timova agronoma iz šest zemalja predstavit će svoje strategije uzgoja ozime pšenice na natjecanju DLG-Feldtage Digital.

Foto: DLG-Feldtage
  • 295
  • 17
  • 0

Međunarodno natjecanje usporedbe metoda uzgoja ozime pšenice, koje je važan dio tehničkog programa DLG-Feldtageu od 1988., ove godine održat će se preko interneta pod nazivom DLG-Feldtage Digital. Na natjecanje se prijavilo deset timova iz Češke, Danske, Njemačke, Rusije, Švedske i Švicarske koji su na polju u mjestu Erwitte u Njemačkoj 19. listopada posijali svoju pšenicu. Cilj natjecanja je postići što kvalitetnije i veće prinose.

Ove godine osim prinosa bitna je i strategija uzgoja

Koju metodu sjetve i uzgoja odabrati, kakvu sortu posijati te koja zaštitna sredstva i gnojiva koristiti samo su neka od pitanja s kojima su se natjecatelji morali suočiti, a za razliku od prijašnjih godina kada su najkvalitetniji i najveći prinosi kao i financijski rezultat bili jedini kriterij za ocjenjivanje, ove godine posebna se pozornost posvećuje i odabranoj cjelokupnoj strategiji sudjelovanja.

Svim posjetiteljima stranice i onima koje natjecanje zanima omogućeno je kontinuirano praćenje rasta usjeva na temelju visokokvalitetnih fotografija koje su slikane tijekom cijelog rasta. 

"S novom internetskom platformom želimo posjetiteljima pokazati ono što bi mogli vidjeti i na polju u Erwitte. Ova internetska inačica na kojoj imamo i slike pomoći će nam da detaljno analiziramo svaku strategiju i usporedimo ju. To je drugačije iskustvo i posjetitelji stranice se mogu upoznati s novim kulturama iz različitih europskih regija" rekao je Alexander von Chappuis, voditelj projekta. 

Uvjeti ispitivanja

Prije samoga natjecanja, svim timovima na raspolaganje su dani podaci o zemljopisnim, vremenskim i zemljišnim uvjetima lokacije kako bi mogli odabrati optimalnu strategiju. 

Samo polje smješteno je na 100 metara nadmorske visine na imanju Brockhof u već spomenutom Erwitte-u gdje je prosječna godišnja količina oborina 773 l / m2 i prosječna godišnja temperatura 10,3 ° C. Vrsta zemlje je crnica, a karakter tla je pjeskovita ilovača s pH vrijednošću od 6,9. 

Iskoristivi kapacitet polja je 250 mm vode, a tlo sadrži fosfora 7,3 mg/ 100 g tla, kalija 19,5 mg/ 100 g tla, magnezija 2,8 mg/ 100 g tla. Sadržaj humusa je između 1,8 i 1,9%. Na polju je 2019. godine bio zasijan ječam, a 2018. krumpir.

Iz Njemačke najviše natjecatelja

Iz Njemačke se natječe čak pet timova. Prvi tim je North Rhine Westphalia (NRW) Chamber of Agriculture iz Bad Sassendorfa čija se metoda uzgoja provodi na održiv način s dugoročnim ispitivanjem. Sorta pšenice je Informer, a ciljni prinos 8 t/ha. Idući natjecatelji su Hochschule Anhalt (FH), odjel za poljoprivredu, ekotropologiju i razvoj krajolika iz Bernburga. Oni su za uzgoj koristili sortu Emerick koju su gnojili s 20% manje dušika, a očekivani prinosi su im 9 t/ha. 

Institut za kulturu tla i usjeve iz Schackenthal odlučili su se možda za najhrabriju metodu, neće koristiti fungicide i insekticide. Sorta koju koriste je Informer, a očekivani prinosi su čak 11 t/ha. Sveučilište primijenjenih znanosti South Westphalia, Odjel za poljoprivredu iz Soesta koristi Campesino, a kako tvrde najveće moguće prinose treba postići na probnom polju, s posebnom pažnjom na odabir sorte. Njihov cilj je 10 t/ha.

Zadnji tim iz ove zemlje dolazi iz samog mjesta gdje je i polje, Erwitte čija je strategija uobičajen uzgoj krmne pšenice, a visoki prinosi ostvaruju se uz minimalni mogući napor. Koristili su sortu Riff, a željeni prinosi su im 10 t/ha. 

Značaj sjetve ozime pšenice u optimalnom roku

Tim Patriotisk Selskab iz Odense u Danskoj odlučio se koristiti veliko sjeme, a koriste samo neophodna gnojiva i zaštitu. Sorta s kojom žele ostvariti 10 t/ha je Heerup.

Češki tim iz Brna, Poljoprivredni fakultet Sveučiliše Mendel izabrali su pšenicu Asory. Žele pokazati kako se istovremeno može smanjiti negativan učinak sredstava za zaštitu, ali i ostvariti visoki bruto profit. Cilj im je imati 10 t/ha. Agrostandart LCC iz Rusije želi imati 8 t/ha sa sortom Cubus. Njihova strategija je jasna, niski troškovi za proizvodnju, sigurnost su za okoliš. 

Švicarski agronomi iz Strickhof savjetovališta uzgajaju visokokvalitetnu pšenicu Poncione bez korištenja fungicida, a cilj im je dobiti 8,5 t/ha. Šveđani 10-tonsklubben također koriste Informer sortu s kojom žele dobiti 11 t/ha, a koriste najsuvremenije fungicide i rade s niskom emisijom CO2.

Rezultati će biti objavljeni u jesen

Nakon žetve, dobiveni prinosi koristit će se za utvrđivanje prodajne cijene i vrijednosti usjeva. Rezultati cijeloga natjecanje bit će objavljeni u jesen, a posjetitelji će moći provjeriti koliko su dobro sudionici prilagodili svoje metode uvjetima na lokaciji i jesu li postigli ciljeve. 

Na stranici DLG-Feldtage organiziraju i oniline predvanja o zaštiti usjeva, tehnologijama, obradi tla, bioraznolikosti, robotima u poljoprivredi i sl. Više informacija potražite ovdje

Kako su do sada izgledali susreti u oglednim poljima, pogledajte u galeriji ispod teksta


Fotoprilog


Tagovi

DLG-Feldtage Digital Natjecanje Ozima pšenica Njemačka Danska Švedska Švicarska Rusija Češka


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam vaš Novocommerce International 💚💛
Da li se u gnijezdu pronašla kakva John Deere igračka? 🎁🐰 Šaljite nam slike u komentaru 🤗
#novocommerce